Resipi Sardin Sambal Tuhau Yang Menggoda Selera!
2:43 PTGKita pun terus masuk dapur, nyahbeku kepala ikan. Hendak masak sup sahaja, tapi tidak ada daun sup pula. Yang ada hanya daun bawang. Janganlah banyak songel sangat. Tak ada daun sup, tetap juga boleh masak sup kepala ikan... ahaks!
Teringat pula Firdaus asyik sebut Sardin Sambal Tuhau! Tengok dalam kabinet ada satu tin kecil ikan sardin. Bolehlah masakkan Sardin Sambal Tuhau untuk Firdaus. Telur pun masih banyak dalam sarang. Gandingkan sahajalah Sardin Sambal Tuhau dengan telur dadar.
Sardin Sambal Tuhau |
Mungkin ada di antara rakan-rakan yang belum mengenali tuhau. Mari kita berkenalan dengannya. Tuhau ialah sejenis tumbuhan herba liar daripada keluarga halia (Zingiberaceae) yang banyak ditemui di Sabah, khususnya di kawasan pedalaman. Ia juga dikenali sebagai Etlingera coccinea.
Ciri-ciri utama tuhau:
-
Batang & umbisinya digunakan dalam masakan. Bentuknya agak panjang, berwarna pucat, dan berbau agak kuat seakan-akan campuran serai, halia dan daun ketumbar.
-
Rasanya sedikit pedas, masam segar, dan aromanya agak tajam bagi orang yang pertama kali mencuba.
-
Kegunaan tradisi - biasanya dijadikan jeruk (jeruk tuhau dengan cili, garam dan limau), ditumis, atau dijadikan sambal.
-
Kultur masyarakat Kadazandusun & Murut - Tuhau dianggap makanan tradisional penting, selalu disediakan semasa perayaan seperti Kaamatan.
Pendek kata, tuhau boleh dianggap sebagai signature food Sabah yang unik. Ada orang sangat suka kerana baunya wangi, ada pula yang kurang tahan dengan aromanya.
Antara variasi hidangan tuhau:
-
Tuhau goreng : ditumis dengan ikan masin, bawang putih, dan cili.
-
Sambal tuhau : dikisar bersama cili dan belacan, jadi lauk nasi yang sangat pedas dan beraroma.
-
Tuhau kering : ada juga dibuat serunding.
Bagi orang Sabah, jeruk tuhau selalu ada di meja makan, ibaratnya acar istimewa mereka. Aromanya memang kuat, tapi kalau sudah biasa, ramai yang rasa sedap dan ketagih.
Antara menu tuhau yang pernah Amie kongsi dalam entri:
Hidangan Tengah Hari / Malam |
- Nasi Putih
- Sardin Sambal Tuhau
- Sup Kepala Ikan
- Telur Dadar
- Sayur Kobis Masak Lemak Putih
- Brengkes Ikan - kiriman anak buah.
Sup Kepala Ikan |
Nasi putih, tambah dua kali isi. |
Kobis Masak Lemak Putih, tambah udang, suhun dan lobak merah. |
Sardin Sambal Tuhau |
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis semua bahan hiris hingga layu.
- Masukkan sambal tuhau.
- Biarkan masak sehingga terbit aroma.
- Masukkan ikan sardin, sos tiram, kicap, garam / perasa pilihan dan cili hijau.
- Gaul rata.
- Masak sehingga terbit minyak.
- Padamkan api dapur.
Telur Dadar |
Sardin Sambal Tuhau & Telur Dadar |
Brengkes Ikan Belais kiriman anak buah. |
Bismillah. |
1 comments
alhamdulillah menu tengah hari istimewa jamu selera
BalasPadam