Makan Nasi Pulao Di Kedai Makan Pakistan

10:00 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi tadi tidak sempat siapkan bekal sarapan sebelum masuk ladang. Syukur Ahamdulillah, ada penoreh yang kongsi kuih yang dibeli, dapatlah makan dua biji karipap sebelum masuk kelas. Hari ini kelas penuh sampai waktu rehat. Hendak ke kantin, sibuk pula orang kantin layan murid membeli. Jadi, perut pun terus kosong sampai waktu balik sebab kelas kita memang penuh sampai tengah hari.

Perut lapat memang tak boleh bawa bincang! Selepas hantar Firdaus ke sekolah agama, terus ajak Encik Suami singgah Kedai Makan Pakistan. Ini sahajalah kedai makan paling hampir dengan ladang, dan kalau makan di sini tidaklah menunggu begitu lama hidangan sampai ke meja.

Ketika kami sampai, ada pula tuan kedainya. Agak lama juga tidak nampak kelibatnya kerana katanya dia sibuk menguruskan kedai runcit yang baru dibuka. Dia perkenalkan nasi pulao. Amie kata Amie pernah makan nasi pulao di Pakistan : Makan Burung Merpati ( Puyuh? ) & Nasi Afghan (Kabuli Palaw / Qabili Pulao)

Sempat pulalah Amie tanya nama-nama masakan yang kami pesan. Kemudian Amie rujuk Pak Google untuk lebih jelas dan sewaktu menulis entri ini rasa seronoklah dapat kongsi info dan masakan yang original dari tuan kedai.

Nasi Pulao

Nasi palao (kadang dieja pulao atau pilaf) ialah sejenis hidangan nasi yang berasal dari Asia Tengah dan Asia Selatan, dan kini popular di banyak negara termasuk India, Pakistan, Afghanistan, Iran, Turki, dan kawasan Tanah Arab.

Nasi pulao dimasak menggunakan beras basmathi bersama rempah seperti jintan, bunga lawang, kayu manis, cengkih, ketumbar dan lada hitam. Boleh juga ditambah sayur-sayuran, daging kambing, ayam, lembu, atau makanan laut.

Semasa menghidang, kadang-kadang nasi pulao dihias dengan kismis, badam, atau kacang untuk rasa manis dan garing.


Sekarang Amie faham beza nasi pulao dengan nasi briyani. Cara masak nasi pulao ialah beras dan lauk (daging, ayam, sayur) dimasak bersama dalam satu periuk dengan rempah dan stok. Rempahnya ringan dan tidak terlalu banyak lapisan rasa.Tekstur nasinya lembut, kadang agak basah kerana dimasak dengan stok.

Hidangan nasi pulao lebih ringkas dan sesuai dijadikan hidangan harian.

Cara masak nasi briyani pula nasi dan lauk dimasak berasingan, kemudian disusun berlapis-lapis (beras + lauk + rempah + minyak sapi), lalu dikukus. Rempahnya lebih berat, banyak guna rempah aromatik dan kadang ada pewarna seperti kunyit atau safron untuk warna lebih cantik. Tekstur nasinya nampak berbutir, kering dan berlapis. Nasi briyani merupakan hidangan mewah, biasanya untuk majlis atau perayaan.

Teh Pakistani sejuk & panas.

Roti Paratha Pakistan


Walaupun ada nasi pulao, Encik Suami tetap memilih roti paratha Pakistan yang dicintainya itu. Nasi pulao sudah ada rasanya yang tersendiri, dan terdapat hirisan kecil daging dan ayam di dalamnya tetapi Amie makan juga dengan lauk-pauk pilihan kami seperti aloo bhindi, chana masala, ojri gosht dan daging roasht.

Aloo Bhindi

Kacang bendi dimasak bersama kentang dan tomato.

Chana Masala

Chana Masala

Ojri Curry @ Ojri Gosht.

Ojri Curry @ Ojri Gosht

Kari Perut Pakistan dikenali dengan nama Ojri Gosht. Perut lembu dimasak dengan bawang, tomato, halia, bawang putih dan rempah seperti jintan, ketumbar, cili dan kunyit dan garam masala.

Daging Roasht

Daging rosh @ roasht @ roshht yang selalu kami makan di sini merujuk kepada hidangan tradisi dari Khyber Pakhtunkhwa dan kawasan Pashtun di Pakistan. Daging akan dimasak rebus perlahan dan berkuah jernih. Hal ini kerana tidak banyak rempah yang digunakan seperti kari. Hanya garam, bawang putih, sedikit lada, minyak sapi dan tomato. Ia dimasak dalam periuk tertutup lama-lama sehingga daging lembut. Adakalanya seolah-olah  hampir seperti masakan stew pula.


Kuahnya nampak jernih, ringan dan berminyak, empuk dengan rasa daging yang asli.

Nasi Pulao sesuai dijadikan hidangan harian.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe