Resipi Sardin Sambal Tuhau Yang Menggoda Selera!

2:43 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Firdaus mengikuti aktiviti kokurikulum. Rancangannya  pukul 11:00 pagi selepas ambil Firdaus dari sekolah bolehlah terus singgah di kedai makan. Tiba-tiba pukul 9:00 pagi Encik Suami ada urusan di luar. Jadi katanya, terus ambil Firdaus di sekolah. Jadi, tak jadilah hendak makan tengah hari di luar.

Kita pun terus masuk dapur, nyahbeku kepala ikan. Hendak masak sup sahaja, tapi tidak ada daun sup pula. Yang ada hanya daun bawang. Janganlah banyak songel sangat. Tak ada daun sup, tetap juga boleh masak sup kepala ikan... ahaks!

Teringat pula Firdaus asyik sebut Sardin Sambal Tuhau! Tengok dalam kabinet ada satu tin kecil ikan sardin. Bolehlah masakkan Sardin Sambal Tuhau untuk Firdaus. Telur pun masih banyak dalam sarang. Gandingkan sahajalah Sardin Sambal Tuhau dengan telur dadar.

Sayur pemberian kakak ipar belum berusik. Ada kelapa parut. Bolehlah kisar buat santan segar. Kita masak sayur lemaklah pula. Tengok sayur mana yang sesuai, ada kobis, ada baby kailan, ada sawi Jepun dan ada lobak merah.

Sardin Sambal Tuhau

Mungkin ada di antara rakan-rakan yang belum mengenali tuhau. Mari kita berkenalan dengannya. Tuhau ialah sejenis tumbuhan herba liar daripada keluarga halia (Zingiberaceae) yang banyak ditemui di Sabah, khususnya di kawasan pedalaman. Ia juga dikenali sebagai Etlingera coccinea.

Ciri-ciri utama tuhau:

  • Batang & umbisinya digunakan dalam masakan. Bentuknya agak panjang, berwarna pucat, dan berbau agak kuat seakan-akan campuran serai, halia dan daun ketumbar.

  • Rasanya sedikit pedas, masam segar, dan aromanya agak tajam bagi orang yang pertama kali mencuba.

  • Kegunaan tradisi - biasanya dijadikan jeruk (jeruk tuhau dengan cili, garam dan limau), ditumis, atau dijadikan sambal.

  • Kultur masyarakat Kadazandusun & Murut - Tuhau dianggap makanan tradisional penting, selalu disediakan semasa perayaan seperti Kaamatan.

Pendek kata, tuhau boleh dianggap sebagai signature food Sabah yang unik. Ada orang sangat suka kerana baunya wangi, ada pula yang kurang tahan dengan aromanya.

Antara variasi hidangan tuhau:

  • Tuhau goreng : ditumis dengan ikan masin, bawang putih, dan cili.

  • Sambal tuhau : dikisar bersama cili dan belacan, jadi lauk nasi yang sangat pedas dan beraroma.

  • Tuhau kering : ada juga dibuat serunding.

Bagi orang Sabah, jeruk tuhau selalu ada di meja makan, ibaratnya acar istimewa mereka. Aromanya memang kuat, tapi kalau sudah biasa, ramai yang rasa sedap dan ketagih.

Antara menu tuhau yang pernah Amie kongsi dalam entri:


Hidangan Tengah Hari / Malam

Hidangan hari ini:
  • Nasi Putih
  • Sardin Sambal Tuhau
  • Sup Kepala Ikan
  • Telur Dadar
  • Sayur Kobis Masak Lemak Putih
  • Brengkes Ikan - kiriman anak buah.
Sup Kepala Ikan

Puaslah kita hirup kuah sup kepala ikan. Rasa pedas lada putih dan masam asam keping. Kurang masam boleh perahkan jus limau kasturi. Kurang pedas lada putih, picitkan saja cili padi! Encik Suami hanya pedulikan Sardin Sambal Tuhau, Telur Dadar dengan Kobis Masak Lemak Putih. Dia tak perasan tahu kot betapa nikmatnya Sup Kepala Ikan!

Tapi kita pun tak boleh tahan melihat Sardin Sambal Tuhau!

Nasi putih, tambah dua kali isi.

Kobis Masak Lemak Putih, tambah udang, suhun dan lobak merah.

Sardin Sambal Tuhau

Sambal Tuhau ini kami beli siap dalam botol sewaktu berkunjung ke Rumah Terbalik di Tamparuli. Kalau hendak makan, tuangkan saja dalam mangkuk kecil. Boleh dijadikan pencecah ikan atau ayam goreng. Suatu hari, Amie jadikan perencah ikan sardin dalam tin. Aromanya yang kuat ketika dimasak membuatkan Amie terbersin beberapa kali. Firdaus pula yang baru balik sekolah agama, terus masuk dapur dan makan nasi dengan Sardin Sambal Tuhau. Suka pula budak kecil itu dengan rasanya. Selepas itu Amie masak beberapa kali untul Firdaus tapi tidak pernah dijadikan entri. Hari ini baru rasa tergerak hati untuk kongsi.

Resipi Sambal Sardin Tuhau
Bahan-bahan:
1 tin kecil sardin dalam tin
3 sudu besar sambal tuhau
1 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm halia muda - hiris nipis
2 tangkai cili hijau

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis semua bahan hiris hingga layu.
  2. Masukkan sambal tuhau.
  3. Biarkan masak sehingga terbit aroma.
  4. Masukkan ikan sardin, sos tiram, kicap, garam / perasa pilihan dan cili hijau.
  5. Gaul rata. 
  6. Masak sehingga terbit minyak.
  7. Padamkan api dapur.

Telur Dadar

Sardin Sambal Tuhau & Telur Dadar

Brengkes Ikan Belais kiriman anak buah.

Bismillah.


1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe