Resipi Taugeh Masak Lemak Putih
3:18 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Masak apa tengah hari di hujung minggu untuk keluarga? Mungkin ada yang bawa keluarga tersayang makan di luar. Hari ini Amie tak masak, beli sahaja. Dan masih lagi menyiapkan kerja-kerja online. Jadi, memang tidak ada masa hendak bersilat di dapur.
Letih menatap skrin sambil mengunci masuk data, berehatlah seketika. Belek-belek HP, jumpa gambar-gambar lama dan buatlah entri untuk seronok-seronok. Amie buat paparan masak-masak untuk hidangan keluarga. Tidaklah istimewa sangat, sekadar kongsi resipi Taugeh Masak Lemak Putih, masakan orang kampung. Seperti biasa, Amie masak sekali harung untuk makan tengah hari dan malam.
Taugeh Masak Lemak Putih |
Hidangan lengkap:
- Nasi Putih
- Taugeh Masak Lemak Putih
- Ikan Basung @ Selayang Goreng
- Ikan Layar Masak Lada Putih
- Ulam Daun Salad & Tomato ceri
- Sambal Belacam
Video Taugeh Masak Lemak Putih
Resipi Taugeh Masak Lemak Putih
Bahan-bahan:
- 2 cawan taugeh
- 1 keping tauhu - belah 12
- 5 batang putik jagung - belah 2
- 3 pelepah kobis cina - potong ikut suka
- 1 cawan udang basah
- 1 tangkai cili merah - hiris
- 1 tangkai cili hijau - hiris
- 700 ml santan - kisar dari 1/2 biji kelapa
- garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk kasar:
- 2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
Cara memasak:
- Masukkan santan ke dalam periuk. Gunakan api sederhana.
- Masukkan bahan tumbuk.
- Apabila santan mula mendidih, masukkan tauhu, kobis cina, outik jagung dan udang.
- Kemudian masukkan taugeh, cili hiris dan tambahkan garam / perasa pilihan.
- Biarkan masak seketika sehingga mendidih sekali lagi, sambil kacau kuah supaya tidak pecah santan dan apabila sayur-sayuran kelihatan layu, padamkan api dapur.
Nasi Putih |
Ikan basung @ Ikan selayang goreng garam kunyit. |
Selalunya Amie masak ikan layar gunakan bahagian isi, tetapi yang ini Amie cuba masak bahagian kepalanya pula. Resipinya sudah tentulah ikut cara arwah MIL. Hasilnya, masakan nampal berlemak serta beraroma halia dan lada putih yang kuat! Gauol nasi putih dengan kuahnya saja pun sudah cukup sedap.
Ulaman - Daun Salad & Tomato Ceri |
Sambal Belacan |
Melihat hasil gambar masakan sendiri, mulalah timbul selera untuk makan! Nantilah, apabila sudah ada kelapangan waktu bolehlah masuk dapur dan masak menu yang disukai.
Jemput ye!
Alhamdulillah. |
6 comments
Hari ni masak lunch nasi minyak. Menyelerakan la menu kak amie ni.
BalasPadamsedapnya menu lengkap lama xmkn msk lemak taugeh
BalasPadamHari ni saya bernasi khao mok lagi. Bungkus juga. hihi..Bila cuti beginilah cuti masak juga. Sesekali cuti masak bila busy kan kak Amie. Selain kobis masak lemak putih, umbut kelapa masak lemak putih, saya suka juga taugeh masak lemak putih ni. Campur macam-macam rencah pulak tu. Lagilah sedap. Biasanya dengan tauhu je. Masakan lemak putih, ada ikan goreng dan sambal belacan pun dah cukup berselera makan. Takpe kak Amie. Lepas ni ada kelapangan boleh kembali masak di dapur.
BalasPadamMasak lemak taugeh putih ni, kalau saya meratah macam tu je.
BalasPadamMasak lemak taugeh + sambal belacan + ikan goreng... bahaya... bahaya😅
BalasPadamMasak lemak tauge Kak Amie ni tak kosong; ada udang, kobis segala selain tauge. Regu dgn ikan goreng ya ampunnnn sedapnya!
BalasPadam