Makan Tengah Hari di Zhufairah Cafe Simpang Batu Niah

7:56 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sambungan cerita selepas keluar dari Gua Niah, gua batu kapur terbesar di dunia.
Sesungguhnya perut rasa lapar yang teramat! Singgah sahajalah mana-nama kedai makan yang dijumpai. Jam menunjukkan pukul 1:50 petang! Maka turunkan kami di sebuah kafe yang terletrak di Simpang Batu Niah, Miri.

Cepat-cepatlah kami masuk ke Zhufairah Cafe. 
Alhamdulillah, pelanggan pun tidak ramai. Mungkin sudah melepasi waktu makan tengah hari. Kami memesan makanan dan minuman dan seperti biasa kebanyakan makanannya jenis penyet-penyet belaka! Dari ayam sampai ke ikan dan udang, namanya set nasi penyet! Penyet pun penyetlah!


Semuanya memesan minuman berais.

Amie - Sirap Limau

Rempeyek.

Sebelum hidangan yang dipesan tiba, kami makan dulu jajan yang ada seperti rempeyek, kerepek dan keropok. Sementara Set Nasi Udang Penyet Amie sampai, sempat Amie habiskan dua bungkus rempeyek.

Di bawah ini, antara set nasi dengan pilihan haiwan-haiwan penyet yang kawan-kawan pesan.

Set Nasi Ikan Keli Penyet

Set Nasi Ayam Penyet

Set Nasi Udang Penyet


Rasanya tidaklah sesukar mana untuk menyediakan set-set penyet sebab sama saja aksesorinya kecuali pilihan haiwan yang diminta. Selain nasi dan sambal yang sama, bahan lain yang dihidang sebagai pelengkap hanya sekeping tauhu dan tempe goreng serta hirisan timun.


Tak pasti pula ini nasi goreng apa.


Setiap set nasi dihidangkan bersama semangkuk kecil sup kosong yang sempurna, cukup rasa!

Set Nasi Ikan Putih Penyet

Walaupun sering membayangkan dapat makan mi kolok atau laksa Sarawak, tapi dalam keadaan lapar dan bukannya kami maha mengetahui selok-belok jalan menuju ke kedai makan, syukurlah dapat isi perut dengan apa yang ada.


Selepas makan, kami sempat singgah di kawasan perumahan. rumah panjang moden!


1 comments

  1. semua serba penyet. Padahal dolu2 takde pun makanan penyet2 ni semua.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe