Sarapan Lempeng Tepung Gandum Menu Orang Kampung

10:21 PG

Selamat pagi dunia. Di pagi yang cantik ini, jom kita sarapan Lempeng Tepung Gandum Menu Orang Kampung. Ada lebihan kuah asam pedas ikan susu masakan kelmarin, jadi boleh panaskan kembali. Rasa kuah asam pedas yang sudah mesra sebati ini sedap sangat dijadikan cecahan lempeng.

Lempeng Tepung Gandum

Tak perlu susah-susah cari bahan untuk buat lempeng tepung gandum. Amie buat adunan lempeng tepung gandum dengan menambahkan sebiji telur, setengah cawan susu cair dan secubit garam dalam adunan. Tak ada sukatan tertentu yang Amie gunakan. Cukup sekadar adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kemudian dadar di dalam kuali. Terpulang nak lempeng yang suci bersih tanpa sebarang kesan atau nak lempeng yang agak garing sedikit. Yang penting gunakan api perlahan. Amie gunakan kuali non stick tapi oleskan juga dengan sedikit minyak.


Tak sempat kira dapat berapa keping lempeng. Abang Farid suka sangat makan. Agaknya 10 keping masuk perutnya! Lain kali Mommy buat lagi lempeng tepung gandum ini ya.

Kuah asam pedas ikan susu.


Secawan teh Sabah & lemon panas.


Firdaus makan lempeng dengan jem.

Alhamdulillah.
Sudah alas perut, mari kita teruskan rutin harian.
 

12 comments

  1. Aduh sedapnyaa Amie, sini Pasir Gudnag hujan ni.. dapat makan lempeng sedapnyaaaa

    BalasPadam
  2. Lama.x buat. Makan dgn sambal timid alahai sedaonya

    BalasPadam
  3. sedap ni, saya selalu gu kan dengan sardin :D

    BalasPadam
  4. Sedapnyaaaaa...kalau dapat sambal sardin sedap ni kak....

    BalasPadam
  5. Sedapnya. Terus teringin nak makan lempeng sekarang :)

    BalasPadam
  6. Time ujan ujan ni makan lempeng cecah asam pedas perghhhh layan kopi kampung yummy

    BalasPadam
  7. Sedapnya lempeng tepung gandum cicah kuah asma pedas. Bertambah makannnya tu. Rare betul daus makan dengan jem. ala ala crepe gitu :)

    BalasPadam
  8. Simple je, tapi membuka selera la. Bertambah idea saya untuk masak apa untuk sarapan. Thank you ye, Amie.

    BalasPadam
  9. Boleh la buat breakfast esok. Saya ada lebihan kari ikan bawal

    BalasPadam
  10. perghhhhh geram nengok ni amie..saya suka macam ni, lempeng cicah asam pedas!

    BalasPadam
  11. Haish.... Sambal sardin semalam ada lagi ni.. Memang mengundang lempeng ni cikgu.. Hihihi

    BalasPadam
  12. Dulu masa kat Perlis selalu juga buat lempeng ni. Kadang2 campur juga bahan lain macam kelapa, pisang dll...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe