Ikan Terubuk Masin Goreng Istimewa

10:54 PG

Hari ini mendung dari pagi. Langit pun hilang seri warna kebiruannya. Dah mula masuk dapur untuk masak untuk hidangan tengahari keluarga ke? Amie masak lebih awal sebab selepas ini nak konsentrasi siapkan kerja. Terjumpa seekor ikan terubuk masin Sarawak terbungkus rapi dalam tupperware di dalam peti sejuk. Tak ingat beli di mana. Walaupun berjiran dengan Sarawak, bukanlah sesuatu yang mudah untuk dapat bekalan ikan terubuk masin terutama daerah LD yang nun jauh kedudukannya sehingga menghampiri Filipina.

Goreng seekor ikan terubuk masin, aromanya penuh satu dapur! Kalau rajin boleh potong kecil-kecil ikan terubuk masin itu, tapi Amie goreng seekor sekali harung. 

Ikan Terubuk Masin Goreng Istimewa

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan terubuk masin Sarawak - cuci bersih - toskan
  • 5 ulas bawang putih - kupas - belah 2
  • 1 labu bawang besar - hiris kasar
  • 1/2 batang lobak merah - hiris  panjang
  • 15 biji mata petai
  • 1 biji cili merah - hiris
  • 1 biji cili hijau - hiris
  • limau kasturi
  • minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan terubuk masin Sarawak hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan ikan terubuk masin tadi.
  3. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga terbit aroma.
  4. Masukkan lobak merah , hirisan cili hijau, cili merah dan petai.
  5. Goreng kacau sehingga semua bahan kelihatan layu dan berubah warna.
  6. Tuangkan bahan tadi ke atas ikan terubuk masin goreng.
  7. Perahkan jus limau nipis.
  8. Sediakan untuk dinikmati bersama nasi putih.

Sisik ikan terubuk masin tu jangan dibuang tau! Makan jew dengan nasi...soooodap!

6 comments

  1. kalau ada kawan2 ke Sarawak saya pasti kirim ikan ni...so sedap..

    BalasPadam
  2. kalau mkn di kg ramai2 mesti ada ikan masin
    masa kwn ke serawak ada jga dia bg
    apalagi bw blk kg kenduri ramai2

    BalasPadam
  3. Saya rasa, dah bertahun-tahun kot, saya tak makan ikan terubuk. Sedap ikan ni.

    BalasPadam
  4. Bila goreng memanggil-manggil ke dapur.

    BalasPadam
  5. Tak pasti pernah makan ke tidak ikan terubuk masin ni. Ikan bersisik goreng garing memang sodap kalau tak dibuang sisiknya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe