ADSENSE

Selasa, 15 Disember 2020

Menu Sarapan Pagi DSSS 19 - 37

Agak lama juga tidak kongsi Menu Sarapan Pagi DSSS. Gambar dalam folder pun halus-halus. Mata tak berapa terang untuk memilih. Dapatlah 18 menu untuk paparan. Nanti kalau rajin boleh kongsikan menu yang masih duduk menunggu di dalam folder.

Seperti sebelumnya, masih lagi amalkan DSSS dengan rasa gembira kerana tidak terkongkong dengan hanya mengambil hidangan yang sama setiap hari. Yang penting suku karbohidrat, suku protein dan separuh fiber. Sesekali memang layan makan di luar bersama Encik Suami dan anak-anak, tetapi apabila berada di rumah kembali kepada rutin DSSS pula.


Karbohidrat  & protein - Idli
Protein - sambar & telur rebus
Fiber - hirisan timun, mini lettuce & tomato ceri


Karbohidrat : roti panggang
Protein - telur
Fiber - strawberry apple, kiwi & anggur

Karbohidrat & protein - roti panggang dengan pisang & telur
Fiber - limau sunkist, strawberry apple & blueberry



Karbohidrat - french loaf panggang garlic butter
Protein - telur mata
Fiber - salad butterhead lettuce, red coral, tomato ceri & anggur dan limau

Karbohidrat - lempeng tepung gandum
Protein - telur dadar dengan cendawan butang
Fiber - kiwi, red coral, epal & ceri


Karbohidrat & protein - roti telur & kari dal & kentang
Fiber - belimbing & ceri

Karbohidrat - bubur nasi
Protein - dada ayam rebus & egg century
Fiber - belimbing & persimmon 


Karbohidrat - roti panggang & peanut butter
Protein - telur
Fiber - jambu batu, limau sunkist, kiwi & delima

Karbohidrat - roti wholemeal
Protein - telur 1/2 masak
Fiber - avocado, strawberry apple, kiwi & mini lettuce

Karbohidrat & protein - pizza roti telur 
Fiber -  belimbing & strawberry apple (capsicum, cendawan, carrot - topping pizza)



Karbohidrat - roti wholemeal panggang 
Protein - telur hancur & capsicum & carrot
Fiber - pear, strawberry apple & persimmon

Karbohidrat & protein - pizza telur crepe daun bawang 
Fiber - green & red coral, apple, blueberry & kiwi


Karbohidrat - roti wholemeal panggang
Protein - telur dadar & capsicum merah, kuning, hijau & lobak merah
Fiber - pear, limau sunkist & strawberry apple

Karbohidrat - ulunthu vadai
Protein - sambar
Fiber - chitney kelapa, limau, butterhead lettuce & anggur


Karbohidrat & protein - rori wholemeal panggang dengan pisang & telur
Fiber - timato ceri, buah naga & limau sunkist


Karbohidrat - garlic bread
Protein - sosej telur homemade
Fiber - limau, anggur, daun dill & capsicum merah panggang

Karbohidrat - tosei
Protein - sambar
Fiber - chutney kelapa, pear & limau sunkist

Karbohidrat  & Protein - tortilla dada itik salai
Fiber - kiwi, tomato ceri & butterhead lettuce

27 ulasan:

Kakmim berkata... Reply To This Comment

Semuanya sedap kak... gambar pun cantikkkkkkk

norhidana berkata... Reply To This Comment

Sedap semua kak... mata tengok dah cantik mulut pun xsabar nak ngap..bahagia

paridah berkata... Reply To This Comment

sarapan berkhasiat n menyelerakan

Farrah MF berkata... Reply To This Comment

Memang jamu mata tengok menu sarapan dsss akak 😊

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

kalau mcm ni , suruh atie pilih, taktahu nak pilih yg mana satu ni

iena eliena berkata... Reply To This Comment

woww terliur tengok semua menu menu sarapan pagi ni :D

Syaz Eym berkata... Reply To This Comment

Cantiknya semua hiasan tu ��

Nor Azimah Ali berkata... Reply To This Comment

Nampsknya amie dan keluarga mengamalkan pemakanan sihat kan, dan kreatif cara menyajinya, suka tengok

Puan Hazel berkata... Reply To This Comment

Plating yg sangat menarik. Kalau begini gayanya hari-hari makan pun tak jemu.

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Terliur tengok hidangan suku suku separuh kak amie. Semua sedap sedap. Idli tu, nasi kosong dan dibentukkan bulat je ye?

namakucella berkata... Reply To This Comment

Semua sangat memancing selera. Macam pro la cikgu

Seri Kandi Di Tanah Jauhar berkata... Reply To This Comment

Amie, kalau awak dekat, nak jer Kita order menu dsss ni setiap Hari tau

NA berkata... Reply To This Comment

Lawan cara pembentabgan makanan. Hehe buat rasa hendak makan makanan ini.

NA berkata... Reply To This Comment

Sasul lawan=lawa.

TukangKebun berkata... Reply To This Comment

Kalah Hotel 5 bintang!

Ujie Othman berkata... Reply To This Comment

Ya Allah..sangat menarik! Kreatif sungguh Amie ni tau. Banyak menu yang saya tak tau/tak pernah buat.

Darling Pya berkata... Reply To This Comment

MasyaAllah menarik nye semua makanan tu.
Rasa macam sayang pula nak makan.. ahak!

Yaya Azura berkata... Reply To This Comment

Menariknya menu dsss..gambar tip top!

saniahibrahim berkata... Reply To This Comment

Semua sedap2 dan berkhasiat..pada yang nak diet boleh lah ikut menu Amie ni.

Dunia Zumal berkata... Reply To This Comment

Masuk blog akak Amie ni, zumal akan rasa lapar 😂

mamapp berkata... Reply To This Comment

Sedapnya semua menu..

SalbiahM berkata... Reply To This Comment

Roti panggang pisang dengan telur tu pun saya suka. Drizzle dengan madu. Tapi menu saya takdelah sesihat kak Amie. Hehe

Sunah Sakura berkata... Reply To This Comment

wahhhh tenkiu amie!! ni idea yang sangat best bukan untuk breakfast aje, untuk snacking, lunch, teatime, dinner pun boleh ni..bagi saya cepat kurus..haha

niloy berkata... Reply To This Comment
Ulasan ini telah dialih keluar oleh pentadbir blog.
Siti Yang Menaip berkata... Reply To This Comment

ooo saya simpan hari tu resepi roti panggang pisang tu..
tapi x buat2 lagi hehehe.. itula simpan rajin buat malas..

dear anies berkata... Reply To This Comment

uiiiiiiii semua sedappppp sy pulak jd rambang mata tgk semua niii

Sha Mohamed berkata... Reply To This Comment

Rambang mata tengok menu sis..
sedap-sedap semuanya..