Sepiring Keladi Cina Goreng & Secawan Kopi Panas

6:47 PTG

Apabila terpandang keladi di pasar Sri Perdana, teragak-agak nak beli disebabkan harganya yang agak mahal iaitu RM18 sekilogram. Amie rasa harganya mahal sebab dulu kalau nak makan ubi keladi, cabut sahaja di kebun. Bila difikir semula, siapalah yang nak jual dengan harga murah. Sekarang semuanya dinilai dengan mata wang! Memikirkan tenaga dan masa untuk menuai hasil, memang logiklah kalau semua hasil tanaman mempunyai nilai komersial. Kalau harga masih serendah zaman dahulu,  bagaimana petani nak tampung hidupnya dan juga tanggungannya? 
Baru-baru ini Bonda beritahu, semua tanaman ubi dan keladi di kampung tak dapat diselamatkan disebabkan banjir, dan air bertakung selama 4 Jumaat. Sebulanlah lamanya itu. Kita tidak dapat menjangkakan musibah yang akan berlaku. Mungkin kali ini tidak ada rezeki ubi kayu dan ubi keladi.

Sepiring Keladi Cina Goreng & Secawan Kopi Panas

Dua hari lepas, Amie beli dua ketul ubi keladi saiz kecil. Petang tadi Amie kupas, seketul elok dan seketul buruk. Amie goreng ubi keladi, gunakan minyak bekas gorengan ayam. Waktu kecil dulu, kalau Bonda goreng ubi atau keladi, memang Bonda suka gunakan minyak bekas gorengan ikan atau ayam. Lain sikit aroma keladi atau ubi kayu goreng berbanding dgoreng dengan minyak baru.


Ketika sedang menggoreng, api dapur terpadamlah pula! Habis gas rupanya. Amie beritahu Encik Suami yang sedang bersihkan halaman rumah. Amie sangka Encik Suami akan beli gas di kedai. Lamalah pula menunggu gas sampai. Amie pun pindahkan keladi goreng yang setengah masak tadi ke dalam air fryer. Tidak lama kemudian Encik Suami masuk ke dapur. Dia tolak pintu dapur, dan tak perasan pula ada tong gas lagi satu di situ. Encik Suami hanya tukarkan tong gas yang kosong dengan tong gas yang penuh berisi gas. 
Tak apalah!
Keladi goreng setengah masak sudah masuk air fryer. Tunggu sahajalah hasilnya beberapa minit nanti.
Alhamdulillah. Masak juga akhirnya keladi goreng air fryer. Garing dan sedap. Sebelum digoreng Amie sudah perap seketika dengan bahan perasa. 


Jom minum petang dengan sepiring keladi Cina goreng dengan secawan kopi panas.
Tidak ada yang sentuh keladi goreng ini. 
Hanya Amie seorang yang menikmatinya sambil mengenang nostalgia lalu.
Seakan-akan terdengar lirik lagu Ke Mana Di Mana alunan suara Ahmad Jais:

Masa yang lepas
tak akan kembali
kisah yang berlalu
tak kunjung lagi

11 comments

  1. Bagus juga ada air fryer, time takde gas, boleh guna. Nampak sedap, keladi goreng dan kopi. :)

    BalasPadam
  2. macam tu rupa keladi cina.. macam mane rasanya tak pernah rasa... nampak sedap

    BalasPadam
  3. rupa dia mcm kek pisang dipotong kecil2 hehehe

    BalasPadam
  4. Saya pun suka sangat keladi. Dapat keladi rebus ker, goreng ker atau pengat memang layan..

    BalasPadam
  5. Makan sorang2 je la ye.. selalu gak kena, satu rumah taknak yang kita masak, makanlah sendiri2..huhu

    BalasPadam
  6. Nasib baik ada air fryer... Syoknya makan petang macam ni...

    BalasPadam
  7. Jap..nak google keladi cina..macam x kenal ...

    BalasPadam
  8. sedap mkn panas2.. fav ni

    klau dh banjir mcm mana nk tuai hasil.

    BalasPadam
  9. Tak pernah lagi makan keladi goreng. Macam sedap je tu. Biasanya dibuat sayur atau dibuat pengat.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe