ADSENSE

Jumaat, 11 Disember 2020

Sepiring Keladi Cina Goreng & Secawan Kopi Panas

Apabila terpandang keladi di pasar Sri Perdana, teragak-agak nak beli disebabkan harganya yang agak mahal iaitu RM18 sekilogram. Amie rasa harganya mahal sebab dulu kalau nak makan ubi keladi, cabut sahaja di kebun. Bila difikir semula, siapalah yang nak jual dengan harga murah. Sekarang semuanya dinilai dengan mata wang! Memikirkan tenaga dan masa untuk menuai hasil, memang logiklah kalau semua hasil tanaman mempunyai nilai komersial. Kalau harga masih serendah zaman dahulu,  bagaimana petani nak tampung hidupnya dan juga tanggungannya? 
Baru-baru ini Bonda beritahu, semua tanaman ubi dan keladi di kampung tak dapat diselamatkan disebabkan banjir, dan air bertakung selama 4 Jumaat. Sebulanlah lamanya itu. Kita tidak dapat menjangkakan musibah yang akan berlaku. Mungkin kali ini tidak ada rezeki ubi kayu dan ubi keladi.

Sepiring Keladi Cina Goreng & Secawan Kopi Panas

Dua hari lepas, Amie beli dua ketul ubi keladi saiz kecil. Petang tadi Amie kupas, seketul elok dan seketul buruk. Amie goreng ubi keladi, gunakan minyak bekas gorengan ayam. Waktu kecil dulu, kalau Bonda goreng ubi atau keladi, memang Bonda suka gunakan minyak bekas gorengan ikan atau ayam. Lain sikit aroma keladi atau ubi kayu goreng berbanding dgoreng dengan minyak baru.


Ketika sedang menggoreng, api dapur terpadamlah pula! Habis gas rupanya. Amie beritahu Encik Suami yang sedang bersihkan halaman rumah. Amie sangka Encik Suami akan beli gas di kedai. Lamalah pula menunggu gas sampai. Amie pun pindahkan keladi goreng yang setengah masak tadi ke dalam air fryer. Tidak lama kemudian Encik Suami masuk ke dapur. Dia tolak pintu dapur, dan tak perasan pula ada tong gas lagi satu di situ. Encik Suami hanya tukarkan tong gas yang kosong dengan tong gas yang penuh berisi gas. 
Tak apalah!
Keladi goreng setengah masak sudah masuk air fryer. Tunggu sahajalah hasilnya beberapa minit nanti.
Alhamdulillah. Masak juga akhirnya keladi goreng air fryer. Garing dan sedap. Sebelum digoreng Amie sudah perap seketika dengan bahan perasa. 


Jom minum petang dengan sepiring keladi Cina goreng dengan secawan kopi panas.
Tidak ada yang sentuh keladi goreng ini. 
Hanya Amie seorang yang menikmatinya sambil mengenang nostalgia lalu.
Seakan-akan terdengar lirik lagu Ke Mana Di Mana alunan suara Ahmad Jais:

Masa yang lepas
tak akan kembali
kisah yang berlalu
tak kunjung lagi

11 ulasan:

Nur berkata... Reply To This Comment

Bagus juga ada air fryer, time takde gas, boleh guna. Nampak sedap, keladi goreng dan kopi. :)

abuikhwan berkata... Reply To This Comment

macam tu rupa keladi cina.. macam mane rasanya tak pernah rasa... nampak sedap

Warisan Petani berkata... Reply To This Comment

Wak pun selalu kudapan keladi goreng.

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

rupa dia mcm kek pisang dipotong kecil2 hehehe

namakucella berkata... Reply To This Comment

Saya pun suka sangat keladi. Dapat keladi rebus ker, goreng ker atau pengat memang layan..

Syaz Eym berkata... Reply To This Comment

Makan sorang2 je la ye.. selalu gak kena, satu rumah taknak yang kita masak, makanlah sendiri2..huhu

Cik TK berkata... Reply To This Comment

Nasib baik ada air fryer... Syoknya makan petang macam ni...

Suria Amanda berkata... Reply To This Comment

Jap..nak google keladi cina..macam x kenal ...

Nina Mads berkata... Reply To This Comment

sedap mkn panas2.. fav ni

klau dh banjir mcm mana nk tuai hasil.

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Tak pernah lagi makan keladi goreng. Macam sedap je tu. Biasanya dibuat sayur atau dibuat pengat.

Dunia Zumal berkata... Reply To This Comment

Rindu nak makan keladi goreng