Organic Dried Mulberry

9:55 PTG

Entri sebelum tidur.
Kita cerita tentang buah mulberi kering pula. Mulberi Kering Organik yang Amie paparkan ini merupakan hasil keluaran dari Pakistan. Selain boleh dijadikan snack, kunyah dengan kekacang serta kismis, mulberi kering organik ini juga boleh ditambah dalam hidangan oat.

Organic Dried Mulberry

Berat mulberi kering organik dalam bekas ini ialah 140 gram.
Rasanya manis. Biasanya  Amie akan campurkan dengan beberapa jenis kekacang seperti kacang gajus dan kacang walnut serta kismis. Boleh dijadikan bekalan di tempat kerja, isikan di dalam bekas kecil dan selit dalam beg tangan. Dan nikmati sebagai snack di antara waktu sarapan dan makan tengahari.

Melihat kepada bentuk dan warna dan rasanya, tertanya-tanya di dalam hati adakah sama spesies mulberi dari tanah Pakistan dengan mulberi di tempat kita?

Setelah bersoal jawab dengan Pak Google, terdapat 10-16 spesies mulberi yang tumbuh di tanah Asia seperti India, China dan Jepun, Afrika dan Amerika Latin yang beriklim panas. Ada mulberi hitam, Ada mulberi putih dan ada mulberi merah. 

Barangkali Organic Dried Mulberry dari Pakistan ini jenis mulberi putih!
Tambah jugalah ilmu pengetahuan tentang jenis buah-buah beri ini. Zaman dahulu katanya, kain sutera Cina diperbuat daripada serat mulberi.  Ada beberapa jenis beri yang biasa Amie dengar seperti :
  • Cranberry
  • Bilberry
  • Blackberry
  • Blueberry
  • Raspberry 
  • Strawberry
Yang pastinya, mulberi, yang dikatakan mempunyai banyak khasiat dan nilai perubatan mudah ditanam di negara kita.  Dengarnya, pucuk mulberi pun boleh dibuat ulam!

Pucuk mulberi / daun muda.


5 comments

  1. Sedapnya buah mulberi..masam manis.

    BalasPadam
  2. Baru tahu ada mulberi kering organik ye. Banyak pulak tu jenis buah mulberi. Saya suka makan fresh dari pokok :)

    BalasPadam
  3. buah pokok sayur asin asin orang utara panggil dia

    BalasPadam
  4. Mana la nak cari anak pokok mulberry ni kan...kalau dapat tanam dalam pasu besar pun ok ni...suka buah mulberry..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe