Kambing Masak Black Pepper

1:25 PTG

Sudah pukul 1 tengahari rupanya! Sejak PKPB dan agak sukar untuk kaum lelaki menembusi masjid untuk menunaikan solat Jumaat, selalulah terlupa kehadiran penghulu segala hari ini. Kata Encik Suami, kena datang seawal mungkin ke masjid jika ingin tunaikan solat. Biasanya pukul 11 pagi, Encik Suami sudah menunggu masuk di pintu pagar mana-mana masjid di LD. Katanya, kalau kebetulan dia menyelia pekerja di kawasan berhampiran masjid sama ada di bandar atau kawasan kampung, di situlah dia singgah. Kadang-kadang terpaksa pulang ke rumah sebab had jemaah yang dibenarkan masuk sudah cukup jumlah. Hari demi hari yang kita lalui, tidak pernah kita tinggalkan tanpa doa. Memohon dan merayu kepada-Nya agar segera angkat wabak durjana ini dari muka bumi. Yakinlah bahawa suatu ketika nanti, Dia akan menjawab doa kita. In shaa Allah.

Tengahari ini tak masuk dapur sebab sudah siap masak lebih awal. Tempoh berehat ini, Amie belek-belek folder dan terjumpa resipi kambing masak black pepper. Amie kongsikan resipinya di sini. Kalau Amie rajin, Amie akan rebus terlebih dahulu kambing sebelum dimasak, dan kalau tak berapa rajin lebur saja dalam kuali bersama bahan perencah. Masak dengan api perlahan hingga kambing empuk. Kalau kambing masih liat, rasa terbantutlah pul selera untuk menikmatinya. Baiklah masak betul-betul sehingga empuk, dan puas hati menikmatinya. Masakan kali ini Amie rebus dahulu kambing biri-biri ini.

Kambing Masak Black Pepper



Bahan-bahan:
  • 700 gram kambing biri-biri - potong ikut saiz yang digemari - rebus hingga empuk
  • 2 biji kentang - potong dadu - koreng hingga masak - angkat dan toskan
  • 1/2 biji capsicum kuning potong dadu
  • 1/2 biji capsicum merah potong dadu
  • 1/2 biji camsicum hijau potong dadu
  • 3 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar Kicap Cap Kipas Udang
  • 1 sudu kecil lada putih tumbuk kasar
  • 1 sudu kecil lada hitam tumbuk kasar
  • 1 cawan air rebusan kambing
  • 4 sudu besar minyak
  • Bahan tumbuk : 3 ulas bawang putih, 5 biji bawang merah & 3 cm halia


Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga terbit aroma.
  2. Masukkan kambing biri-biri, diikuti dengan  sos lada hitam, sos tiram dan kicap. 
  3. Tuangkan air rebusan kambing biri-biri, dan biarkan mendidih seketika.
  4. Kemudian masukkan hirisan dadu capsicum merah, kuning, hijau dan kentang goreng.
  5. Akhir sekali taburkan lada putih dan lada hitam tumbuk.
  6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Jika suka, boleh pekatkan kuah dengan menambahkan satu sudu besar tepung jagung bancuh di dalam 1/2 cawan air. Kemudian tuangkan di dalam masakan. Kacau beberapa kali, dan jika kuah mulai pekat padamkan api dapur.

Jumpa lagi!

5 comments

  1. lama tak masak kambing nengok akak masak ni terliur terus

    BalasPadam
  2. Lama tak makan kambing biri-biri sedap.

    BalasPadam
  3. Daging kalau dimasak black pepper memang sedap. Saya suka daging kerbau dan rusa :)

    BalasPadam
  4. Teringin plak SA nak makan kambing blackpepper...sejak Pak Zain sihat perut ni memang jarang masak kambing...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe