ADSENSE

Isnin, 14 Disember 2020

Rempeyek Oh Rempeyek!

Entri sebelum tidur. Kita cerita tentang rempeyek, kudapan tradisi masyarakat Jawa yang selalu ditemui ketika hari raya. Di sesetengah daerah, rempeyek juga dibubuh dalam nasi ambeng. Amie sudah berpuluh tahun tidak mengikuti perkembangan majlis kenduri kahwin orang kampung, tetapi seingat Amie dulu ada hidangan kuih-muih tradisi selepas makan hidangan utama, iaitu nasi minyak dan lauk-pauk. Tidak ketinggalan, hidangan rempeyek, kerepek dan keropok, lengkong (agar-agar), wajik dan sebagainya.

Ada pelbagai jenis rempeyek tetapi yang Amie selalu temui hanya 3 sahaja iaitu rempeyek kacang tanah, kacang dal dan kacang hijau. Rempeyek kacang hijau biasanya disebut sebagai tumpi. Rempeyek kacang hijau dan tumpi itu sebenarnya adik-beradik.

Waktu kecil dulu, selalu berebut rempeyek dengan Kak Aton (kakak Amie). Kak Aton suka makan kacang tanah pada rempeyek, Amie pula suka makan bahagian tepungnya yang rasa berempah dan rangup itu! Selalulah Kak Aton kutip kacang tanah yang Amie tak makan ..... ahaks! Ada rempeyek kacang tanah yang penuh dengan kacang! Ada yang hanya sebiji dua sahaja menempel pada rempeyek. 

Arwah MIL pernah buat rempeyek, dikirim buat Bonda  sewaktu kami balik bercuti di Malaya dulu. MIL tumbuk kacang tanah sekadar pecah, dan kemudian campurkan ikan bilis untuk dibuat rempeyek. MIL tidak gunakan acuan, sebaliknya tuang adunan di tepi kuali. Samalah caranya dengan Bonda buat rempeyek. Amie sangka hanya MIL sahaja yang buat rempeyek gaya begitu. Rupa-rupanya, di kebanyakan tempat di LD, Kunak, Tawau dan lain-lain, Amie temui rempeyek yang sama seperti MIL hasilkan. Secara tidak langsung, Amie sudah temui rempeyek kesukaan Amie, yang tak banyak kacang tanah!

Rempeyek kacang tanah, kacang dal dan kacang hijau.
Rempeyek Kacang Dal

Ada yang membuat adunan rempeyek tanpa menggunakan santan, hanya air sahaja. Ada yang tambahkan hirisan daun limau purut. Ada yang tambahkan isi kencur. Kalau berkesempatan berkunjung ke Indonesia, barangkali agak berbezalah rasa rempeyek di sana dengan di tempat kita. Di tempat kita jarang gunakan daun limau purut dan isi kencur.

Rempeyek Kacang Tanah  & Ikan Bilis

Rempeyek Kacang Hijau @ Tumpi



Tak kisahlah, adunan yang berbeza dengan bahan yang berbeza sebab masing-masing ada versi dan resipi yang tersendiri. Yang penting, rasa rempeyek mesti rangup dan sedikit berempah! Amie suka 'tergigit' rempah jintan manis dan biji ketumbar yang agak kasar ketika makan rempeyek. Sedap!
Antara ketiga-tiga jenis rempeyek di atas, Amie akan capai rempeyek kacang dal dahulu... hehehehee!


28 ulasan:

Suria Amanda berkata... Reply To This Comment

Kt opis ada dispatch jual rempeyek...x kedekut bahan...kacng tanah penuh..ikan bilis sampai 2 ekor...sebotol RM20 je...

Syaz Eym berkata... Reply To This Comment

Pertama kali tengok rempeyek dhal

Kakmim berkata... Reply To This Comment

Peyek byk kcg tanah, kaya bilis mmg sedappppp

NARDtheNERD berkata... Reply To This Comment

alaaa sedapnya.. feveret kite ni :)

namakucella berkata... Reply To This Comment

Sukanya saya rempeyek kacang dal. Rangup lemak-lemak.. Tapi jarang jumpa. Selalu jumpa kacang hijau.. Itupun kacangnya social distancing.. Hihihi

paridah berkata... Reply To This Comment

kak suka sangat rempeyek kacang dhal n kacang hijau sedap sgt

mama sara nur berkata... Reply To This Comment

sama kita mesti rempeyel dal dulu yg dicapai he hee

norhidana berkata... Reply To This Comment

dana macam akak prefer rempeyek bhg tepung tanpa kacang, tapi kadang dana suka yang kacang sikit je...
dana tak berapa suka rempyek moden yg kadang terlalu nipis tp suka rempeyek mcm mak buat, jenis tak bulat tapi bentuk macam-macam sebab acuan tepi kuali

Ujie Othman berkata... Reply To This Comment

Kat kampung memang buat cara letak tepi kuali panas, bentuk tak sekata..tapi itulah yang nampak original kan..hehe
Saya suka tumpi dan peyek kacang dhal. Kacang tanah memang tak makan, tak minat.

Darling Pya berkata... Reply To This Comment

CP punya feveret rempeyek kacang dal

Nina Mads berkata... Reply To This Comment

rempeyek makanan wajib bila raya mesti kena ada walaupun bkn keturunan jawa.

buat sendiri letak kacang tanah dan ikan bilis

saniahibrahim berkata... Reply To This Comment

Akak suka rempeyek yang kurang kacang tanah dan ada ikan bilis sekor2 tu...sedap.Kalau kacang dal dan tumpi okje banyak kacang lagi sedap.
Sekarang ni nak mkn order je dengan kawan .Pernah je buat sendiri tapi sekarang ni rasa tak larat dah menghadap kuali berjam2.

Nur berkata... Reply To This Comment

Saya pulak suka rempeyek kacang tanah dan ikan bilis rangup. Ada orang panggil ni tempeyek, ada yang panggil rempeyek.

uncle gedek berkata... Reply To This Comment

Benda ni satu balang pon uncle boleh habiskan!

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

tempeyek ni susah jgk kan nak buat bagi sedap

abuikhwan berkata... Reply To This Comment

Allahu, tengok tempeyek ni, tiba-tiba teringat arwah bonda. selalulah bonda buatkan untuk jamu petang-petang di atas beranda rumah pusaka arwah ayahanda.. begitu cepat masa berlalu..

Farrah MF berkata... Reply To This Comment

Favourite saya ni, kak. Saya suka juga yang versi letak kencur dan daun limau tu.

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Menarik banyak piliha rempeyek. Saya paling suka rempeyek kacang tanah dan ikan bilis tu kak amie.

TukangKebun berkata... Reply To This Comment

Rempeyek kalau yang Kacang Tanah susah nak stop makan.

Dunia Zumal berkata... Reply To This Comment

Zumal dan adik perempuan zumal suka sangat rempeyek, kalau kat Perlis namanya tempeyek. Maybe suka sangat sebab ada keturunan jawa 🤭

mamapp berkata... Reply To This Comment

Mama suka yg kacang tanah dgn bilis

SalbiahM berkata... Reply To This Comment

Kalau di Johor, ramai suka taruk ikan bilis sekali dengan rempeyek kacang. Sedapnya rasa masin2 sikit

Sunah Sakura berkata... Reply To This Comment

sama lah..saya pun akan capai rempeyek kacang dhal dulu..hihihihi

niloy berkata... Reply To This Comment
Ulasan ini telah dialih keluar oleh pentadbir blog.
Siti Yang Menaip berkata... Reply To This Comment

yang kacang tanah n kacang dhal saya makan.. yang ijau tak pastila penah cuba ke tak.. tapi rasa sama saja kan kacang2 tu saja berbeza. suka kalau ada yang letak ikan bilis skali. nyum..

Glen Maxy berkata... Reply To This Comment

In case you are searching for acceptable Corporate Governance Law Essays, at that point you can depend on GreatAssignmenthelp.com for getting you premium Corporate Governance Law Assignment Help . Enormous Private Corporations and Companies should be directed by the administration and for that reason, they require certain principles, guidelines, and rules.

unknow berkata... Reply To This Comment

Does your HP printer not work well? Well, you do not embarrass yourself as every problem brings the self-solution itself. In case your scanning and printing work disturbs without any hard glitches, then you can implement the right hierarchy to rectify this issue. But, sometimes problems become out of control, and taking the help of an HP Support representative offers you a sigh of relief. It would be good to reach out to a third party professional team to call them on the HP Printer Support number. Our service is available to you throughout the day.
Frequently asked question (FAQ) of printer: How do I contact HP customer support?
Thank You.

Sha Mohamed berkata... Reply To This Comment

Tak kisah lah rempeyek apa pun, semua saya suka.. krup krap, sambil baca buku.. hehehe