Jemputan Majlis Makan-Makan

10:19 PTG

Entri sebelum tidur. Minggu ini dapur hanya berasap sekali-sekala sahaja. Abang Farid banyak kali order makanan dari luar. Encik Suami pun rajin bawa anak-anak makan di luar.  Kami seisi keluarga sempat dua kali menghadiri majlis makan-makan di rumah ipar.

Firdaus pandai bawa diri di tempat orang. Duduk menyandar di tepi dinding dengan sepinggan nasi. Majlis makan-makan ini diadakan selepas bacaan Yasin beramai-ramai pada hari Khamis malam Jumaat lepas.

Kuih-muih nampak sedap dan cantik! Kalau tak ingat gusi dan gigi yang sensitif, memang nak terkam semua!

Kalau dahulu, kami tukang masak & tukang cuci pinggan mangkuk selepas tetamu pulang. Sekarang, kami sudah tua (ipar & biras), banyak pula anak-anak buah yang muda remaja dan bertenaga. jadi, sekarang kami jadi tetamu istimewa pula ... ahaks!

Seronok dapat berkumpul dalam sebuah keluarga besar berlainan keturunan. Ada Bugis. Bajau. Cocos. Cina. Jawa. Melayu. Timur. Banjar. Dusun dan Iban. Tidak ada masalah untuk menikmati apa juga masakan yang dihidangkan.

Anak buah Amie, arwah ayahnya keturunan Cina. Katanya: Cuba Auntie rasa masakan kegemaran arwah bapa kami. Labu manis masak dengan taucu campur udang kering! Boleh Amie cuba masak nanti. Oleh kerana malam itu banyak pilihan lauk-pauk, Amie tidak sempat mencicipi labu manis masak taucu itu. Ada sebiji labu manis saiz besar di dapur belum terusik!



Sesungguhnya masing-masing sibuk meratah udang goreng salut tepung yang sangat sedap itu!

Ini semua hasil masakan anak-anak Cina & Cocos ... ahaks!

Sup jagung satu periuk besar!



Kenyang dah dik?

Ini pula jemputan ke majlis sambutan ulang tahun anak kepada anak buah kami. Cucu kami ler yang menyambutnya... heheheee!

Yang paling seronok sudah tentulah anak-anak!


Ini sajalah gambar yang elok untuk dipaparkan. Yang lain bersimpang-siur dengan pergerakan anak-anak kecil yang beraksi ikut gerakan masing-masing.

Tuan rumah pula menyediakan nasi ayam pelbagai lauk. Kalau sudah dihidangkan sayap ayam goreng, memang itulah yang akan jadi rebutan tua muda dan kanak-kanak.


Memang sedap sungguh nasi ayam makan dengan ayam kukus yang memang menjadi kegemaran keluarga sebelah Encik Suami!


Esok, dan hari-hari seterusnya harap-harap periuk yang sudah digantung dapat diturunkan semula... ahaks!

15 comments

  1. ramainya menu sesedap.
    Selamat menjamu selera.

    BalasPadam
  2. ya ampun kak... mknn tu semuanya sedap² enjoy mkn je ye mgu lepas... hehehe... alhamdulillah saudara-mara berkongsi rezeki kan?

    BalasPadam
  3. Wah bestnya semua makanan nampak sedap!!

    Mesti unik dan meriah kan bila keluarga besar berkumpul. Lagi pelbagai keturunan. Bahasa dan budaya serta makanan pun pelbagai!

    BalasPadam
  4. Telan air liur tengok gambar hidangan yang ada. Meriahnya... :)

    BalasPadam
  5. meriah nyaaaa kak !! rambang mata dan selera nak makan tu..
    saya suka gathering2 mcm ni.. suka makan hehe..

    BalasPadam
  6. Menarik tak pernah cuba labu masak taucu dengan udang kering.

    BalasPadam
  7. Wah...macam.macamada ni...sedapnyaaaaa....meriah betul dengan makanan

    BalasPadam
  8. Udang Gorwng Tepung tu kalau kat sini rasanya memang tidak disediakan la waktu kenduri. Kalau ada haruslah hhabis dulu.. Hihihi

    BalasPadam
  9. labu masak style cina tu baru tahu.. nampak macam sayur dh.

    udang goreng tepung kalau masak macam tu memang licin.

    BalasPadam
  10. Bagusnya Firdaus pandai bawa diri, pandai makan sorang sorang tu. Seronok bila majlis kenduri ni dapat merasa pelbagai hidangan. Banyak keturunan bila berjumpa pasti banyak ceritanya. Labu masak tauhu dan udang kering tu rare betul.

    BalasPadam
  11. Zumal ni rasa bulan 8 hari tu ja dapat jemputan kenduri, lapar lauk kenduri laa

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  13. Kesemua menu tu mengancam belaka.. hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe