Satu Ekor Ikan Susu Masak 2 Cara

9:21 PTG

Encik Suami beli seekor ikan susu. Besar juga saiznya. Mungkin lebih 1 kg. Kita teringin nak makan ikan masak asam pedas. Anak-anak pula suka makan ikan panggang. Encik Suami tak kisah, mana-mana pun dia makan. Sambil membersihkan ikan, sambil memikirkan bagaimana untuk menyelesaikan masalah.... ahaks! Tiba-tiba terfikir : Ikan bersaiz agak besar ini boleh dipotong dua. Separuh masak asam pedas, separuh lagi boleh dipanggang! Akhirnya, terhasillah dua cara masakan. Sebahagian ikan dimasak asam pedas, sebahagian lagi panggang. Jadi, win-win situation. 


Bahan-bahan:
3 kepingan ikan susu
1 kuntum bunga kantan - belah 4
7 tangkai pokok kesum
1 batang serai - diketuk
2 biji tomato - belah 2
2 keping asam gelugor
4 sudu besar minyak
700 liter air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
7 biji cili padi
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm kunyit
1 cm halia
1/2 sudu kecil lada hitam

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan asam gelugor, daun kesum, bunga kantan serta air. Biarkan mendidih sekurang-kurangnya 5 minit. Lebih lama mendidih, lebih baik.
3. Masukkan ikan susu.
4. Biarkan ikan susu masak dan kemudian masukkan buah tomato.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

Ikan Susu Masak Asam Pedas



Sementara menunggu kuah asam pedas mendidih, siapkan pula ikan susu yang akan dipanggang. Tumbuk halia, kunyit hidup dan bawang putih, 1/2 sudu kecil lada putih dan 1/2 sudu kecil lada hitam. Tambahkan garam / perasa pilihan. Tambahkan 1 sudu besar minyak dan gaul sebati dengan bahan tumbuk. Kemudian lumurkan bahan tadi pada ikan. Panggang hingga masak. Bolehlah hidangkan dengan sambal kegemaran dan juga ulam-ulaman.

Ikan Susu Panggang

9 comments

  1. Bahagian kepalanya memang sesuai buat masak asam pedas.
    Nampak sedap kejadiannya.

    BalasPadam
  2. Resepi ikan lagi, terbaiklah. mhn keizinan untuk copy. manalah tahu ada masa terluang boleh cuba.

    BalasPadam
  3. settle masalah, sekor ikan boleh buat 2 masakan. tak payah ribu ribut..hihi..terbaik hidangan dapur kak amie :)

    BalasPadam
  4. sedap tu keduadua cara masakan rajin amie

    BalasPadam
  5. idea utk makan tgh hari japg.. hope mama sudi buat hahehehe

    BalasPadam
  6. alahai sedapnya asam pedas tu. nak beli periuk tanah jugak lah

    BalasPadam
  7. asam pedas memang sedap tp ikan susu ni tak pernah tgk. hehe

    BalasPadam
  8. SA singgah entry Kak Amie yg lama- lama...mencari resepi...jumpa ikan susu ni...kat medan selera office SA ada dijual ikan susu ni masak lemak cili api...SA pernah beli dan rasanya sedap..terus teringin nak beli ni....nak panggang macam kak amie buat...sedapnyaaaa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe