Miang Pla Pao

7:49 PTG

Sebelum ini Amie pernah kongsikan paparan Miang Pla Pao versi Ikan Bakar Garam. Kali ini Amie cuba pula ikan talapia goreng. Firdaus pun ikut makan, cara bungkus isi ikan, mee hoon dan sos dalam daun salad! Katanya, sedap isi ikan talapia goreng. Bila dia kata sedap, disusuli pula dengan pesanan: Nanti Mommy buat lagi ya.

Miang Pla Pao

Ulam-ulamannya pula Amie bubuh mini lettuce, green coral salad dan daun selasih.

Bihunnya pula, Amie gunakan bihun beras keluaran Thailand.


Selain ikan talapia goreng sebagai watak utama, jangan lupa 3 jenis sos yang menghidupkan kemeriahan dan kelazatan ketika menikmati Miang Pla Pao! Sos merah, sos hitam dan sos hijau. Selain itu, kewujudan daun selasih turut menyumbang kepada suasana ala-ala Thai. Banyak adik-beradik selasih. Pilihlah mana yang berkenan. Selasih Thai warna ungu yang kami tanam sudah mati, jadi Amie petik pucuk selasih yang tak berwarna tapi beraroma sama seperti selasih yang lain.  Kalau tak ada selasih, boleh cari aroma dari ulaman lain seperti ketumbar Jawa!

8 comments

  1. Rasa nak pancing pula ikan talipia kat kampung ni hehehe

    BalasPadam
  2. lawa sungguh platingnya amie..saya kalo dapat ikan talapia gini mau meratah macam tu aje...

    BalasPadam
  3. cantiknyaaa presentation kak amie ni

    BalasPadam
  4. betul sedap isi ikan talapia. nampak terliur, dimana nk mencari ikan ni. hehe

    musim pkp susah nk jumpa

    BalasPadam
  5. Abah SA rajin mancing...kalau la dapat tilapia hitam besar2 boleh la buat macam ni..kalau tilapia merah ni nak kena beli kat pasar...

    BalasPadam
  6. Teringin nak makan sebab pernah nampak dalam youtube orang makan ni. Tapi tak tahu nama dia. Dah tahu menunya nanti boleh lah cuba. Macam sedap je. Style macam orang korea makan bulgogi tu.

    BalasPadam
  7. Cantiknya presentation hehe
    3 tips maternity pants you must know today!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe