Nasi Goreng Durian Merah dengan Ikan Masin

8:19 PG

Selamat pagi semua. Jom sarapan Nasi Goreng Durian Merah dengan Ikan Masin. Kelmarin tak berapa laku masak nasi sebab anak-anak tak minat lauk ikan. Jadi lebihan nasi kita simpan untuk digoreng buat sarapan pagi ini. Bangun pagi, nak goreng nasi, telur sebiji pun tak ada! Petang kelmarin macam ada 4 atau 5 biji telur lagi!Rupanya bujang-bujang bertiga yang cerewet tak mahu makan ikan gunakan kesemua telur yang tinggal dalam sarang! Malam tadi mereka berpesta di dapur. Ada bekas roti telur, ada bekas bungkusan maggi. 

Kita cari bahan lain selain telur untuk masak nasi goreng. Masih ada sambal durian merah, dan kepingan isi ikan putih. Tambahkan lobak merah dan kacang panjang. Jom kita masak.


Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih sejuk
4 batang kacang panjang - hiris kecil
1/2 batang lobak - potong dadu kecil
1 keping isi ikan putih (5 cm X 5 cm ) goreng - tumbuk kasar
4 sudu besar sambal durian merah
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan masin
garam / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih cincang hingga kuning keemasan.
2. Masukkan sambal durian merah dan lobak merah. Kacar rata, dan biarkan seketika sehingga lobak merah empuk.
3. Masukkan nasi putih dan gaul sebati.
4. Kemudian masukkan kacang panjang dan garam / perasa pilihan.
5. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Durian merah.

Sambal durian merah.

 Boleh klik di sini untuk mengeahui lebih lanjut tentang sambal durian merah : Sambal Tempoyak Durian Merah dan di sini : Durian Merah.

18 comments

  1. baru first time tgk, durian isi merah.. aduh... mmg kena byk membaca ni...
    thank you sharing resepi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Atie,
      macam-macam jenis durian ada, warna oren, warna merah, warna putih, warna kuning.

      Padam
  2. macam manalah rasanya, menu yang rare ni. teringin pula nak cuba :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syaz,
      durian merah ni tak ada bau dan tidak manis macam durian biasa, tapi berlemak.

      Padam
  3. musim durian merah kah sekarang kak? mesti tak di kesah pasal durian sekarang nie, lebih kesahkan covid.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasa Mulia,
      habis dah kot musimnya, sambal durian ni saya frozenkan, hasil borong di Telupid dulu.

      Padam
  4. Tak pernah makan durian merah dan tak pernah makan sambal durian 😅. Apa rasanya tu?

    BalasPadam
  5. Nadiah,
    rasa tawar tapi lemak, tak ada bau dan tidak manis.

    BalasPadam
  6. Rare nye masakan kak amie.. slalu kalau makan nasi dengan durian mmg sedap pn.. tak sangka ada durian boleh masuk masa buat nasi goreng.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nur Asyiqin,
      durian merah berbeza dgn durian biasa, istimewanya sebab tidak ada bau, tawar tapi warna cantik.

      Padam
  7. uniknya! pertama kali dengar nasi goreng dengan durian. teringin nak cuba!

    BalasPadam
  8. Teringin betul makan durian merah. Durian merah buat sambal lagi mengancam warna dia berbanding durian kuning biasa tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Azhafizah,
      kan... Nasi goreng pun nampak lebih menarik.

      Padam
  9. sedapnya nampaknya nasi goreng ni, tak pernah lagi makan durian warna merah isinya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ajumohit,
      Durian merah ni tak byk mcm durian biasa, tapi ikut berbuah sewaktu dgn durian biasa.

      Padam
  10. Murah kah durian merah di sana Kak?
    Kalau kat Tuaran ni bila ada mahal juga harganya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukang Kebun,
      Durian merah ni kakak beli di Telupid dlm perjlnan pulang dari Tenom bulan Ogos lepas. Kakak buat sambal frozen.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe