Sembang Petang : Sepiring Ubi Rebus Cecah Kelapa Parut & Secawan Kopi Hitam
6:07 PTGBeberapa hari lepas Encik Suami bawa pulang ubi kayu, sesikat pisang nipah dan juga beberapa ketul ubi keledek. Pisang nipah hampir separuh digunakan, buat cekodok dan rebus. Ubi keledek belum diusik. Ubi kayu ada 4 ketul. Ambil seketul ubi kayu, kupas dan rebus. Bubuh sedikit garam.
Teringat zaman kanak-kanak di kampung.... suku akhir abad ke-20 yang lalu! Ubi kayu merupakan salah satu sumber makanan kami. Tanam ubi kayu di kebun sendiri.Sarapan ubi kayu: Lempeng ubi kayu. Bingka ubi kayu. Getuk ubi kayu. Belebat ubi kayu. Pengat ubi kayu. Cakar ayam ubi kayu. Tapai ubi kayu. Tiwul ubi kayu. Kerepek dan keropok ubi kayu. Keria ubi kayu. Inti karipap ubi kayu. Sayur bening pun bubuh ubi kayu. Petang-petang, bersama-sama rakan sebaya, bongkar pokok ubi kayu tanaman arwah Wak Limah. Bakar ubi kayu di tempat bakaran sampah di tepi rumah arwah Wak Limah. Lepas Mahgrib belajar mengaji bergurukan arwah Wak Limah.
Pendek kata banyaklah kegunaan ubi kayu. Rebus ubi kayu, cecah dengan kelapa parut. Atau makan dengan ikan gelama masin. Ada rezeki lebih, makan rebus ubi kayu dengan ikan goreng. Ikan goreng itu pula bukan yang baru digoreng, tapi sudah disimpan sehari atau dua hari di tempat tersembungi seperti periuk besar bertutup. Aromanya ya ampuuunnn! Orang marhaen sahajalah yang tahu betapa nikmatnya dapat makan ubi rebus dengan ikan goreng! Sesekali makan ubi rebus dengan sambal tumis ikan bilis. Ya Allah... seolah-olah kami sedang menikmati hidangan dari syurga!
20 comments
wah wah amie, kena sangat dah tu ubi rebus cicah kelapa dengan kopi o kaw :)
BalasPadamAna,
Padammenu orang dulu-dulu yang nampak rare pada zaman sekarang.
wahh sedapnyaa! bertabahlah rakyat sabah semoga segera hijau kembali amiinnn
BalasPadamSyaz,
Padammudah-mudahan.
Setakat ini dua daerah saja yg hijau di Sabah.
sedapnya ubi rebus cicah kelapa..lama sgt xmkn nih..
BalasPadamShida,
Padammenu klasik.... Ahaks!
Orang kampung memang tak lekang dengan nostalgia dengan ubi kayu kan kak, arwah bapak saya dulu suka tanam ubi, dah berisi jual kat orang yang suka makan putu. Yang bestnya sebab diorang ini yang datang cabut pokok ubi. Tahun 80-an Sepokok jual seringgit dua saja, isi dah lah banyak dekat satu guni sepokok.
BalasPadamNasa Mulia,
Padambetul tu... Beli seringgit dapat seguni.
petang2 kena ubi rebus cicah kelapa or garam ,sedappppp
BalasPadamAtie,
PadamMemang sedap sangat... Tambah2 cuaca mendung, nyaman jew.
sedapnya ubi kayu rebus cicah nyor parut dah lama xmerasa
BalasPadamParidah,
Padammakan begini mengundang nostalgia lalu.
Enaknya makan ubi rebus lawan dengan kopi o!
BalasPadamFarrah,
PadamJemput makan sama. Sedap!
sedap nih kak... dana masa kecik pun suka bakar ubi kayu...
BalasPadamambil depan rumah pokok ubi yang kecik2 je isi nya lepastu bakar... empuk sangat hehehe
Sedapnya ubi rebus. Suka makan dengan sambal. Sedang elok pekena dengan kopi pekat tu kak amie.
BalasPadamSyok tu makan ubi rebus dengan sekarang ni musim hujan. Macam2 bunyi kat belakang masa Googlemeet kekadang bunyi ayam berkokok pun ada hehehe...
BalasPadamNurhidana,
BalasPadamsedapkan makan ubi kayu bakar... hehehe tiba-tiba teringin nak bakar ubi pulak...hiks!
Azhafizah,
BalasPadammemang sedap sangat makan dengan sambal... kalau rasa pedas, hirup kopi panas pulak...wallaaaaa!
Tukang Kebun,
BalasPadamhahaaa... kelakar betullah kalau ahli GM tak offkan suara... macam-macam bunyi!