Ikan Susu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas
7:45 PTGGambar masakan Ikan Susu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas ini sebenarnya sudah beberapa bulan duduk diam-diam dalam folder. Setiap kali buka folder, nampak jew semangkuk ikan ni di barisan atas. Entah kenapa tidak dipeduli. Hari ini rasa kasihan pula. Baiklah jadikan paparan walaupun sudah banyak kali kongsi resepi ikan susu. Yang sudah biasa masuk dapur Amie, tentu pernah terjumpa dengan menu ikan susu. Biasanya Amie gunakan nama ikan bolu @ baulu. Banyak sungguhlah nama ikan susu ini. Ikan bolu @ baulu @ milkfish @ bandeng @ bangus @ ava @ lunak. Di Hawaii ikan ini dipanggil ikan ava. Di Filipina dipanggil ikan bangus, dan katanya ikan ini merupakan ikan kebangsaan negara tersebut. Di Indonesia, namanya ikan bandeng. Orang putih pula panggil milkfish. Biasanya di Malaya ikan ini dikenali sebagai ikan susu, dan di Sabah mengikut panggilan tempatan ikan ini disebut ikan bolu @ baulu. Ikan ini juga menjadi ikan viral sejak Bonda Rozita memperkenalkannya sebagai ikan lunak.
Masaklah apa pun, ikan susu memang sedap! Masak singgang, panggang, goreng, masak lemak cili padi, masak lemak tempoyak, masak asam rebus dan sebagainya. Kali ini Amie kongsikan resepi Ikan Susu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas. Untuk dapatkan warna yang cantik menyerlah, jangan lupa gunakan cili padi hijau dengan kunyit hidup. Amie gunakan nanas bahagian bawah, yang tak berapa manis dan ada rasa masam sikit. Jadi, Amie tidak tambahkan asam keping. Cukuplah rasa semulajadi masam manis nanas.
- 1 ekor ikan susu @ bolu (500 gram) - bersihkan dan kerat 6
- 400 gram nanas - potong ikut suka
- 2 batang serai - dititik
- 1 biji cili hijau - belah 2
- 1 biji cili merah - belah 2
- 250ml santan pekat
- 500 ml air
- garam / gula /perasa pilihan
- 30 biji cili padi hijau
- 3 cm kunyit hidup
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- Masukkan air ke dalam periuk bersama nanas, serai dan bahan tumbuk / kisar. Jerang di atas api sederhana.
- Setelah masakan mendidih dan nanas layu, masukkan pula ikan susu @ bolu.
- Tambahkan santan pekat, garam /gula/perasa pilihan secukupnya.
- Kacau selalu sehingga kuah mendidih dan ikan masak.
- Akhir sekali masukkan hirisan cili hijau dan cili merah.
- Padamkan api dapur
Ikan Susu Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas |
22 comments
mcm sedap tu. nak suruh bini masakkan la nanti...
BalasPadamAbam Kie,
PadamSilakan. Makan nanti jangam tambah nasi ya.... hihihiii.
Walaupun ikan ni banyak nama tetap tak pernah dengar kak. Kat semenanjung ni kalau ada memang nak cuba. Nampak sedap ikan masak lemak cili api campur nanas. Biasa masak udang je campur nanas.
BalasPadamFiza,
Padamada rasanya di Malaya. Kalau saya balik kampung selalu nampak di Econsave & TESCO, sekitar Jeram, Kuala Selangor, Puncak Alam dan Meru.
Tunas manja selalu ada.enghong pun ada.
PadamSelalu nampak ikan susu ni kat pasar
BalasPadamtapi arang2 beli.
Warisan Petani,
Padamada juga di sana ye Wak.
Ikan ni ada je kat pasaraya.. nama dia ikan susu.. ada kawan tu dari bandung, katanya itu ikan bandeng.
BalasPadamIkan susu ni biasa beli buat goreng. Memang sedap. Next time boleh cik tk cuba masak yang macam ini pula..
Cik TK,
Padamdulu saya tak pandai makan ikan susu, sekali dah rasa akhirnya jadi ikan kegemaran pula.
ikan susu? tapi die punya rupa macam ikan tenggiri..heee tak pernah dgr ikan susu..menarik!
BalasPadamIkan susu byk duri..petua kata sentap ekor supaya duri lekang dari daging...cubalah
PadamAnakdenesor,
PadamIkan susu bersisik, ada tulang-tulang halus.
Kang Latep,
Padamya, itu satu petua dapur yang boleh dipraktikkan. Terima kasih.
Tak pernah dengar nama spesis ikan ni 🤭
BalasPadamZumal,
Padamsekarang dah dengar ye... Ahaks!
tak pernah dgr ada nama ikan susu.. esok nak tnya mama
BalasPadamAtie,
Padamtanya ye, jangan tak tanya hihihiii.
Ikan susu saya tak berapa pandai nak masak Kak.
BalasPadamJamu mata dekat blog Kak je ni belajar masak dengan Kak.
Tukang Kebun,
Padamdulu tak pernah makan. Bila jiran bagi ikan susu panggang, suami saja yang makan. Kali ketiga jiran bagi, saya cuba makan. Terus jatuh cinta. Ruginya sebab dari dulu tak pedulikan ikan ini.... hihihiiii.
Patutlah tak pernah nampak sebab kurang ke Econsave & TESCO tu. Nak ke Jeram, Kuala Selangor, Puncak Alam dan Meru tu memang jarang sangat pergi.
BalasPadamSedapnya lahai.. hirup2 kuah tu
BalasPadamSha tak pernah makan ikan susu.. Tapi masak lemak nanas tu nampak mengancam sangat..
BalasPadam