Ikan Cencaru Sumbat Kelapa & Udang Butter Telur Masin

5:28 PTG

Ikan Cencaru Sumbat Kelapa, Udang Butter Telur Masin dan Sayur Sawi Pahit Masak bening. Hidangan tengahari tiga citarasa. Kita teringin nak makan ikan cencaru sumbat kelapa. Datang Farid dan Fairuz ke dapur, minta masakkan udang telur masin. Encik Suami pula pesan, jangan lupa sayur sawi pahit masak bening bubuh halia dan lada putih.

Terasa keenakannya kalau makan nasi putih dengan ikan cencaru sumbat kelapa. Tak kiralah sama ada digoreng atau dipanggang. Cukuplah dengan lauk itu saja, dengan rasa kelapanya yang penuh aroma! Boleh menambah nasi dua tiga kali dalam pinggan!
Biasanya Amie panggang ikan cencaru sumbat kelapa tetapi kali ini Amie goreng pula.

Jom lihat resepi masakan klasik ini seperti di bawah. Untuk aroma yang lebih segar, Amie tambahkan hirisan daun kunyit dan juga hirisan serai. Ambil isi serai yang putih dan lembut, dan hiris halus.

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru saiz  sederhana - bersihkan - belah belakang - toskan 
1/2 sudu kecil garam
4 helai daun pandan
minyak secukupnya untuk menggoreng

Inti:
1 cawan kelapa parut
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
7 biji cili padi
1/2 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil belacan
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris halus
1 helai daun kunyit - hiris halus
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi, belacan dan lada putih hingga lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam sebuah bekas. Gaul bersama kelapa parut, pati asam jawa, serbuk kunyit, serai, daun kunyi, garam / gula /perasa pilhan.
3. Gaul sebati dan sumbat ke dalam belakang ikan cencaru.
4. Lumurkan sedikir garam di bahagian luar ikan cencaru.
4. Ikat ikan cencaru dengan daun pandan.
5. Panaskan minyak dan goreng tenggelam sehingga masak.

Resepi Udang Butter Telur Masin ini sebenarnya tidak cukup syarat. Ingatkan semua bahan ada. Apabila nak tambah susu cair, rupanya sudah habis digunakan Fairuz untuk buat jus tembikai. Jadi, nampak keringlah udang butter telur masin tanpa susu!

Bahan-bahan:
20 ekor udang kertas - bersihkan - belah belakang tengkuk udang - keluarkan urat hitam - lumurkan udang dengan sedikit garam dan tepung jagung
3 pelepah daun kari - lurutkan
10 biji cili padi - hiris 
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - cincang
3 sudu besar mentega
5 sudu besar serbuk telur masin
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
minyak

# 1/2 cawan susu cair

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Panaskan mentega hingga cair.
3. Masukkan hirisan bawnag putih, bawang besar, cili padi dan daun kari
4. Kacau hingga terbit bau.
5. Kemudian masukkan serbuk telur masin dan kacau sebati.
6. Seterusnya masukkan udang dan gaul rata. (Sepatutnya tambahkan susu cair ketika ini).
7. Taburkan Maggi Cukup Rasa. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Biarlah anak-anak berebut makan Udang Butter Telur Masin. Amie bahagia dapat makan nasi dengan Ikan Cencaru Sumbat Kelapa!

Jom makan!

13 comments

  1. sedapnya ikan cencaru, terutama dekat part yang daging hitam tu...yummss

    BalasPadam
  2. Syaz,
    sedapkan... tak jemu makan!

    BalasPadam
  3. Selalu juga buat cencaru sumbat kelapa ni.
    Pakai kelapa parut sendiri yang tak berapa tua.
    Memang sedap

    BalasPadam
  4. sedapnya..cencaru sumbat kelapa..

    BalasPadam
  5. Saya memang suka ikan sumbat tapi tidak guna inti kelapa.
    Rasanya goreng lagi sedap kan?

    BalasPadam
  6. Warisan Petani,
    kelapa parut sendiri lagi sedapkan Wak. Ada rasa manis santan dan aromanya pun segar.

    BalasPadam
  7. NA,
    ya, ada macam-macam inti boleh sumbat, tak semestinya kelapa. Dua-dua sedap, goreng atau panggang.

    BalasPadam
  8. klu gantikkan kelapa dgn cili bawang boleh juga kan?

    BalasPadam
  9. Atie,
    boleh jew... bubuh sambal belacan pun okey.

    BalasPadam
  10. Hidangan yang sangat menyelerakan. Suka ikan cencaru bakar. Kalau jenis sumbat, saya suka sumbat sambal. Lama dah tak makan sumbat kelapa macam ni. Nampak mudah resepi akak share ni. Nanti boleh cuba kalau teringin nak makan. Tq kak!

    BalasPadam
  11. Azhafizah,
    kakak pun suka yang sumbat sambal. Memang sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe