Kuih Janda

8:56 PG

Selamat pagi rakan-rakan seantaero Malaya dan Borneo, Singapura, Brunei dan Indonesia. Tak berani nak buka cerita tentang Covid-19 yang semakin bertambah bilangannya di Sabah! Rasa ngeri dan bimbang sebab di Lahad Datu sendiri, Covid-19 sudah menempati kawasan perumahan di taman-taman, kampung-kampung dan juga premis-premis perniagaan.

Hari ini, sudah 1 bulan 2 hari Amie bekerja dari rumah (BDR). Banyak laporan bergambar kerja dari rumah perlu dihantar, menghadiri mesyuarat secara google meet dan sebagainya. Apa pun syukur Alhamdulillah kerana masih ada pilihan untuk meneruskan tugas. 

Cerita di pagi hari ini: 

  • Encik Suami akan ke klinik pada pukul 9 pagi untuk pemeriksaan kesihatan. 
  • Awal pagi lagi Abang Farid dan Fairuz sudah sampai ke gerai di kampung mencari nasi lemak dan nasi kuning untuk sarapan mereka. 
  • Amie masuk dapur, mencari bahan yang sesuai untuk dijadikan hidangan sarapan pagi.
  • Jiran sebelah hulur semangkuk Kuih Janda yang masih panas.

Sebelum ini Amie hanya makan Kuih Janda yang dibeli di pasar dan keadaannya sudah sejuk. Inilah kali pertama dapat Kuih Janda yang panas, dan sedapnya sudah tentu berganda-ganda rasanya! Terima kasih banyak-banyak jiran kami yang rajin buat kuih di pagi hari.

Rupa Kuih Janda yang diberi oleh jiran.

Kuih Janda ini diperbuat daripada ubi kayu parut. Kemudian dicampur pewarna. Kadang-kadang Amie jumpa warna kuning dan hijau, dan ada juga tidak berwarna. Parutan ubi kayu dipipihkan kemudian diisi hirisan pisang raja yang masak ranum. Kuih Janda ini perlu dikukus dan seelah masak, golek-golekkan di atas kelapa parut yang dikukus dan dicampur dengan sedikit gula. Kuih Janda  ini merupakan salah satu daripada pelbagai jenis kuih tradisional masyarakat Bugis.
Mari kita sediakan secawan kopi panas untuk dinikmati bersama Kuih Janda yang masih panas ini!

18 comments

  1. Gorgeous nampak kuih janda tu, pertama kali Tukang Kebun tengok.
    Pengajaran online memudahkan keadaan sekarang tapi kesian juga kepada pelajar kurang interactive dan kekadang focus terganggu akibat line Internet yang terputus juga amat merumitkan bagi pelajar yang duduk kawasan line coverage tidak baik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukang Kebun,
      memang kesian murid yg duduk kawasan line coverage tidak baik, kita pun susah hati juga memikirkannya terutamanya murid calon SPM.

      Padam
  2. kalau x nmpk pisang tu mesti sangka onde onde hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dear Anies,
      betul tu, saya pun sangka onde-onde tapi bila gigit seketul rasa macam ada pisang pulak.

      Padam
  3. Kak, tu kami panggil bandang jolo, boleh lah panggil kuih janda sebab 2 kali kerja kena golek dalam kelapa lepas masak, sanggara merujuk pada benda yang digoreng, macam sanggara janda atau orang panggil sanggara peppek.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasa Mulia,
      terima kasih banyak, nanti kakak betulkan nama kuih tu ye.

      Padam
  4. Wah tak pernah dengar nama kuih janda. Nampak macam sedap je. Semuga amie dan keluarga di lindungi oleh Allah dari di jangkiti Virus covid 19. Aamiin. Semuga kes di sabah semakin berkurangan dan keadaan kembali seperti dahulu. Risau tenguk angka mencanak naik daripada dulu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Notie,
      sedap makan panas, selama ni saya beli dapat yg dah sejuk. Betul tu, setiap hari mencanak naik dgn banyaknya di Sabah.

      Padam
  5. Menariknya kuih janda tu. Mula-mula saya ingat lapisan luarnya dibuat daripada pulut atau sagu.

    BalasPadam
  6. Farrah,
    itulah uniknya kuih tradisinal. Disangka pulut rupanya ubi kayu ye.

    BalasPadam
  7. tak pernah dgr, tak pernah tgk... tapi teringin nya nak rasa... nanti nak cari la...

    BalasPadam
  8. Pertama kali nampak kuih janda dan pertama kali juga mendengar namanya. Sedap tu rasa manis pisang dan lemak kelapa parut tu.

    BalasPadam
  9. Atie,
    kuih ni orang Bugis pandai buat sebab kuih tradisi mereka.

    BalasPadam
  10. Mama Tisya,
    ada cerita di sebalik namanya tu.

    BalasPadam
  11. Azhafizah,
    pisang raja masak ranum tu sedap betul, sudahlah manis, wangi pula.Memang sedap makan sementara kuih masih panas.

    BalasPadam
  12. Dunia Zumal,
    sedap ni kuih janda, tapi saya tak pernah buat lagi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe