Ikan Susu @ Bolu @ Lunak Goreng Tanpa Tulang
8:32 PTGKalau makan di restoran, ada ulam-ulaman dan juga semangkuk kecil sup kosong, tapi di dapur sendiri ikut kita punya citarasa dan nak makan dengan apa....ahaks! Pada mulanya risau juga takut ikan susu goreng tanpa tulang tak menjadi crispy seperti yang pernah kami makan di restoran. Tawakal sajalah. Bubuh garam kunyit dan lumur sedikit tepung jagung, kemudian goreng tenggelam dalam minyak yang banyak. Nak tanya di restoran, goreng dengan apa, rasa segan pulak... ahaks! Ada pun ikan susu goreng tanpa tulang yang dihidangkan tidak sama rasa bahan yang digunakan dalam setiap restoran. Tentu mereka ada resepi tersendiri.
17 comments
Wah bagaimanalah keluarkan tukang daripada ikan susu ya?
BalasPadamMenarik.
NA,
BalasPadamItu yang kami selalu cari rahsia macamana boleh keluarkan semua tulang, satu pun tak tinggal!
sedapnya! dan trick yang bagus
BalasPadamTry goreng sendiri, menjadi juga.
Padamsedapnya semua hidangan nama ikan2 tu pun unik
BalasPadamParidah,
Padamkadang-kadang tak sama nama bagi lain negeri kan.
slm akak, tempe tuh mcm bulat2 la..ader jual yer saiz gitu..heheeh
BalasPadamNorliza,
BalasPadamYe, tempe di Sabah ada yg bentuk selinder. Apabila dipotong, bentuknya jadi bulat.
kecur liur ni! sedapnyaaaaa
BalasPadamsedapnya..yg panggang & yg goreng..
BalasPadamAtie,
BalasPadamsedap ni, tak ada tulang langsung.
Nohas,
BalasPadamyang goreng rangup, yang panggang lembut... jemput!
Oh pakai tepung Jagung ya. Tukang Kebun kalau goreng tepung ni selalu tak pass hehehe kena pass suami yang buat
BalasPadamTukang Kebun,
PadamSaya cuba-cuba saja lumur dgn tepung jagung. Menjadi pulak. Rangup!
Akak selalu cerita ikan bolu ni buat saya teringin betul nak rasa. Sampai Sabah wajib rasa ni.
BalasPadamAzhafizah,
BalasPadamdengarnya di Rumah Hutan, Bonda Rozita Ibrahim tu... ada hidangan ikan ini di restorannya. Dia panggil ikan lunak.
Mohon share ya..
BalasPadam