Penne Goreng Udang

6:36 PTG

Petang tadi merajinkan diri turun ke dapur masak penne untuk Abang Farid. Bujang satu ini memang suka makan pasta. Sanggup masak sendiri di dapur untuk sepinggan pasta! Kiranya kalau masak pasta memang boleh sangatlah serahkan kepadanya. Dua hari lepas Abang Farid masak spaghetti angel hair dengan ayam. Hari ini Amie masakkan untukknya penne goreng udang pula. Adik-adik yang lain makan juga tapi tidaklah suka sangat seperti Abang Farid.


Penne Goreng Udang


Bahan-bahan:
100 gram pasta penne - rebus dengan secubit garam hingga lembut - toskan
200 gram sos pasta tomato cendawan Prego
10 ekor udang kertas saiz besar - buang kulit & kepala 
10 kuntum cendawan shiitake segar - belah 2
10 batang kacang manis - bersihkan
1  biji tomato - belah 6
1/2 cawan isi kacang edamame yang sudah direbus
3 sudu besar minyak zaitun
1/2 cawan air
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar Holland - cincang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah


Cara memasak:

  1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu dan terbit aroma.
  2. Kemudian masukkan sos pasta tomato cendawan Prego. Tambahkan air dan biarkan mendidih seketika.
  3. Seterusnya masukkan udang dan cendawan shiitake.
  4. Setelah udang berubah warna, masukkan kacang manis dan tomato diikuti dengan paste penne.
  5. Gaul rata.
  6. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
  7. Hidangkan dengan taburan isi kacang edamame.

22 comments

  1. Abang Farid taste mat salleh rasa dia. Special betul hidangan pasta penne ni, udang banyak! Kacang manis tu dah lama teringin nak makan tapi belum jumpa lagi. orang kata sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Azhafizah,
      Anak-anak dalam satu perut, tapi selera berbeza di antara satu sama lain. Kacang manis memang sedap kalau masak tidak lembik.

      Padam
  2. Italian taste... Jangan main main.

    BalasPadam
    Balasan
    1. G,
      Itulah seleranya. Ikut citarasa atuknya kot.

      Padam
    2. Udang goreng berencahkan penne..

      Padam
  3. Wahh..sedapnya, byk bahan2..kacang edamame tu sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nohas,
      terima kasi.
      Sedap tu edamame dibuat snack.

      Padam
  4. sedapnya pasta ni! tapi klu gantikan pasta ni dgn apa skali pun..tetap nmpk sedap

    BalasPadam
  5. Wah mana Kak beli Kacang edamame tu kami cukup suka.
    Mula-mula tengok ingatkan petai sebab blog walking banyak tengok petai hari ni hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukang Kebun,
      beli di coldstorage LD. Dulu kalau nak makan terpaksa cari di sushi king, sekarang boleh rebus sendiri.

      Padam
  6. terliur aku tengok penne udang kak Amie, makasih dah berkungjung balik ke teratak usang aku, Salam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abdul Kadir,
      jemput nikmati penne di dapur kakak ya.

      Padam
  7. Sedap nampak, udang pun banyak. Saya tak pernah try masak Penne. Maybe boleh refer resepi ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salbiah,
      bila anak suka makan pasta, layankan jugalah heheheee.

      Padam
  8. Zara Zakiah membantu anda untuk sambung belajar di luar negara pengajian doktor oversea serta
    hala tuju lepas spm bagi pelajar jurusan sains.

    Jom lanjutkan pengajian medic mesir anda sekarang!

    BalasPadam
  9. Punca kanser dan radang paru paru
    Punca dan penyebab rambut gugur
    Tanda dan dan punca mati pucuk

    BalasPadam
  10. 5 exciting reasons to study Veterinary medicine .
    Cara-cara Permohonan pelajar ke timur tengah secara mudah melalui online.
    10 top reasons you should take medical course.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe