ADSENSE

Selasa, 20 Oktober 2020

Nasi Goreng Kimchi

Apa khabar pagi ini? Moga semua sihat sejahtera. Mari kita mulakan hari yang nyaman ini dengan alas perut Nasi Goreng Kimchi. Untuk resepi ini, Amie terpaksa buat tipu muslihat supaya tidak dipersoalkan oleh anak-anak terutamanya Abang Farid..... ahaks! Amie harap sewaktu Amie goreng nasi janganlah ada anak-anak yang jenguk ke dapur terutamanya Abang Farid! Nanti terkejut pula dia dengan bau kimchi yang tajam dan menyengat itu. Amie hiris halus-halus kimchi kobis yang akan Amie campurkan dalam nasi goreng. Oleh kerana  kimchi kobis kurang terang warna merah orennya, jadi Amie tambahkan serbuk cili supaya nasi goreng nampak lebih menarik.

Kebetulan ketika sedang mencampakkan secawan hirisan kimchi kobis ke dalam kuali, tiba-tiba Farid muncul dan terus melihat ke dalam kuali!

Huurrmmm... masak apa tu Mommy? Sedapnya!

Amie tak jawab, tetapi membiarkan Abang Farid melihat sahaja bahan yang sedang Amie kacau dalam kuali. Kebetulan ada isi udang, lobak merah dan isi jagung. Jadi, tak nampak sangatlah kimchi kobis yang Amie hiris halus itu. Syukurlah Abang Farid tak tanya, bahan apa yang Mommy masukkan tadi?

Ketika makan Nasi Goreng Kimchi, Abang Farid bertanya : Ini nasi bila yang Mommy goreng ni? Faiuz pun bertanya perkara yang sama. Fuad berada di dalam bilik, ikut kelas online. Firdaus terus makan Nasi Goreng Kimchi tadi.

Nasi lebihan malam tadi. Kenapa? Tanya Amie pula.

Ada rasa masam-masam sikit. Bukan nasi basikah ini? Tanya Fairuz.

Mana ada nasi basi? Memang rasa nasi goreng begitu, jawab Amie.

Ahaaaa.....haaaaa.... Bukankah sayur kimchi ada rasa masam dan menyengat? Anak-anak sangka Amie goreng nasi basi! 

Nasi Goreng Kimchi

Kimchi Lobak & Kimchi Kobis dari Ranau.

Pelbagai jenis kimchi yang dapat dilihat sewaktu berkunjung ke Gwangjang Market di Seoul, Korea Selatan.

Kimchi lobak putih.

Kimchi timun.

Wokey! Amie kongsikan resepi Nasi Goreng Kimchi olahan dari dapur sendiri. Kalau berkunjung ke negara kimchi (Korea Selatan), boleh dikatakan setiap hari ada sahaja kimchi dalam hidangan. Paling tak dapat dilupakan, dapat makan sambal ikan bilis campur dengan kimchi! Eh! Membebel pulak. Kata nak kongsi resepi Nasi Goreng Kimchi.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
1 cawan hirisan kimchi kobis
1 cawan isi udang segar
1 cawan jagung tin
1/2 barang lobak merah - potong dadu kecil
1 sudu besar serbuk cili
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 sudu besar marjerin
garam / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Panaskan marjerin dan goreng bawang putih serta bawang besar cincang hingga kuning keemasan.
2. Masukkan lobak merah, jagung dan isi udang. Kacau beberapa kali dan biarkan seketika sehingga udang berubah warna.
3. Kemudian masukkan serbuk cili dan hirisan kimchi. Gaul rata. Masak sehingga terbit aroma.
4. Seterusnya masukkan nasi. Gaul rata.
5.Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Nasi Goreng Kimchi habis licin semangkuk oleh 4 bujang kami. Tidak ada yang tahu ada kimchi di dalamnya. Suatu hari nanti, kalau ada di antara mereka terbaca entri ini, Mommy minta maaf ye.

26 ulasan:

mama tisya berkata... Reply To This Comment

sape suka kimchi pasti suka nasi goreng ni

Cik Idaa berkata... Reply To This Comment

macam sedapp jaa .. hehe

nohas berkata... Reply To This Comment

nampak sedap..hehe..kalau tgk korean masak nasi goreng kimchi (dlm drama), mcm simple je..buh kimchi, buh nasi & telur..mngkin kimchi tu dah secukup raaa..

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

hahahahahah dia tak suka rasa kimchi tu ka ? igtkan nasi basi pula hahaha

notie berkata... Reply To This Comment

kimchi bestnya. Kelakor lah kalau lah hero berempat tu tau apa didalamnya hehehehe dalam pertikaikan nasi basi tapi tetap licin. hehehehe

paridah berkata... Reply To This Comment

kinci feveret orang korea kak xpernah rasa takut sakit perut

Syaz Rahim berkata... Reply To This Comment

lawak lah diorang ingat basi ahaha.. saya pun tak pernah try kimchi, percaya tak huhu

norhidana berkata... Reply To This Comment

ya bau kimchi memang kuat kan kak....
teringat pernah beli kimchi dengan kawan, lepastu dana tunjuk di status wassap makan nasi goreng, maggi goreng dengan kimchi ramai kawan pejabat yang nak cuba.
dana pun bawakkan sebekas kecil je tapi mereka kata bau kuat... hehehhe
iya, dana kata kimchi memang bau kuat, orang yang tak pernah makan memang akan terperanjat ehhehehe

PH berkata... Reply To This Comment

hah..hah...kalau habis licin nasi goreng kimchi, maknanya sedaplah tu, Amie! Boleh masak lagi.

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Kalaulah Farid tahu tu mesti dia tak makan. hihi..kimchi memang kuat rasa masamnya tu. Tapi sedap campur dalam apa masakan melayu. Sedap! Rasa macam nak cari stok kimchi lah pulak

TukangKebun berkata... Reply To This Comment

Sampai sekarang bonda kena fikir macammana nak trick anak-anak bab makan ni hehehe....

Amie berkata... Reply To This Comment

Mama Tisya,
betul tu, kimchi pun boleh dimasak dengan apa-apa bahan lain.

Amie berkata... Reply To This Comment

Cik Idaa,
sedap... jemput makan.

Amie berkata... Reply To This Comment

Nohas,
ye, kimchi ada yang masin dan jenis kurang masin. Saya kena bubuh garam sikit lagi sebab dah tambah nasi, kuranglah pula rasa masinnya.

Amie berkata... Reply To This Comment

Atie,
mereka tak tahu ada kimchi, dan rasa kimchi tu mereka sangka nasi basi hihiiii.

Amie berkata... Reply To This Comment

Notie,
lidah anak-anak ni tajam betul, cepat tangkap rasa yang berbeza hahaaaa!

Amie berkata... Reply To This Comment

Paridah,
sayur-sayuran jeruk tu, mungkin sakit perut kalau sensitif dengan makanan dijeruk.

Amie berkata... Reply To This Comment

Syaz,
percaya jew... saya pun kalau tak kerana pernah jejak ke negara kimchi dan asyik dihidangkan kimchi setiap hari, memang sampai sekarang tak tahu apa rasa kimchi.

Amie berkata... Reply To This Comment

Dana,
betul tu baunya kuat dan menyengat, tu pasal waktu tumis bahan buat nasi goreng asyik risau kalau anak-anak tahu kakak campur kimchi....kah!

Amie berkata... Reply To This Comment

PH,
betul tu, banyak lagi kimchi dalam botol, ada lobak dan kobis.

Amie berkata... Reply To This Comment

Azhafizah,
kelakarlah anak-anak ni, tapi terpedaya juga akhirnya...kah!

Amie berkata... Reply To This Comment

Tukang Kebun,
betul tu, anak-anak sekarang suka makanan segera dan penuh perasa.

Farrah MF berkata... Reply To This Comment

Nampak menyelerakan! Saya suka rasa kimchi tapi tak pandailah nak ratah atau makan dalam kuantiti yang banyak.

Amie berkata... Reply To This Comment

Farrah,
saya pyn bubuh tak banyak dlm nasi goreng tu, sekadar untuk rasa saja.

Dunia Zumal berkata... Reply To This Comment

Nanti boleh try masak menu ni

Amie berkata... Reply To This Comment

Zumal,
silakan, senang nak dapat kimchi halal sekarang ni.