ADSENSE

Isnin, 19 Oktober 2020

Bercanda di Pantai Kahona

Sebenarnya bukan tak mahu turun main air laut, tapi bila memikirkan tentang bulu babi atau landak laut dengan durinya yang tajam, itulah yang sangat menakutkan! Bimbang tertusuk durinya yang maha halus itu. Nak hilangkan pedih bisa dan keluarkan duri bulu babi, kalau kita terpijak ada cara tradisional yang biasa diamalkan. Segan pula nak cerita di sini... ahaks!

Oleh kerana air laut nampak jernih dan tidak kelihatan longgokan bulu babi atau landak laut, jadi kami pun kononnya terjunlah dari bot! Selain nama bulu babi atau landak laut, haiwan ini juga dikenali dengan nama tayyum (bahasa Bajau). 

Selamat Hari Merdeka!

                            
Berjimba-jimba sambil bercanda! Eh...betulkah istilah tu?

7 sekawan di Pantai Kahona.


Apa ni? Kalau di Malaya biasanya dijadikan ubat luka atau dijadikan sebagai minuman kesihatan. Di Sabah, dijadikan sebagai makanan. Boleh dibuat kerabu dan juga dimasak sup. Banyak khasiatnya dan mahal harganya. Kebanyakannya dijual dalam bentuk yang sudah dikering. Tangan siapalah yang berani ambil haiwan ini?

Inilah balat, dalam bahasa tempatan. Dikenali juga dengan nama timun laut atau bahasa mudahnya gamat. Ada juga yang panggil teripang.


Ni mesti takut-takut berani nak pegang ni sebab dia gunakan kulit kerang untuk angkat balat!

Cari lagi!

Jumpa balat saiz besar dan panjang pula!

Berani betul Yanti pegang balat!

Jumpa tapak sulaiman.

Beginilah keadaan di lantai laut kalau ada bulu babi atau landak laut atau tayyum. Gambar ini dalam entri Amie yang lalu sewaktu berkunjung ke Pulau Sakar.
Isi tayyum boleh dimakan.
Hanya tangan orang yang professional tentang hidupan laut saja yang pandai pegang haiwan ini.

Tak boleh berlama-lama di sini. Cukuplah setakat ini bermain air di Pantai Kahona. Ada lagi pulau lain yang hendak dijejaki. Matahari pun sudah tegak di atas kepala! Panas terik!

Selamat tinggal Pantai Kahona yang berpasir putih!

18 ulasan:

G berkata... Reply To This Comment

Mahal timun laut. Yg Tu species' lembut.. sedap buat stir fry atau soup.
Landak laut pun Mahal, satu ketiks ditimbus pasir kerana merosakkan ecology coral.
Tak kutip ke bawa balik me LD?

Puan Hazel berkata... Reply To This Comment

Macamanalah nak siang landak laut tu ye... Bercacak-cacak durinya.

Nasa Mulia berkata... Reply To This Comment

saya suaka makan soup shezuan yang ada letak sea cumcber, sedap.

norhidana berkata... Reply To This Comment

oooo bulu babi yek namanya, kesian kalau babi dengar ni heheheh... sampai ke laut pun dia dapat nama

banyak betul ye kak patut la orang takut kalau ada landak laut tu, tapi kadang tengok omputih ke masakan korea masak landak laut ni, cemana depa ngambik yek...
gamat tu, geli kalau dana, nak pegang memang tak berani lah

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

mula igtkan gamat, the timun laut, timun laut dgn gamat tak sama kan

mama tisya berkata... Reply To This Comment

oh landak laut..1st time tgk...bahaya juga tu kalo terkena kaki kn...jernih airnya cantik

Syaz Rahim berkata... Reply To This Comment

cantik lautnya, macam mana rasanya gamat dan sea urchin tu ya? curious hehe

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Berani tu pegang gamat tu. Kalau saya, rasa geli. Boleh pegang semua tu ye, ingatkan tak boleh usik hidupan laut.

Tajam betul duri landak laut tu. Memang tak berani lah nak memijak masuk laut kalau ada.

Amie berkata... Reply To This Comment

G,
macamana nak kutip, pegang pun tak berani... ahaks!

Amie berkata... Reply To This Comment

Puan Hazel,
ada tekniknya tu, mereka yang biasa makan tahu cara membersihkannya.

Amie berkata... Reply To This Comment

Nasa Mulia,
rasa kenyal-kenyal gitu kan.

Amie berkata... Reply To This Comment

Norhidana,
pernah tonton tv,orang putih main telan jew isi landak laut tu,
tak tahulah apa salah babi, di darat siput babi, di laut bulu babi pulak.... ahaks!

Amie berkata... Reply To This Comment

Atie,
rasanya sama tu

Amie berkata... Reply To This Comment

Mama Tisya,
sama juga macam landak darat, bulunya tajam-tajam.

Amie berkata... Reply To This Comment

Syaz,
timun laut tu pernah saya masak tapi yang kering, kena rendam dulu. Kenyal-kenyal rasanya. Landak laut tu tak pernah makan.

Amie berkata... Reply To This Comment

Azhafizah,
pengalaman orang yang pernah tertusuk duri landak tu memang buat kita ngeri, macam beracun durinya tu.

dear anies berkata... Reply To This Comment

uiii besar saiznya...geram plak rs nk pegang2 je hahaha

Dunia Zumal berkata... Reply To This Comment

Terasa rindu pantai dan laut