Bercanda di Pantai Kahona

7:30 PTG

Sebenarnya bukan tak mahu turun main air laut, tapi bila memikirkan tentang bulu babi atau landak laut dengan durinya yang tajam, itulah yang sangat menakutkan! Bimbang tertusuk durinya yang maha halus itu. Nak hilangkan pedih bisa dan keluarkan duri bulu babi, kalau kita terpijak ada cara tradisional yang biasa diamalkan. Segan pula nak cerita di sini... ahaks!

Oleh kerana air laut nampak jernih dan tidak kelihatan longgokan bulu babi atau landak laut, jadi kami pun kononnya terjunlah dari bot! Selain nama bulu babi atau landak laut, haiwan ini juga dikenali dengan nama tayyum (bahasa Bajau). 

Selamat Hari Merdeka!

                            
Berjimba-jimba sambil bercanda! Eh...betulkah istilah tu?

7 sekawan di Pantai Kahona.


Apa ni? Kalau di Malaya biasanya dijadikan ubat luka atau dijadikan sebagai minuman kesihatan. Di Sabah, dijadikan sebagai makanan. Boleh dibuat kerabu dan juga dimasak sup. Banyak khasiatnya dan mahal harganya. Kebanyakannya dijual dalam bentuk yang sudah dikering. Tangan siapalah yang berani ambil haiwan ini?

Inilah balat, dalam bahasa tempatan. Dikenali juga dengan nama timun laut atau bahasa mudahnya gamat. Ada juga yang panggil teripang.


Ni mesti takut-takut berani nak pegang ni sebab dia gunakan kulit kerang untuk angkat balat!

Cari lagi!

Jumpa balat saiz besar dan panjang pula!

Berani betul Yanti pegang balat!

Jumpa tapak sulaiman.

Beginilah keadaan di lantai laut kalau ada bulu babi atau landak laut atau tayyum. Gambar ini dalam entri Amie yang lalu sewaktu berkunjung ke Pulau Sakar.
Isi tayyum boleh dimakan.
Hanya tangan orang yang professional tentang hidupan laut saja yang pandai pegang haiwan ini.

Tak boleh berlama-lama di sini. Cukuplah setakat ini bermain air di Pantai Kahona. Ada lagi pulau lain yang hendak dijejaki. Matahari pun sudah tegak di atas kepala! Panas terik!

Selamat tinggal Pantai Kahona yang berpasir putih!

18 comments

  1. Mahal timun laut. Yg Tu species' lembut.. sedap buat stir fry atau soup.
    Landak laut pun Mahal, satu ketiks ditimbus pasir kerana merosakkan ecology coral.
    Tak kutip ke bawa balik me LD?

    BalasPadam
  2. Macamanalah nak siang landak laut tu ye... Bercacak-cacak durinya.

    BalasPadam
  3. saya suaka makan soup shezuan yang ada letak sea cumcber, sedap.

    BalasPadam
  4. oooo bulu babi yek namanya, kesian kalau babi dengar ni heheheh... sampai ke laut pun dia dapat nama

    banyak betul ye kak patut la orang takut kalau ada landak laut tu, tapi kadang tengok omputih ke masakan korea masak landak laut ni, cemana depa ngambik yek...
    gamat tu, geli kalau dana, nak pegang memang tak berani lah

    BalasPadam
  5. mula igtkan gamat, the timun laut, timun laut dgn gamat tak sama kan

    BalasPadam
  6. oh landak laut..1st time tgk...bahaya juga tu kalo terkena kaki kn...jernih airnya cantik

    BalasPadam
  7. cantik lautnya, macam mana rasanya gamat dan sea urchin tu ya? curious hehe

    BalasPadam
  8. Berani tu pegang gamat tu. Kalau saya, rasa geli. Boleh pegang semua tu ye, ingatkan tak boleh usik hidupan laut.

    Tajam betul duri landak laut tu. Memang tak berani lah nak memijak masuk laut kalau ada.

    BalasPadam
  9. G,
    macamana nak kutip, pegang pun tak berani... ahaks!

    BalasPadam
  10. Puan Hazel,
    ada tekniknya tu, mereka yang biasa makan tahu cara membersihkannya.

    BalasPadam
  11. Nasa Mulia,
    rasa kenyal-kenyal gitu kan.

    BalasPadam
  12. Norhidana,
    pernah tonton tv,orang putih main telan jew isi landak laut tu,
    tak tahulah apa salah babi, di darat siput babi, di laut bulu babi pulak.... ahaks!

    BalasPadam
  13. Mama Tisya,
    sama juga macam landak darat, bulunya tajam-tajam.

    BalasPadam
  14. Syaz,
    timun laut tu pernah saya masak tapi yang kering, kena rendam dulu. Kenyal-kenyal rasanya. Landak laut tu tak pernah makan.

    BalasPadam
  15. Azhafizah,
    pengalaman orang yang pernah tertusuk duri landak tu memang buat kita ngeri, macam beracun durinya tu.

    BalasPadam
  16. uiii besar saiznya...geram plak rs nk pegang2 je hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe