Secubit Budi Jadi Kenangan

8:47 PTG

Tidak adalah perkara yang tidak memuaskan hati sepanjang mengikuti pakej percutian 2 hari satu malam di Mussah Poteh Resort Pom Pom Island. Malah kami rasa sangat berterima kasih di atas layanan pekerja resort dan kagum melihat cara mereka bekerja dari mula-mula kami sampai sehinggalah kami berlepas menaiki bot laju ke Jeti Pelancongan Bangau Bangau Semporna.

Kami hanya meletakkan beg masing-masing di hadapan bilik, dan pekerja resort mengambil beg-beg kami menggunakan troli dan membawanya ke jeti.

Pekerja resort juga sedang membuat persiapan untuk menyambut pelancong yang akan tiba pada tengahari itu. Setelah para pelancong mendarat di pulau, giliran kami pula yang akan menaiki bot ke Jeti Pelancongan Bangau Bangau. Di belakang Amie itu, minuman lemon teh yang sedap disediakan untuk para pelancong yang baru tiba.

Nun di sana, beberapa orang pekerja resort sedang bersedia menerima pelancong yang akan tiba sebentar lagi.

Dua buah bot laju milik Mussah Poteh Resort sedang menghampiri jeti.

Selamat datang ke Mussah Poteh Resort!

Para pelancong bergerak menuju ke resort.

Rakam gambar terakhir di jeti.


Ada sesuatu yang menarik pandangan mata Amie ketika menanti giliran untuk menaiki bot. Rasa sangat kagum dan terharu melihat cara pekerja resort ini mleaksanakan tugas! Beruntung sungguh pemilik resort ini mendapat pekerja yang baik-baik belaka.

Pemandangan memunggah barang-barang para penumpang dilakukan dengan penuh berhati-hati. Tidak ada sebarang acara campak-mencampak atau lempar-melempar!

Setiap beg dihulurkan satu persatu dan disambut oleh pekerja yang berdiri di posisi masing-masing.




Melihat cara mereka bekerja, teringat bagaimana pekerja-pekerja di negara Jepun yang sangat berhati-hati menyusun beg-beg  penumpang kapal terbang untuk dimasukkan ke dalam kargo. 

Biar apa pun pekerjaanmu, lakukanlah yang terbaik.
Memang hanya sebuah beg sahaja yang dikeluarkan dari bot! Tidak dua atau tiga sekali harung!


Masa untuk meninggalkan Pulau Pom Pom pun tiba. Nampaknya ada beberapa orang rakan kami yang seakan-akan tidak mahu berganjak dari pulau cantik ini!

Cepat sikit Risa! Misa, Akmi dan Yantie!

Terima kasih dik.
Kerja bagus-bagus ya.
Jumpa lagi.

Menuruni anak tangga jeti untuk masuk ke dalam bot.

  
Nampak tenang saja suasananya!

  
Ada rezeki kami akan datang lagi!


12 comments

  1. memang tenang, doakan kami ada rezeki untuk ke sana ;)

    BalasPadam
  2. hati dah tertinggal di pulau..hehe..doakan kami dpt ke sana jg..

    BalasPadam
  3. In sha Allah suatu hari akan sampai... biar covid lupus dari muka bumi dulu.

    BalasPadam
  4. tempat percutian menarik, layanan terbaik membuat hati teringat-ingat selalu

    BalasPadam
  5. Syaz,
    in shaa Allah...mudah-mudahan akan sampai juga ke sini suatu hari nanti.

    BalasPadam
  6. Nohas,
    hahaaa... betul tu hatinya masih di sana.
    In shaa Allah, satu hari nanti akan sampai juga Nohas ke sini.

    BalasPadam
  7. Nasa Mulia,
    marilah datang sini, bercuti sambil merehatkan fikiran.

    BalasPadam
  8. Paridah,
    betul tu... mereka sopan santun dan sentiasa merendah diri.

    BalasPadam
  9. Best
    Good hospitality. Mesti rasa nak datang lagi. Jadi rindu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukang Kebun,
      baik budi bahasa pekerja2 resort.

      Padam
  10. Percutian yang sangat berbaloi kalau semuanya puas hati. Seronok bercuti tempat yang cantik dengan service yang bagus. Boleh datang lagi kak :)

    BalasPadam
  11. Azhafizah,
    kalau ada diskaun lagi bolehlah datang heheee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe