Nasi Goreng Kampung Terlajak Sedap!

9:38 PG

Meriah sungguh dunia masakan di negara kita!
Sebut 'nasi goreng' pelbagai rupa bentuk hidangan 'nasi goreng' di ruang mata. Nampak sungguh rakyat Malaysia kreatif dan inovatif dalam menghasilkan satu-satu resepi.
Bagaimana kalau ada orang sebut 'nasi goreng kampung'?
Apa yang terbayang di fikiran anda?
Barangkali ada yang membayangkan sepinggan nasi goreng dengan perencah dan ramuan yang terdiri dari ikan bilis, kangkung dan rasanya sudah semestinya pedas dek cili padi!
Siapa yang mencipta resepi nasi goreng kampung ini?
Adakah memang sedemikian bahannya dan juga rasanya?
Mari kita kongsi secara jujur apa yang kita tahu dan faham tentang nasi goreng kampung.
Mengikut pengetahuan dan pengalaman serta pemahaman Amie, nasi goreng kampung ini pada asalnya diolah dengan menggunakan lebihan nasi. Lebih tepat, nasi lebihan makan malam dan keesokan paginya digoreng dijadikan sarapan. Perencahnya pula tidaklah semestinya mengandungi ikan bilis, kangkung dan cili padi. Faham-faham sahajalah, orang kampung yang terdiri daripada para petani dan penoreh getah, sudah tentunya hanya mampu menyediakan sarapan pagi seadanya. 
Nasi goreng yang biasa Amie makan dan temui sewaktu kecil-kecil dulu di kampung, termasuklah nasi goreng campur kerang, nasi goreng campur telur, nasi goreng campur ikan bilis, nasi goreng campur ikan atau ikan kering, nasi goreng belacan dan yang sewaktu dengannya.
Nasi goreng tersebut tidak semestinya pedas, dan tidak semestinya dibubuh cili padi.
Rupanya nasi goreng kampung sudah diangkat menjadi hidangan istimewa dan memiliki identitinya yang tersendiri. Itulah barangkali muncul resepi asas nasi goreng kampung perlu mengandungi bahan seperti ikan bilis, kangkung, dan juga rasa pedas cili padi. Kita sepatutnya merasa bangga kerana nasi goreng kampung yang pada mulanya diolah daripada nasi sejuk, nasi lebihan makan malam agar tidak membazir, kini sudah diangkat martabatnya dalam dunia masakan. Untuk menghasilkan nasi goreng kampung atau sebarang nasi goreng lain, tidak perlu menunggu lebihan nasi yang disimpan semalaman kerana tidak habis dimakan pada waktu malam. Sebaliknya, nasi goreng kini boleh dinikmati pada bila-bila masa dan di mana-mana saja di negara kita. Dahulu, kita menikmatinya sebagai sarapan pagi, tetapi pada hari ini nasi goreng apa sahaja namanya (nasi goreng itu dan ini) boleh dinikmati tanpa mengira waktu sama ada sebelah pagi, tengahari, petang atau pun malam!
Hebatnya yang bernama nasi goreng!

 Ini rupa hidangan Nasi Goreng Kampung dari Amie's Little Kitchen....hiks!

 Jom sarapan pagi sebelum kita mulakan rutin harian.

 Antara bahan perencah yang digunakan untuk memasak Nasi Goreng Kampung.

Kalau dahulu ikan bilis ditumbuk kasar bersama bawang putih dan bawang merah, tetapi kini pelbagai resepi muncul dengan cara masakan yang sedap-sedap. Jadi, apa salahnya kita cuba cara tersebut. Lagi pun di mana-mana kedai atau restoran yang menawarkan nasi goreng kampung, memang ikan bilis goreng tidak ditinggalkan. Menu nasi goreng kampung yang sering kita temui, biasanya ikan bilis goreng akan ditabur di atas nasi goreng, dan ada juga yang dicampur dalam nasi goreng tersebut.

Jangan lupa perencah asas nasi goreng iaitu bawang putih dan bawang merah. Jika suka boleh tambah sedikit belacan. Amie gunakan sedikit sahaja tau...kalau bubuh lebih, dah jadi nasi goreng belacan pulak...ahakas! Tambahkan juga beberapa biji cili padi. Kalau tak suka tumbuk, boleh hiris cili padi, dan taburkan atas hidangan nasi goreng sebelum menikmatinya. Kalau tergigit hirisan cili padi ketika makan, itulah rasa pedas yang paling nikmat!

Amie tambahkan jagung tin dan juga lobak merah segar.
Nampak tak ada unsur kreativiti dalam pengolahan masakan nasi goreng kampung? Jangan marah ye...hiks!

Dan juga hirisan kacang panjang.
Bila kuning, hijau dan oren bertemu, bukankah akan menghasilkan kombinasi warna yang lebih menarik? He heeee... sebenarnya Amie tidak ada kangkung, jadi gantikan dengan kacang panjang. Selain kacang panjang, nak bubuh sawi atau kubis pun boleh.

Hirisan kacang panjang segar apabila dimasak bersama nasi goreng, memang akan timbul aromanya yang tersendiri. Sedap sangat!

Terjumpa sebungkus Serbuk Nasi Goreng Kampung dalam kabinet dapur.
Wokey.... cantik! Boleh tambahkan sebagai perencah.

Jangan lupa watak utama resepi Nasi Goreng Kampung iaitu nasi putih. Mari kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan : 
4 cawan nasi putih
1 cawan ikan bilis - goreng dan toskan
1/2 batang lobak merah - buang kulit - potong dadu
1/2 tin jagung dalam tin
4 batang kacang panjang - hiris kecil
1 paket Serbuk Nasi Goreng Kampung
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil belacan
10 biji cili padi

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Kemudian masukkan lobak merah dan tums seketika.

 3. Masukkan jagung dan kacang panjang. Gaul rata.

4. Seterusnya masukkan nasi putih dan serbuk nasi goreng. Gaul sebati. Tambahkan garam atau bahan perasa lain.

 5. Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng. Kacau 2-3 kali. Padamkan api dapur.

 Nasi Goreng Kampung dari dapur Amie siap untuk dihidangkan.

 Sedapnya!
Memang sedap!
Sangat sedap!
Firdaus kata nasi goreng ni sedap!

 Jemput sarapan pagi ye.

3 comments

  1. Nasi goreng kampong Amie, nampak pon dah tau menyelerakan.. mcam-macam ada. Rasa macam nak hulur pinggan kosong ja

    BalasPadam
  2. mak aihh meriah gile nasi goreng dia..macam macam adaaa =)

    BalasPadam
  3. Ni bkn nasi grg kampung dh ni tp nasi goreng kayangan dh..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe