Berbuka Puasa Dengan Murtabak Paratha & Minuman Tongsui

7:54 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah, hari ini kami hanya berbuka puasa dengan Murtabak Paratha dan Minuman Tongsui sahaja. Walaupun tidak pelbagai jenis juadah, namun sudah cukup mengenyangkan dan tidak berlebihan pula. 

Murtabak Paratha & Minuman Tongsui


Murtabak Paratha


Amie gunakan roti paratha sebagai kulit murtabak. Intinya pula campuran tumisan tiga biji kentang dengan 400 gtram daging kisar, tiga bji bawang besar, lima ulas bawang putih, tiga sudu besar serbuk kari, satu sudu besar serbuk cili, serta satu sudu kecil lada putih tumbuk. Untuk memekatkannya Amie pecahkan empat biji telur dan gaul dalam kuali.

Amie panaskan roti paratha di dalam kuali sehingga kekuningan dan terbalikkan seketika. Terus angkat dari kuali dan letakkan inti di bahagian sebelahnya dan kemudian tutup dengan bahagian roti paratha yang sebelah lagi. Selepas itu Amie masukkan ke dalam air fryer dan panggang selama lima minit di bawah suhu 180'.

Hasilnya, memang nampak gebu dan rangup!


Mungkin orang lain yang gunakan roti paratha akan balut inti dengan roti paratha yang dinipiskan, tetapi Amie lebih berminat untuk makan murtabak paratha yang rangup. Jadi, ternampaklah intinya sedikit. Semua teruja hendak makan dan habis licin tak tinggal baki. Ada lima keping murtabak paratha. Amie potong dua, jadi semuanya berjumlah 10 keping. 

Murtabak Paratha yang enak dan mengenyangkan!

Minuman Tongsui

Memandangkan cuaca sangat panas, Amie sediakan minuman tongsui untuk sejukkan badan. Alhamdulillah. Dua tiga gelas jugalah Amie hirup minuman tongsui yang masih panas ini. Selepas berbuka puasa, badan rasa berpeluh! Mudah-mudahan dapat khasiat dari minuman menyihatkan ini. 

Balik dari ladang, Amie terus renih bahan-bahan tongsui. Kemudian Amie berehat, tertidur! Apabila masuk dapur, semerbak jew bau tongsui yang direnih dalam slow cooker.

Resipi Minuman Tongsui ada di sini: Minuman Tongsui Sejukkan Badan

2 comments

  1. Sedapnya minuman tongsui tu, Kak Amie. Tentu banyak khasiat dan bagus diamalkan hari². Murtabak paratha tak kurang enaknya tu, kenyang dan puas makan untuk berbuka.

    BalasPadam
  2. Tongsui ni macam minuman lencikang ya lebih kurang. Sama juga la untuk menyejukkan badan. Nampak paratha ni sedap pula Amie. Nanti nak cuba.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe