­

Berbuka Puasa Makan Nasi dengan Asam Pedas Ikan Kembung

9:35 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu beli ikan kembung, Encik Suami kata sedap kalau dipanggang!
Menjelang berbuka puasa, mana ikan kembung panggang?
Ahaks!
Ikan kembung jadi asam pedas.
Encik Suami cuma kata: Sedap kalau dipanggang dan bukannya minta ikan kembung dipanggang. Aci tak?
Firdaus pula nampak seronok sangat terbau aroma asam pedas. Alhamdulillah, seleranya bertambah sampai nasi dalam periuk habis licin. Bukan asam pedas saja Firdaus makan, sambal belacan pun berkali-kali dia menambah, cecah dengan daun salad. 

Walaupun hanya tiga ekor tapi saiznya besar dan beratnya 820 gram.

Hidangan Berbuka Puasa

Bahan-bahan untuk masakan Asam Pedas Ikan Kembung


Asam Pedas Ikan Kembung

Tak sempat ambil gambar asam pedas ikan kembung dalam mangkuk. Okey juga kan gambar dalam periuk. Masak sekali harung dengan kacang bendi bubuh banyak-banyak. Bakinya asam pedas boleh dipanaskan semula buat lauk makan sahur.

Tambahkan sambal belacan, ulaman dan telur masin.

Tambah lauk lain, ayam goreng garam kunyit.

Mulakan berbuka dengan menjamah kurma.

Minuman berbuka puasa, air kotak tambah asam boi dan limau kasturi.


Resipi Asam Pedas Ikan Kembung tak payah kongsilah kan. Semua orang sudah pakar masak asam pedas...ahaks!

10 comments

  1. mmg sedap ikan kembung kalau dibakar & cicah air asam! fuhhhh hehehe

    BalasPadam
  2. Geramnya tengok air asam boi tu mie...

    BalasPadam
  3. Lamanya tak makan ikan kembung masak asam pedas. Bagi sy ikan kembung ni versatile, masak apa pun sedap. Tiba² teringin pulak. Firdaus punya selera macam orang lama, makan asam pedas dengan sambal belacan, heheh.

    BalasPadam
  4. sedapnya asam pedas ikan kembung! Sy yg tengok ni pun terliur... yummy...

    BalasPadam
  5. bila ada menu asam pedas...ada ayam goreng mmg ngam

    BalasPadam
  6. SA pun dah pandai masam asam pedas Kak Amie...berkat mencuba try error beberapa kali..sekarnag dah pandai dah...sedap betul tengok juadah Kak Amie...

    BalasPadam
  7. Asam pedas dan air tu sangat menggoda kak oi, skrg ni dahla tgri panas terik...

    BalasPadam
  8. Betullah tu, ikan kembung kalau panggang pun sedap.. Tapi kalau dengan asam pedas pun sangat kena..

    BalasPadam
  9. sedapnya juadah berbuka Amie tu...terliur tengok air asam boi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
2.
Mulan 41 comments
3.
4.
Cuya 32 comments
5.
Rawiwa 27 comments
6.
Puan Hazel 24 comments
7.
dear anies 24 comments
8.
Suria Amanda 20 comments
9.
uncle gedek 19 comments
10.
anamizu 19 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe