Hidangan Moroccan Chicken Lemon Tagine di Terrasse Marjana Restaurant

12:41 PTG


Bismillahirrahmanirrahim.
Ada sesuatu yang tak mungkin dapat dilupakan apabila memasuki pasar makanan atau restoran di Maghribi. Ya, aroma masakan yang semerbak dengan bau rempah yang lembut dan seimbang sangat menggoda selera! Itulah salah satu keistimewaan dunia kulinari di Afrika Utara terutamanya di Maghribi. Penggunaan periuk tanah liat (adakalanya seramik) dengan penutupnya yang berbentuk kon itulah yang menampilkan keunikannya yang tersendiri. Ia disebut tagine atau tajine. Nama tagine atau tajine merujuk kepada nama makanan dan juga periuk tanah tersebut.

Tagine Maghribi tradisional merupakan bahan rebusan seperti ayam, daging atau kambing bersama sayuran dan pelbagai rempah ratus yang dimasak dengan api perlahan di dalam periuk tanah. Penggunaan rempah-ratus termasuklah jintan, halia, kunyit dan kayu manis akan membangkitkan aroma yang lazat dan semerbak dari semasa ke semasa.

Antara hidangan tagine yang terkenal di Maghribi:
  • Lamb Tagine dengan Aprikot Kering dan Prun
  • Tagine Ayam dengan Buah Zaitun dan Lemon yang diawet
  • Tagine Sayuran dengan Kacang Ayam
  • Tagine Daging Lembu dengan Kacang Badam
  • Tagine Ikan dengan Tomato dan Buah Zaitun
  • Tagine Terung dan Tomato

    Sumber - Moroccan Tagine or Tajine
Moroccan Chicken Lemon Tagine




Selepas masuk pasar keluar pasar, akhirnya kami berhenti berjalan untuk makan tengah hari di Marjana Restaurant Rooftop.


Restoran ini terletak di tingkat atas dan kami menaiki tangga untuk sampai ke sana.


Pintu masuk  di bahagian atas. Kami disambut dengan dua buah tempayan @ tembikar di kiri kanan pintu.


Ini antara ruang makan yang disediakan untuk kami.



Apabila mendongak ke atas, agak serabut sedikit dengan pelbagai hiasan yang bergantungan.

Sementara menunggu hidangan tiba, sempat pula selak-selak menu yang terletak di atas meja. Bolehlah tambah info pelbagai jenis masakan di Maghribi.






Sayangnya kami tidak dapat menunggu lama di tempat duduk bahagian luar kerana panas pancaran matahari. 


Kami tinggalkan meja yang sudah panas oleh cahaya matahari tetapi belum sempat panas kami duduki. Rakan-rakan yang lain tidak berpindah tempat sebab cahaya matahari tidak sampai ke tempat duduk mereka.


Duduklah kami di ruangan dalam yang lebih selesa.



Sebagaimana masakan Maghribi yang kaya dengan rempah-ratus, begitu jugalah hiasan dalaman restoran yang sarat dengan pelbagai aksesori. Kiranya inilah identiti penduduk Maghribi yang mewah dengan ketinggian budaya.





Oleh kerana kami pindah tempat duduk, jadi kami orang terakhir mendapat hidangan makanan. Rakan-rakan lain yang duduk di bahagian luar sedang menikmati hidangan masing-masing. Perut pun semakin berkeroncong apalagi hidung terbau aroma masakan tagine yang sangat sedap!

Tour leader datang ke meja kami membawa pizza. Entah dari mana beliau beli. Katanya, tidak habis makan seorang. Jadi, sementara menunggu makanan kami tiba, makanlah dulu pizza ini, katanya.

Apalagi! Kami pun makanlah sekeping, sambil beringat-ingat jangan ambil lebih takut nanti sudah kekenyangan tak termakan pula hidangan yang dinanti-nantikan!

Pizza pemberian tour leader.


Seperti biasa, sampailah ke meja kami dua keping roti kosong.


Setelah sampai roti di meja, disusuli pula dengan sup harira dan buah prune kering. Eh, waktu itu mata terpandang piring kita yang sumbing... ahaks!


Ann yang duduk di sebelah kanan kita dapat buah kurma pula. Piringnya tak sumbing... hihihiii. Kami pun mula makan roti celup sup harira.


Kemudian datang seorang pelayan membawa tagine. Tak sabar hendak tengok isinya!


Satu persatu dihidangkan tagine di hadapan kami.


Jom kita buka penutup bentuk kon ini.

Tudiaa.... Moroccan Chicken Lemon dihiasi dengan buah zaitun!


Kuahnya sangatlah sedap! Nampaknya roti sudah berpindah tempat. Mula-mula celup sup harira. Sekarang celup ke dalam kuah ayam yang masih panas dan sempurna cukup rasanya!


Itu sahajalah hidangan tengah hari kami. Terakhir ialah pencuci mulut. Entah apa namanya. Seolah-olah kerepek nipis ditambah yogurt dan madu!


Empat sekawan duduk makan Moroccan Chicken Lemon Tagine.

Setelah selesai makan, ambil video di bawah pula.

Agaknya di sinilah tour leader beli pizza!



10 comments

  1. Menarik sungguh makanan tu..

    BalasPadam
  2. Nampak menyelerakan! Rempah ratus sana rasa pedas tak ?

    BalasPadam
  3. selesa ruang makan nampak sedap menunya

    BalasPadam
  4. Cantik kedainya. Hiasan kat dinding warnanya terang2.

    BalasPadam
  5. Bestnya kalau ada makanan² Morocco tu jual kat sini. Sy rasa semua tu selera saya, hahahah.

    BalasPadam
  6. bukan setakat hiasan dalam restoran, makanan pun dihidangkan dengan kemas dan berhias. penuh seni. tapi dalam banyak banyak tu, saya nampak pizza yang paling saya teringin nak rasa...

    BalasPadam
  7. Memang cantik hiasan dalam restoran tu, bercirikan kesenian maghribi!
    Nampak sihat ye makanan tradisi sana, teringin nak rasa :D

    BalasPadam
  8. Hiasan dalaman yang pelbagai! Makanan nampak sedap tuu

    BalasPadam
  9. Moroccan Chicken Lemon Tagine tu sedapnya nampak. Cantik deco restoran. Moga sampai kami ke sana.

    BalasPadam
  10. Suka sangat decoration depa nampak mewah

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe