­

Berbuka Puasa dengan Nasi Lauk Ikan Liking Goreng

10:46 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Entah mengapa Ramadan kali ini seleranya banyak ke laut. Agaknya sudah bosan dengan air tangan sendiri. Syukurlah dalam seminggu ada beberapa hari Fairuz di rumah. Bolehlah tolong masak waktu berbuka atau bersahur.

Sahur pun kita hanya makan telur rebus dua biji dengan salad. Kadang-kadang saja sahur makan nasi. Kelmarin kita timbang berat badan. Nampaknya tiga kilogram turun sejak mula puasa. Bermakna tercapailah target. Sebenarnya sewaktu pemeriksaan kesihatan di ladang, asyik kena tegur supaya turunkan berat badan supaya BMI sesuai dengan ketinggian. Maklumlah kita ini jenis rendang! Dicadangkan berat di antara 49-55 kg. Jadinya, terkejut jugalah melihat berat timbangan 55.2kg. Itu pun sudah pakai baju hendak pergi ladang. Kalau berat tanpa berpakaian tentu kurang dari 55 kg.... ahaks!

Kiranya berjayalah juga turunkan berat badan bermula waktu PKP. Dulu setiap kali pemeriksaan kesihatan, rasa mustahil akan turun berat badan seperti yanag disarankan. Tanpa disedari (walaupun kadang-kadang perasan), kita sudah turun 19kg dalam masa empat tahun. 

Eh, lupa tajuk asal hendak cerita tentang juadah berbuka hari ini. Nampaknya juadahnya sudah jadi caca merba, tak sesuai tema. Balik dari buat kad pengenalan, Firdaus beli sayap ayam goreng. Encik Suami masak nasi. Semalam kakak ipar hantar nasi ayam, dan banyak pula baki ayamnya. Encik Suami panaskan semula.

Ada baki sup tulang dua ketul. Panaskan juga, dan tambahkan bebola daging. Eh, ada lagi. Rendang daging. Sebenarnya hendak difrozenkan untuk bawa balik kampung raya nanti. Tapi, bolehlah ambil sedikit untuk makan dengan nasi. Waktu berbuka kelmarin sudah makan rendang dengan nasi himpit.


Ikan Liking Goreng


Lama juga kita simpan ikan liking yang dibeli di Kota Belud. Seingat Amie, kami ke Kota Belud sewaktu menyambut kedatangan cucunda Hamzah di Kota Kinabalu pada 22 Disember 2024 lepas. Elok lagi ikan liking dalam bungkusan di peti sejuk. Semerbak enak aromanya ketika digoreng. Waktu makan, kita seorang yang jamah. Rugilah kalau sudah ada di depan mata tapi tak sudi cuit. Sedap ooiii!
Meriah kan ikan liking goreng and the gang!

Ikan Liking

Ikan Liking




Amie goreng dulu ikan liking dan kemudian angkat dari kuali. Kemudian barulah goreng aksesorinya. Bolehlah bubuh perasa pilihan. Waktu hendak makan perahkan jus limau kasturi.


Ikan Liking Goreng and the Gang

Sambal Belacan


Salad tidak dilupa. Semalam Encik Suami rebuskan dua biji telur tapi kita tak jadi makan sahur. Kita minum air saja. jadi, telur rebus bolehlah dijadikan teman daun salad. Lupa hendak bubuh dressing pula.

Ayam Goreng Firdaus


Sup tulang tinggal dua ketul ini rasa sedap pula!

Rendang Daging



Fairuz sediakan minuman serbuk kiwi yang Amie beli dari Turkiye. 

Minuman Kiwi


8 comments

  1. Ikan Liking goreng, sambal belacan sedapnya. Nak beraya ke LD lah rasanya. Macam2 menu sedap kat sana 😊

    BalasPadam
  2. Kalau tengok time tengahari ni..mau kurus puasa..
    Adakaha ikan liking dengan ikan talang tu sama cikgu?
    Tengok link tu pulak terliurnya ikan salai nampak fresh

    BalasPadam
  3. Lauk ikan liking ginilah sedap, membuka selera... bestnya kak turun 3 kg, entah kenapa sy thn ni bln puasa x byk turun.. sadis

    BalasPadam
  4. sedap semua menu akak... lengkap siap dengan air yg mengiurkan

    BalasPadam
  5. waduhhhhh waduhhhh sedapnyaaaaa salad, ikan liking & airrrrrr tuuu! kenapelah LD jauh beribu batu dari negeri Perak :(

    BalasPadam
  6. Orang yg tak jadi sahur tu sudah rayakah?

    Terbayang pulak sedapnya ptg ni goreng ikan pekasam, lepas tu goreng bawang dan cili banyak² bubuh atas dia.

    BalasPadam
  7. Ikan liking ini ikan asin berarti kan kak? Mama sering buat macam di atas, digoreng lalu kasih aneka bawang dan cabe. Sedaaap ... Wanginya bisa kemana2 sampai rumah tetangga 🤣🤤🤤

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
2.
Mulan 34 comments
3.
4.
Suria Amanda 30 comments
5.
dear anies 24 comments
6.
Puan Hazel 23 comments
7.
Cuya 23 comments
8.
anamizu 21 comments
9.
Rawiwa 19 comments
10.
namakucella 16 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe