­

Ayam Panggang Rosemary Air Fryer

1:26 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin, 22 Mac 2025 genaplah umur Firdaus 12 tahun. Apa yang Amie selalu ingat ialah tentang tarikh lahirnya dikongsi bersama Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Semoga Firdaus membesar dengan sihat dan mendengar kata, menjadi anak soleh serta berjaya dunia dan akhirat.

Sempena ulang tahun kelahirannya, Firdaus kata tak mahu kek. Bagus juga fikirannya sebab kalau beli kek selalu tidak habis dimakan. Jadi Amie fikirkan sesuatu yang agak istimewa untuknya. Amie hidangkan Ayam Panggang Rosemary.

Sewaktu anak-anak masih kecil, Amie memang rajin panggang ayam rosemary. Semuanya suka. Fuadlah yang paling ringan tulang sediakan sos lada hitam. Ingat lagi, waktu itu ramai jugalah kawan-kawan yang menempah menu ini. Bagaimanapun, jiwa kita waktu itu belum lagi sampai ke tahap untuk berniaga. Jadi, tidaklah berkembang maju, sebab masa lebih banyak tertumpu kepada keluarga dan rumah tangga sahaja.

Resipi Ayam Panggang Rosemary boleh klik di sini: Ayam Panggang Rosemary

Ayam Panggang Rosemary


Ayam Panggang Rosemary ini Amie panggang dalam air fryer. Malas hendak selongkar stor di belakang rumah untuk keluarkan oven. Untuk kekalkan rasa supaya berjuicy, Amie bungkus dengan aluminium foil supaya airnya yang keluar dari ayam tidak kering. Bolehlah tuangkan di atas ayam panggang sewaktu dihidangkan.

Hidangan Berbuka Puasa


Fairuz akan mencari nasi sewaktu berbuka puasa. Jadi, masaklah nasi bubuh minyak sapi sedikit. Apabila bertemu dengan Ayam Panggang Rosemary memang naiklah aromanya.


Nasi Minyak Sapi


Salad tidak dilupa. Potong-potong sajalah daun salad, tambah kurma, buah pisang kaki dan avokado.

Buah Avokado

Jus Avokado

Sebenarnya kita hendak minum jus durian belanda tetapi Fairuz buat jus avokado pula. 

Sekian. Coretan kecil di hari ulang tahun Firdaus dan Ayam Panggang Rosemary Air Fryer.



16 comments

  1. Wahhh....
    Selamat ulangtahun kelahiran untuk Daus..🎉🎊
    Semoga diberkati di duni dan di akhirat🤲
    Eh,tetiba teringin pulak tengok ayam rosemary cikgu tu...😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Mama Cella.
      Semerbak aroma rosemary tu.

      Padam
  2. Sedapnya ayam panggang rosemary. Teringin pulak tengok.

    BalasPadam
  3. Sedapnya!
    Salad tu pun meriah dgn bahan² berkhasiat belaka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kena rajin sediakan salad. Kalau boleh hari-hari.

      Padam
  4. Wahhh.. macam kat Nandos's Kak Amie. Happy birthdayyyy, Daussss.

    Nak tanya, ayam tu kecik atau air fryer Kak Amie yg besar, boleh muat panggang seekor ayam?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayam tu anggaran 1.5 kg.
      Tak tahu air fryer tu besar ke kecik. Tapi muat-muat ayam sekor tu la....saiz kecik bongsu.

      Padam
    2. Terima kasih ucapannya SK.

      Padam
  5. Happy Birthday Firdaus anak soleh. Moga berjaya dunia akhirat.

    Sedapnya ayam rosemary Kak Amie tu.

    BalasPadam
  6. Terima kasih Mulan.
    Memang sedap Mulan, sampai menjilat kuahnya hihihii.

    BalasPadam
  7. Oh daus ini sebaya dengan anak sulung Saya . Happy birthday daus, semoga membesar jadi anak pandai, baik budi dan sehat.

    Ayam Rosemary saya pernah coba, tp pesan lah dah pasti 🤣. Macam tak menjadi kalo buat sendiri 😁. Sukaa juga, apalagi kalo daging dia tetap juicy.

    BalasPadam
  8. Happy Birthday Firdaus...semoga berjaya dunia dan akhirat...

    BalasPadam
  9. tk pernah panggang Ayam sekor camtu...sedap tu..happy birthday boy dpt makan menu istimewa tu

    BalasPadam
  10. Selamat mnyambut hari kelahiran buat Firdaus...sedapnya ayam rosmary...

    BalasPadam
  11. selamat ulangtahun kelahiran daus! moga sihat & bahagia selalu dgn keluarga! jadi anak soleh utk ibu ayah ya! sedapnyaaaaa nampak menu ulangtaun firdaus! tergoda tambah-tambah tengok ayam rosemary tu!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
2.
Mulan 33 comments
3.
4.
Suria Amanda 30 comments
5.
dear anies 24 comments
6.
Cuya 23 comments
7.
Puan Hazel 22 comments
8.
anamizu 21 comments
9.
Rawiwa 20 comments
10.
namakucella 16 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe