Pertama Kali Jumpa Telur Rebus di Otantik Restaurant

11:45 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ke-4 : 04 Februari 2025 (Selasa)
RABAT - FEZ

  • Sarapan pagi dan check out hotel.
  • Lawatan di sekitar  bandar Rabat - Mohammed V Mausoleum, Kasbah Udayas dan Hassan Tower.
  • Bertolak ke Fez (3 - 4 jam)
  • Makan tengah hari dan solat jamak.
  • Lawatan di Royal Palace, Masjid Al Qouraouiyine dan Medina of Fez.
  • Bertolak ke hotel dan makan malam.

Harap-harapnya hari ini tidaklah banyak berjalan seperti kelmarin. Rasa hendak tercabut kaki dibuatnya!

Turun ke dewan makan, rasa seronok pula sebab ada yang beritahu ada telur rebus. Setakat ini kami belum jumpa telur rebus atau telur goreng sepanjang berada di Maghribi. Rasanya hendak ambil dua biji, sebiji dimakan waktu sarapan dan sebiji lagi simpan dalam beg sandang. Bolehlah makan dalam bas sekiranya rasa lapar.

Jom tengok muka orang yang tak boleh buka mata sebelah malamnya... ahaks! Kuranglah sedikit bengkak sebab tidur lena sampai ke pagi.

Tamak betul orang ni!



Kami bersarapan di Otantik Restaurat di Smarts Hotel, Rabat.

Pemandangan sebahagian tempat makan di Otantik Hotel.


Ambil kesempatan rakam video di Otantik Restaurant sebelum ramai orang.




Terpandang yogurt, memang hendak ambil satu tapi tidaklah makan di sini. Takut perut meronta-ronta pula. Eloklah makan di waktu malam sebelum tidur supaya sistem pencernaan berjalan lancar di waktu pagi.

Yang dicari-cari : telur rebus!


Hendak belajar-belajar makan keju!


Rasa keju di sini boleh diterima tekak. Boleh jew ditelan. Ada rasa masam-masam sedikit.


Buah-buahan dipotong pula. Tak dapatlah ambil sebiji buat bekal di jalanan.

Merah hijau kombinasi warna hirisan timun dan tomato ceri.


Di hujung sanun ada kendi air.







Entah apa nama roti ini. Sedap sangat! Mungkin gunakan tepung semolina.


Sudah rasa seronok jumpa telur rebus, berganda seronoknya sebab bertemu dengan roti canai Morocco! Sebenarnya namanya msemmen atau rghaif  iaitu sejenis roti rata tradisional yang berasal dari Maghreb. Msemmen juga biasa ditemui di Algeria, Maghribi, dan Tunisia. Msemmen dilipat menjadi lempeng segi empat sama dengan berbilang lapisan dalaman dan dimasak di atas griddle.  Msemmen enak dinikmati bersama madu. Msemmen juga boleh disumbat dengan daging (khlea) atau bawang dan tomato. Eh, kiranya macam murtabaklah kalau di tempat kita.

Kena cari resipi msemmen  jugalah nanti. Walaupun kami panggil roti canai Morocco tetapi rasanya tidaklah sama dengan roti canai kita. Msemmen sedap!


Sarapan pilihan.


Cukuplah ambil beberapa hiris buah, sekeping msemmen tambah madu dan telur rebus.


Msemmen yang kini dirindui!

Nak rasa juga bubur Morocco.


Ada dua bekas yogurt.
Satu Amie punya, dan satu Ann punya.


Sedap betul makan msemmen dengan minuman panas. Amie tak ambil minuman panas. Ini Hana dan Ann punya.

7 comments

  1. sedap roti msenment ada resepinya boleh cuba buat sendiri lepaskan rindu nak rasa

    BalasPadam
  2. Macam mana nak menyebut roti canai morocco tuu hahaha

    BalasPadam
  3. Ayuh, Kak Amie. Nanti buat sendiri handsome man (msemmen) tu kongsi resipi ngan kami ya.

    BalasPadam
  4. Berbelit lidah nak sebut Msemmen

    BalasPadam
  5. Sarapan sihat² belaka tu ...
    Tunggu juga kot² ada menu nasi² macam kita :)

    BalasPadam
  6. Sedapnya menu semua tu. Msemmen nampak sedap dan bubur Morocco tu macamana lah rasanya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe