Berbuka Puasa Dengan Popia Inti Daging Kerbau Kisar
9:25 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Siang tadi berangan-angan hendak buat samosa untuk berbuka puasa. Minta Encik Suami beli daging kisar jenama RAMLY. Sampai ke kedai Encik Suami telefon. Katanya Daging Kisar Ramly tak ada. Yang ada hanya Daging Kerbau Kisar! Kerbau pun kerbaulah. janji jenama RAMLY.
Siang tadi berangan-angan hendak buat samosa untuk berbuka puasa. Minta Encik Suami beli daging kisar jenama RAMLY. Sampai ke kedai Encik Suami telefon. Katanya Daging Kisar Ramly tak ada. Yang ada hanya Daging Kerbau Kisar! Kerbau pun kerbaulah. janji jenama RAMLY.
Oooo... ada rupanya daging kerbau kisar.
Baiklah, kita cuba masak daging kerbau kisar. Ada beza tak dengan daging lembu kisar?
Setelah siap masak daging kerbau kisar dengan kentang, kita pun sejukkan seketika. Ketika menggunting kulit popia, rasa malaslah pula hendak melipat-lipat isi inti dan balut berkali-kali dijadikan samosa. Akhirnya nama samosa hanya tinggal nama, yang dihasilkan pula popia inti daging kerbau kisar!
Setelah siap masak daging kerbau kisar dengan kentang, kita pun sejukkan seketika. Ketika menggunting kulit popia, rasa malaslah pula hendak melipat-lipat isi inti dan balut berkali-kali dijadikan samosa. Akhirnya nama samosa hanya tinggal nama, yang dihasilkan pula popia inti daging kerbau kisar!
Popia Inti Daging Kerbau Kisar |
Waktu berbuka puasa, sebatang demi sebatang popia masuk perut, cecah dengan baki sambal nasi ayam kelmarin. Biasanya berebut makan popia dengan Firdaus tapi bujang kenit kami demamlah pula. Sakit tekak tak boleh nak telan makanan. Walaupun sedap, tak berapa seronoklah makan sebab ada orang tak sihat badan.
Kurma pembuka mulut jangan dilupa. |
Menu berbuka puasa hari ini. |
Semalam Fairuz bawa pulang udang galah dengan ketam dari Beluran. Melihat ada banyak udang dan ketam, kita pun berangan hendak sediakan shellout. Samalah seperti samosa yang jadi popia, akhirnya shellout tak jadi apa!
Encik Suami kata masak nasi sajalah.
Kita pun masaklah nasi.
Udang galah dimasak juga, tapi jadi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Pucuk Paku. Ketam pun kita masak juga, tapi kita hanya goreng salut tepung kentucky.
Kita pun masaklah nasi.
Udang galah dimasak juga, tapi jadi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi dengan Pucuk Paku. Ketam pun kita masak juga, tapi kita hanya goreng salut tepung kentucky.
Udang Galah Masak Lemak Cili padi dengan Pucuk Paku |
Ketam Goreng Kentucky |
Ikan Bolu Goreng |
Kita goreng ikan bolu. Sebenarnya kita suka masak pindang atau singgang saja ikan bolu tapi Encik Suami suka ikan bolu goreng. Oleh kerana Encik Suami bantu bersihkan ikan bolu, jadi kita pun goreng sajalah sebagai tanda terima kasih. Semua lauk-pauk kita masak sekali harung untuk sahur nanti.
Pengat Pisang |
Teringin sangat hendak makan pengat pisang. Kita makan sedikit saja. Orang kata buat rasa-rasa. Selebihnya Encik Suami hantar ke rumah kakak ipar.
Orang lain makan nasi, tapi kita buka puasa pulun makan Popia Inti Daging Kerbau Kisar! Ambil beberapa ketul Ketam Goreng Kentucky, penuh pinggan dengan cengkerang dan kaki ketam! Kita meratah ketam sajalah.
Rebusan Barli & White Fungus |
Kononnya masak air barli tambah white fungus dan kurma merah untuk dijadikan minuman berbuka puasa. Setelah hirup segelas, beralih arah pula ke gelas jus epal hijau asam boi! Tak tahan godaan betul!
Jus Epal Hijau Asam Boi |
1 comments
Sedapnya jus epal hijau asam boi tu. Errr macam mana rasa daging kerbau tu ya?
BalasPadam