­

Seleramu Seleraku Jua

8:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini masuk hari ke-13 umat Islam berpuasa. Semoga dipermudahkan urusan ibadat kita di sepanjang bulan mulia ini.

Tengah hari tadi berangan hendak berbuka dengan nasi. Dalam kepala terbayang asam pedas ikan pari, telur masin dan sayur campur taugeh, lobak merah dengan kucai. Dalam perjalanan pulang dari ladang, singgah di kedai beli semua bahan yang hendak dijadikan juadah berbuka puasa.

Sebelum naik ke bilik untuk berehat, konon-kononnya tanya Encik Suami : Hendak berbuka puasa apa petang ini? 
Jawabnya : Bihun sup.
Tanya kepada Firdaus pula. Jawab Firdaus : Ayam goreng.

Selepas solat asar, kita pun masuk dapur. Simpan ikan pari yang diletak dalam peti sejuk, masukkan ke dalam freezer. Masukkan taugeh dalam bekas, dan tuangkan air. Simpan dalam peti sejuk. Kita turutilah selera Encik Suami dengan menyediakan Bihun Sup, tetapi yang ringkas-ringkas sahaja.

Kita suruh Fairuz beli sayap ayam goreng untuk Firdaus. Dibawanya pulang 18 ketul sayap ayam goreng (dipotong 2 setiap satu).

Eh, tak mahulah Firdaus makan sayap ayam goreng semata-mata. Jadi, tambahkanlah sepinggan besar salad. Selain tiga jenis daun salad, Amie tambahkan limau dan juga telur puyuh. Minta tolong Firdaus kupas telur puyuh rebus.
Hidangan Berbuka Puasa

Sayap Ayam Goreng

Salad Campur

Amie tambahkan yogurt dan minyak zaitun ke dalam pinggan salad. Untuk tambahkan rasa, Amie sediakan Kewpie Thousand Island Dressing.


Inilah original yogurt yang Amie suka gunakan semasa menyediakan salad.



Sewaktu jalan-jalan ke Sepanyol Februari lepas, kami sempat shopping minyak zaitun. Jadi, tuang sajalah sedikit ke dalam salad. 



Beberapa minit sebelum berbuka, Amie tuangkan yogurt, minyak zaitun dan Kewpie Thousand Island Dressing di pinggan salad. Jadi, selepas minum dan makan sebiji kurma, kami mulakan dengan menjamah salad diikuti dengan ayam goreng. 

Memang perut mula berasa kenyang, tetapi hendak makan bihun sup pula! Tak tahan hati melihat Encik Suami hirup sup panas-panas!
Walaupun bihun sup ringkas, tapi nampak sedap.
Walaupun perut berasa kenyang, tapi nak makan bihun sup juga.

Bihun Sup

Nampaknya berbuka puasa petang tadi perut penuh air! Minum jus tembikai bergelas-gelas. Hirup kuah bihun sup setengah mangkuk!

Terbayang kalau masak nasi dan lauk-pauk juga, sudah tentu banyak yang tak terusik, tak terjamah. Cukuplah sediakan juadah berbuka sekadarnya sahaja agar tidak berlebihan. Yang penting selera masing-masing dapat dipenuhi. Esoklah masak nasi... ahaks!

Jus Tembikai

Tambahkan hirisan limau nipis dan lemon untuk rasa dan aroma lebih segar dalam jus tembikai.

Makan kurma dilupa jangan!


8 comments

  1. beralah ye Amie dan ada hikmah pula di sebaliknya.. :)

    BalasPadam
  2. Sedapnya mihun sup, air tembikai dll. Betul Kak Amie, nak makan ni biar tanya ahli keluarga dulu. Kita boleh je makan apa yang diorang makan kan. 😍😍

    BalasPadam
  3. Sedap semua menu & gambar cantik.

    BalasPadam
  4. Sedapnya jus tembikai! Bila tambah limau mesti lagi sedapp... nasib baik haritu CUya dah beli jus tembikai di bazaar

    BalasPadam
  5. Saya suka bihun sup simple style camni ni sedapnya alahai. Nasib baik baca time malam. Hehe

    BalasPadam
  6. Esok kalau buat mihun sup pun sedap jugakan utk berbuka

    BalasPadam
  7. Wauuu presentation level 5 star... Terbaikkk :D

    BalasPadam
  8. Lain di rancang lain yg jadi ye Kak...
    Tapi yg jadi ni mmg marvelous sangat ni. Bihun sup tu amboi penuh segala aksesori 👍🏻

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
2.
Mulan 40 comments
3.
4.
Cuya 33 comments
5.
dear anies 29 comments
6.
Suria Amanda 25 comments
7.
Puan Hazel 23 comments
8.
Roziah @ Cie 19 comments
9.
Rawiwa 17 comments
10.
uncle gedek 17 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe