Berbuka Puasa Roti Paratha & Kari Kambing

7:57 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Entah mengapa, puasa kali ini liat betul hendak masuk dapur. Selera makan pun agak tumpul. Mungkin terlalu fokus kepada kerja-kerja ladang yang bertimbun-timbun. Apabila penat, rasa hendak berehat  dan tidur sahaja.

Puasa hari pertama, Fairuz sediakan susu kurma. Minum jugalah dua gelas. Sedap! Kelmarin Amie suruh Fairuz buat lagi. Memang rasa kenyang minum susu kurma, tapi kena makanlah juga. Fairuz masak nasi, panggang sayap ayam, masak sayur peria dengan udang dan masak tempoyak ikan kembung pelaling. Pandai pula anak bujang ini masak. Waktu sahur pun, Fairuz yang sediakan. Masak nasi, masak sayur dan goreng ikan. Sementara sedang bercuti, memang Fairuz jadi tukang masak di bulan puasa.

Hari ini, teringin pula hendak makan roti paratha cecah dengan kari kambing. Alhamdulillah. Siaplah juga menu yang diidamkan, terhidang di atas meja sebelum azan maghrib berkumandang.

Roti Paratha & Kari Kambing

Roti Paratha Bawang & Roti Paratha Kosong

Kari Kambing

Kari Kambing ini memang sedap. Memang kena masuk bakul angkat sendiri sebab memang betul-betul sedap. Terima kasih arwah MIL yang tinggalkan resipi masakan kari yang mesti diakhiri dengan perahan jus limau nipis. Kuahnya sedap. Kambingnya pun empuk lembut, cair di mulut!


Tugas Fairuz petang tadi hanya sediakan susu kurma. Amie masak air pandan. Tambahkan ke dalam bancuhan susu kurma. Wangi! 

Alhamdulillah.
Masih dikurniakan deria rasa yang sempurna.
Susu kurma sedap.
Kari kambing sedap.
Tapi hanya makan separuh sahaja roti paratha.
Minum dua gelas susu kurma sudah rasa kenyang!
Tengoklah malam nanti apabila Encik Suami bali dari solat tarawih, mungkin masuk dapur dan panaskan semula kari kambing!
Boleh sambung makan dengan roti paratha.

Susu Kurma

Kawan-kawan buka puasa apa hari ini? Harap semuanya sihat-sihat saja.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe