Berbuka Puasa Makan Nasi dengan Asam Pedas Kambing
7:17 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Hari ini puasa ke-11 di bulan Ramadan Kareem. Hendak berbuka dengan nasilah pula. Alhamdulillah. Nasi putih ditemankan Asam Pedas Kambing. Ditambah telur dadar dan sayur tumis campur. Minumannya pula air kelapa muda.
Asam Pedas Kambing |
Sayur tumis campur - brokoli, kacang buncis, lobak merah dan isi udang galah. |
Telur Dadar |
Air kelapa muda ditambah hirisan limau nipis dan limau kasturi. |
Kurma jangan dilupa. Makan sebiji pun cukup. |
Asam Pedas Kambing |
Resipi Asam Pedas Kambing
Bahan-bahan:
700 gram kambing biri-biri
7 tangkai daun kesum
700 ml air rebusan kambing
2 keping asam gelugor
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
1 pokok ketumbar
3 helai daun limau purut - buang urat belakang
15 tangkai cili kering
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 batang serai -hiris
3 biji buah keras
1 sudu kecil belacan
1 sudu kecil lada hitam
Cara memasak:
1. Rebus kambing hingga empuk. Toskan. Hiris ikut saiz yang disukai. Simpan air rebusan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan asam keping, air rebusan dan kambing.
4. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Seterusnya masukkan daun kesum.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Renih seketika dengan api sederhana kecil sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
8. Padamkan api dapur.
1 comments
Wow... Sedapnya Amie, asam pedas kambing.
BalasPadam