Pindang Tumis Ikan Kayu

11:43 PTG

Bismilllahirrahmanirrahim.
Kalau Mama Cella hari ini mandi empat kali, kita mandi lima kali!
Sebelum subuh sudah mandi sebab setelah bersihkan sotong kering yang direndam, aromanya ya ampun!
Balik dari pasar, mandi kali kedua sebelum solat zohor. Macam-macamlah yang dipijak ketika meronda segala pasar ikan, pasar sayur dan pasaraya!
Kemudian, bersihkan lima kilogram ikan di dapur. Mandi sekali lagi sebelum solat asar sebab banyak sungguh darah ikan memercik ke baju! 
Ketika hendak masak juadah berbuka puasa, ambil kesempatan hiris empat kilogram dada ayam, dan kemudian perap untuk dijadikan ayam goreng pandan. Ini persiapan untuk hari raya. Tak selesa pula dalam keadaan berbau bawang putih, halia dan serai sewaktu hendak berbuka puasa. Maka mandi untuk kali keempat, sekadar mandi kerbau sebab sudah hampir sangat waktu berbuka.
Sementara menunggu Encik Suami balik solat terawih, kita minta tolong Firdaus kupas bawang putih. Kita sendiri potong daging lima kilogram, sebagai persediaan untuk dibuat rendang. Kemudian kita mandi untuk kali yang kelima!

Petang tadi hanya masak Pindang Tumis Ikan Kayu serta tumis sayur sawi campur small fish roll untuk berbuka puasa. Firdaus hendak berbuka dengan popia, jadi kita goreng mana yang sempat sebab sudah hampir sangat waktu berbuka. Encik Suami pula bantu siapkan jus tembikai.

Sebelum tidur, bukalah dapur maya sekejap. Kalau ikutkan hati memang hendak rebahkan diri saja di pembaringan, tapi apabila fikir kalau sekali tak tulis entri maka akan jadi dua tiga kali dan lama-lama malas nak menulis! Jadi, kenalah menulis walaupun cerita biasa-biasa sahaja. 

Pindang Tumis Ikan Kayu

Sawi Tumis dengan Small Fish Roll

Popia untuk Firdaus. Angkat popia dari kuali apabila dua minit lagi hendak berbuka.

Jus tembikai.

Pindang Tumis Ikan Kayu

Resipi Pindang Tumis Ikan Kayu
Bahan-bahan:
  • 2 ekor ikan kayu - bersihkan - potong ikut suka
  • 4 batang kacang bendi - potong 2
  • 4 sudu besar minyak
  • 4 cawan air
  • 2 keping asam gelugur
  • garam  / perasa pilihan
Bahan hiris:
  • 10 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 batang serai
  • 2 cm kunyit
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris sehingga terbit aroma.
2. Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan asam gelugor, kacang bendi dan ikan kayu.
4. Masak sehingga kacang bendi lembut dan ikan kayu masak.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.

Sebelum tinggalkan dapur, sempat ambil gambar bunga kantan yang kecil comel ini!

Dengan ini kita hendak pulangkan mambang ke Tanah Jauhar setelah sehari suntuk sampai ke malam lepak di LD! Jangan sesat hinggap ya mambang. Terbang elok-elok ke ibunya di sanun. Allah ya Allah! Mudah-mudahan kita bertemu dengan Lailatul Qadar, malam seribu bulan! Amin.

14 comments

  1. amboiii lawan sapa mandi paling banyak ya harini hahahha..
    menu berbuka sungguh menyelerakan :D

    BalasPadam
  2. waktu puasa mcm ni menu simple resepi mak nenek mcm ni lah terpaling sedap... tp anak² kena ada ayamlah pulak... dah jd mcm tulip pulak bunga kantan tu kak.. hehhehe

    BalasPadam
  3. Tak silap Mak Cella pun mandi 4-5 kali juga semalam haha...
    Sy pun dah mula buat persiapan utk juadah raya... Semalam dah 'buka' daun palas :D

    BalasPadam
  4. nanti nak raya dah senang kan kak... semua dah tersedia

    BalasPadam
  5. Eh..eh..rasanya SA yang menang kot..SA mandi hari Sabtu 5 kali...semalam SA mandi selang 1 jam sebab terlampau panas..sedap plak tengok singgang ikan kayu kak amie ni

    BalasPadam
  6. Hahaha...mandi terbanyak dalam sehari...Firdaus suka sekali popia 😀

    BalasPadam
  7. Alamak! Warna jus tembikai tuuuu.... Auuummm!

    BalasPadam
  8. Bagusnya, Amie, sudah siap sediakan daging dan ayam untuk hari raya. Sedap pindang tumis. Hirup kuah panas-panas. :)

    BalasPadam
  9. Mandi kerbau 😄
    Lama tak guna perkataan tu.

    MasyaAllah cantik bunga kantan, banyak dan gemuk2. Geram tengok.

    BalasPadam
  10. Tudiaaaa....5x mandi..
    Memang bergelumang seafood.yer cikgu..
    Banyaknya stok lauk raya

    BalasPadam
  11. Kalau lepas siang ikan kayu memang kena mandi

    BalasPadam
  12. tambah pulak cuaca paas, memang cari alasan nak mandi berkali-kali

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe