Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna

2:59 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Fuad sudah beberapa kali berpesan kepada Fairuz untuk membawa pulang ikan tongkol atau ikan tuna apabila balik ke LD. Katanya, rindu benar hendak makan nasi kuning air tangan Mommy. Malam 18 April 2023, mereka bertolak dari Penampang sekitar pukul dua pagi konvoi bersama Abang Aznan sekeluarga. Mereka berhenti di Ranau untuk berehat dan sahur. Kemudian sambung perjalanan ke LD.

Nasi kuning kukus.

Encik Suami menunggu kepulangan mereka berdua dari awal pagi sambil membersihkan halaman rumah dan menyusun pokok bunga di sebelah pintu. Macam rindu sungguh Encik Suami... uhuk huhukkkkk!

Lebih kurang pukul 10:30 pagi, kedengaran bunyi hon dan Encik Suami bergegas buka pintu pagar.

Si bujang Fuad dan Fairuz sudah sampai!

Adalah oleh-oleh yang dibawanya dari Kota Kinabalu.

Kotak bawah berisi ikan, kotak di atas berisi kuih raya.


Yang ini pula, kotak bawah berisi 17 bungkus minyak dan plastik di atasnya berisi dua bungkus beras dagang.

Sambil kita masak nasi kuning dan masak sambal ikan, kita naikkan juga periuk berisi rendang di atas dapur. Nanti setelah rendang masak, bolehlah disejukbekukan.

Rendang daging lima kilogram. Masak sekali harung, lebur semua bahan dalam periuk.

Beberapa minit sebelum azan maghrib, tanaklah nasi kuning. Encik Suami kata rasanya gurih. Maknanya sedaplah sebab kita kukus.

Sambal ikan tuna pun masak dengan sempurna. Puaslah Fuad makan nasi kuning. Tak habis-habis memuji keenakan air tangan Mommynya!

Fairuz tukang kupas telur rebus dan hiris timun sebagai pelengkap lauk nasi kuning.

Encik Suami bantu sediakan jus tembikai.

Petang ini kita sambung gulung-gulung isi ayam dengan daun pandan!

Petang ini rakan-rakan masak apa untuk juadah berbuka? tentu masing-masing sibuk membuat persiapan raya. kepada yang pulang ke kampung, kita doakan semoga selamat sampai ke destinasi. Berhati-hati di jalan raya!

18 comments

  1. alhamdulillah dah sampai mereka sudah dapat melepaskan rindu....
    selamat hari raya kak amie&keluarga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syukur Alhamdulillah. Selamat sampai menempuh perjalanan panjang.
      Selamat hari raya Afzan sekeluarga.

      Padam
  2. Alhamdulillah selamat sampai sudah 2 bujang tu :D
    Banyak juga buah tangan yg dibawa utk Mommy tersayang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya PH.
      Rajin pula mencari dan membeli oleh-oleh dari KK.

      Padam
  3. Tentu mommy bahagia anak2 semua sudah pulang. Abg Farid bila sampai?

    Nasi kuning dan sambal tongkol pelepas kerinduan.

    BalasPadam
  4. Sedapnya, saya tengok. Alhamdulillah, anak-anak sudah pulang. Cantik pokok-pokok tepi tingkap. Tersusun je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hobi Encik Suami, tanam dan jaga pokok bunga.

      Padam
  5. Alhamdulillah...
    Yang dinanti telah tiba.
    Baba terlebih excited nampaknya...rindu betul tu..Semoga cahaya Syawal lebih bermakna tahun ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Begitulah....
      Kita tak perasan perasaan seorang bapa rupanya melebihi perasaan sendiri.

      Padam
  6. Yeayyy... sampai dah 2 anak bujang tu.. mesti meriah lah berbuka puasa semalam ya.. itulah yang ditunggu2 setiap ibu bapa bila anak-anak duduk berjauhan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang meriah sungguh.
      Rasa bahagia melihat anak-anak di depan mata.

      Padam
  7. Menariknya menu ni!!! 😍 Of course sedapp..Tak pernah pulak try...Salu camni, dengan Ayam aje...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menu tradisi sebahagian besar masyarakat Sabah memang beginilah.

      Padam
  8. amboiiiii excited sungguh tggu anak2 bujang balik😀

    kak, selain ikan tuna ikan apa.lg yg ngam dgn nasi ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa-apa saja jenis ikan yang boleh dimasak sambal. 🐟🐟🐟

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe