Nasi Dagang Sedap Warung Pak Ku Station!

12:05 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu kami ulang-alik pada waktu pagi dari Penampang ke Stesen Keretapi Tanjung Aru awal bulan Mac lepas, mata terpandang Warung Pak Ku, dan ramai pelanggan yang terdiri daripada kaki tangan awam berpakaian seragam makan di situ. Rasa ingin tahu makanan apakah yang ditawarkan di situ, membuatkan kita teruja untuk ke sana. Jadi, untuk alas perut sebelum menuju ke Dewan Bahasa dan Pustaka di Likas, kami singgah di sini.

Rupanya makanan utamanya masakan pantai timur! Ada nasi kerabu. Ada nasi dagang. Dan nasi lain, tapi tak ingat nasi apa sebab hanya fokus nasi kerabu dengan nasi dagang sahaja. Ada juga makanan lain seperti soto.

Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol.
Cukup rasa!

Warung Pak Ku letaknya di Kepayan, Kota Kinabalu.

Firdaus awal pagi lagi sudah minta milo tabur!

Kopi O untuk Amie dan Encik Suami.

Budak kecil ini hendak sarapan mi segera!

Encik Suami : Nasi Kerabu

Amie: Nasi Dagang

18 comments

  1. waduhh nasi dagang sedap di sabah baitu., hehe

    BalasPadam
  2. Ada makanan Pantai Timur di Sabah. Alhamdulillah sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ramai orang Kelantan yang rajin buka warung dan berniaga di Sabah. Itu pasal boleh jumpa nasi kerabu, nasi dagang dll.

      Padam
  3. Nampak sedap dua daua nasi kerabu dan nasi dagang tu..Daus tak cuba ke? hihihi
    Dia lagi tergoda dengan milo tabur yer🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mahu dia makan nasi kerabu dan nasi dagang.

      Padam
  4. Aini makan nasi kerabu ok lagi
    Nasi dagang tak pandai makan sangat..hehe

    BalasPadam
  5. Masa saya tinggal di Bintulu, kalau ada kedai makan menjual makanan pantai Timur yg asli mesti ramai pelanggan sebab Bintulu ni bandar perindustrian jadi ramai perantau atau orang dari Semenanjung bekerja di sana dan tak banyak kedai yang menjual makanna pantai timur

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di LD ramai juga orang pantai timur berniaga. Kalau rajin cari memang selalulah jumpa masakan orang sana.

      Padam
  6. Wahhhh.. kecur tengok Nasi Kerabu tu tapi lagi kecur menengok Nasi Dagang Gulai Tongkol. Tak sangka di sanun pun ada restoran masakan Pantai Timur.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak tempat makan masakan pantai timur. Pemiliknya pun kebanyakannya orang pantai timur juga. Seperti biasa, ada yang ok dan ada yang sebaliknya sebab kita dah pernah biasa makan di Malaya, jadi sedikit sebanyak boleh tahu perbezaannya. Nasib-nasiblah kalau dapat yang tak ok, sabar sajalah.

      Padam
  7. amboiii firdaus pg2 lagi dah mkn megi ya😀

    BalasPadam
  8. Melampau daus tayang milo tabur petang2 puasa ni

    BalasPadam
  9. Nasi dagang dnegan nasi kerabu dia mengancam.. Tapi win betul milo tabur Firdaus tu..

    BalasPadam
  10. Bestnya kalau dapat makan nasi kerabu...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe