Asam Pedas Ikan Baguk & Ikan Cencaru Goreng Kunyit Suria Amanda Lauk Berbuka Puasa

8:23 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini sudah 24 hari kita berpuasa. Alhamdulillah, pejam celik, siang berganti malam, cuaca bertambah panas namun kita dapat harungi dengan penuh kesabaran. Mudah-mudahan Ramadan kali ini lebih bermakna buat kita semua.

Kami menghabiskan sebahagian masa hari ini dengan membeli-belah untuk persiapan menyambut hari raya. Kali ini kita tidaklah begitu teruja untuk menempah baju raya sebab ada beberapa pasang baju yang ditempah hujung tahun lepas belum sempat dipakai. Harap-harap masih muatlah di badan.... ahaks!

Petang tadi Amie masak Asam Pedas Ikan Baguk untuk juadah berbuka puasa. Encik Suami kurang gemar makan ikan baguk, jadi kita gorengkan ikan cencaru gaya Suria Amanda : Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resepi Bonda. Oleh kerana saiz ikan cencaru kami besar, jadi Amie ambil bahagian kepala sahaja. Itu pun setelah dibelah dua. Amie goreng kedua-duanya sekali.

Asam Pedas Ikan Baguk

Ikan Cencaru Goreng Kunyit Gaya Suria Amanda

Tunaikan permintaan Firdaus untuk makan 12 batang popia.

Biarlah Firdaus hari-hari berbuka dengan popia asalkan ada selera untuk makan.

Hari ini Encik Suami sediakan jus epal hijau dengan asam boi.

Asam Pedas Ikan Baguk

Resipi Asam Pedas Ikan Baguk
Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan baguk - 500 gram - bersihkan - lumurkan dengan sedikit tepung gandum - biarkan 15 minit - cuci bersih - toskan
  • 10 biji kacang bendi - cuci dan toskan hingga kering - buang tampuk dan ekor - potong 2
  • 7 tangkai pokok kesum
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 2
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 keping asam gelugur
  • 4 cawan air
  • 4 sudu besar minyak
  • 1 sudu kecil gula melaka
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 sudu kecil belacan
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta serai hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
  2. Masukkan tomato, gula melaka dan air.
  3. Biarkan masak mendidih sehingga tomato hancur.
  4. Masukkan ikan, asam keping dan kacang bendi.
  5. Setelah ikan masak, perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
  6. Kacau sekali dua, biarkan seketika sehingga terbit minyak dan kemudian padamkan api dapur.

8 comments

  1. asam pedassssss , popia, aiar epal asam boi sedapnyaaa waduhhhh meleleh air lior hehe

    BalasPadam
  2. Terliur sy tengok asam pedas Kak Amie wpun tak berapa kenal ikan baguk tu, tetap nampak mengancam.

    BalasPadam
  3. Jud epal + asam boi... aduhhh... sedap sangat!

    BalasPadam
  4. Ikan baguk tu ikan air tawar ke ikan laut cikgu?
    Ikan cencaru goreng cara SA tu memang sedap kan..dapat gaul serdak dia pun dah sedap.

    BalasPadam
  5. Dah mcm popia secret recipe pulak tu.. hehe... budak² mmg suka mkn popia kan? #theIMANs pun sama suka popia

    BalasPadam
  6. ikan baguk ni seangkatan dengan ikan belukang atau ikan duri atau ikan mayong ke kak? tengok pada rupa ikannya tu... peminat popia ye Daus ni kak

    BalasPadam
  7. Wah..kak amie buat ikan cencaru goreng kunyit dan bawang putih...semalam pun SA buat yang sama..ikan bagok tu macam ikan duri ye kak amie..nampak sedap la..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe