Oleh-Oleh Tamu Kota Belud

3:29 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sementara menunggu waktu beransur petang sedikit, Amie kongsikan gambar-gambar Oleh-Oleh Tamu Kota Belud yang masih tersimpan dalam HP. Memandangkan ada adik ipar, biras dan anak-anak buah, jadi kami pun beli lebih sedikit kuih-muih di tamu. 

Kuih Tradisional dari Tamu Kota Belud

Ikut pusingan jam:
  • Kuih Penjaram
  • Karipap
  • Ketupat Daun Palas
  • Kuih Gelang Pulut
  • Wajik
  • Kuih Jagung
  • Kuih Dangai
  • Kuih Atai Buntal
  • Lepat Pisang

Tidak ketinggalan ketupat daun kelapa, ketupat daun palas, lemang daun pandan dan pecal.

Pecal di sini ada bihun!

Kuih jala ini ada dua jenis. Yang bungkus daun pisang itu kuihnya lembut. Yang tak berbaju itu rasanya rangup.

Kerepek Pisang Masin.

Kerepek Pisang Pedas.

Kerepek Pisang Cheese.

Sekembalinya kami ke Penampang dari Tamu Kota Belud, semua isi rumah belum bersarapan. Jadi sama-samalah kami menikmati hidangan pagi dari Tamu Kota Belud.


11 comments

  1. wahhhh..semua pun nampak sedap2....alhamdulillah

    BalasPadam
  2. wah menu raya pun ada ye kak amie...

    BalasPadam
  3. Banyak jenis kuih. Semua boleh rasa sikit-sikit. Rare betul pecal ada bihun. Pun sedap juga sebab sejenis memang suka pecal. Sedapnya! Kerepek pisang pedas first time tengok. Rare juga tu.

    BalasPadam
  4. kuih atai buntal tu camne ye. Kuih jala tu macam kuih karas je kejadiannya.

    BalasPadam
  5. Uihh.. kerepek pisang biasa pun dah sedap apatah lagi jika di sira pedas atau tambah cheese.

    BalasPadam
  6. Suka bila kunjung ke sini dapat kenal aneka makanan setempat.
    Kuih jala tu kami panggil kuih karas.
    Kalau dulu mak selalu biarkan kuih karas
    " masuk angin" supaya lemau supaya lembut tapi liat bila digigit.Makan bersulam kopi O panas

    BalasPadam
  7. dari blog kak amie la saya banyak tahu kuih2 dan masakan yang unik,banyak yg baru pertama kali tahu&dengar

    BalasPadam
  8. Seronok bila dapat beli kuih yang pelbagai rupa dan rasa, Kak Amie.

    BalasPadam
  9. Wah, pecal sana ada bihun. Macam² kuih ada. Yang lama saya tak jumpa pun ada, kuih jala atau karas, saya panggil.

    BalasPadam
  10. sedap sedap semuanya kak👍👍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe