Lontong Sayur Lodeh di Hari Lebaran Kesembilan

8:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Di hari lebaran kesembilan, barulah ada masa untuk santai di rumah. Hari ini Amie ambil kesempatan sediakan menu Lontong Sayur Lodeh, dilengkapi dengan sambal kacang sotong kembang dan serondeng kelapa. Rancangan asalnya hendak masak begini ketika Fuad dan Fairuz bersama kami, tetapi hanya tinggal perancangan sahaja. 

Lontong Sayur Lodeh


Lontong & The Gang. Selain kuah lodeh, lontong boleh dinikmati bersama rendang daging.

Lontong @ Nasi Himpit @ Ketupat Segera

Sayur Lodeh


Untuk resipi Sayur Lodeh boleh klik entri lama di sini : SAYUR LODEH @ JANGAN LODHÈH. Kali ini Amie masak Sayur Lodeh gunakan bahan yang ada sahaja.

Sambal Kacang Sotong Kembang

Bolehlah klik di sini :RESIPI SAMBAL KACANG SOTONG KEMBANG. Ada pun Amie proses sendiri sotong kering untuk menjadi sotong kembang dengan merendam sotong kering campur air sotong @ air abu.


Serondeng Kelapa

Amie gunakan RESIPI SERONDENG KELAPA WARISAN EMBAH BUYUTKU. Kali ini Amie tambah cili kering kisar tetapi jenis yang tidak pedas. Warnanya lebih menyerlah berbanding yang biasa Amie buat. 

Jangan lupa tambahkan telur rebus ke dalam Lontong Sayur Lodeh!


Rendang Daging ini merupakan saki-baki rendang yang Amie masak lima kilogram sebelum raya. Hari ini barulah sempat makan sepuasnya dengan nasi himpit.

Resipi Rendang Daging ada di sini: RESIPI RENDANG DAGING MUDAH TAPI SANGAT SEDAP!

Encik Suami sediakan satu jug besar jus tembikai.

Jemput jamu selera dengan Lontong Sayur Lodeh.


5 comments

  1. Wah! Dah hari 9 pun masih menu lebaran!

    BalasPadam
  2. Sy pun buat lontong jugak raya ke-5 dulu kak.. hehehe.. mudah dan sedap

    BalasPadam
  3. Baru lah terasa nak makan santai-santai di rumah kan cikgu, kalau tak dok sibuk menyambut tetamu atau beraya ke rumah lain.

    BalasPadam
  4. Hidangan yang lengkap, dan memang sedap! :)

    BalasPadam
  5. lontong lodeh dan semua lauk sampingannya... sedapnya kak oi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe