Resipi Sambal Kacang Sotong Kembang

9:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ini entri sambungan MALAM KETUPAT DATANG LAGI : TRADISI MELAYU COCOS MUNCUL SETAHUN SEKALI. Hari ini baru ada kesempatan kongsi resipi Sambal Kacang Sotong Kembang.

Hari-hari sebelumnya, setiap kali kita menumis perencah di dapur, akan terdengarlah jiran sebelah bersin. Sama saja orangnya yang bersin itu. Kelmarin, sewaktu menumis perencah Sambal Kacang Sotong Kembang, kita pula yang bersin! Eh, terdengar bunyi bersin lagi! Rupanya jiran sebelah yang bersin! Kita doakan sahajalah jiran yang bersin ini sentiasa sihat.

Amie selalu teringat sambal kacang orang kampung di Bukit Hijau. Tidak kiralah sambal kacang ayam, daging, sotong atau kerang. Semuanya sedap belaka. Lebih-lebih lagi kalau dapat punjungan jiran tetangga dan sanak saudara, sudah tentulah sambal kacang yang terbit minyak berlinang-linang itulah yang ditunggu-tunggu. Cerita tentang punjungan ini, sudah berpuluh tahun tidak melalui tradisi masyarakat di kampung kami. Rindu sangat! Rasa sebak pula apabila terkenangkan kemeriahannya apalagi ketika menjelang hampir raya. Hendak ditulis, takut gugur pula air mata. Mata pula hendak digunakan untuk kerja menoreh malam ini.

Mari kita cerita tentang Sambal Kacang Sotong Kembang yang sudah tinggal kenangan! Kami makan dengan ketupat pulut sebagai juadah berbuka puasa.

Sambal Kacang Sotong Kembang

Sotong kering di gerai Kimanis.

Sotong kering ini kami beli di Kimanis. Kami beli tiga bungkus. Dua bungkus dimasak sambal makan dengan nasi lemak sewaktu kami berada di Penampang : NASI LEMAK SAMBAL SOTONG. Sebungkus lagi, berisi tiga ekor sotong saiz sederhana inilah yang Amie masak Sambal Kacang Sotong Kembang.

Amie rendam dengan air sotong @ air abu semalaman supaya sotong kering menjadi kembang sempurna. Setelah itu Amie cuci dan bilas berkali-kali dengan air paip sehingga bersih. Amie potong sotong tadi dan celur seketika. Celur sekejap lebih kurang satu minit dalam air mendidih untuk buang bau. Kemudian toskan.

Sotong kering yang sudah kembang dan dicelur.

Sambal Kacang Sotong Kembang

Resipi Sambal Kacang Sotong Kembang
Bahan-bahan:
  • 3 ekor sotong kering - rendam dengan air abu /air sotong semalaman - hasilnya anggaran 500 gram
  • 2 keping asam gelugur - boleh gantikan dengan asam jawa
  • 1 cawan kacang tanah - sangai - tumbuk / kisar kasar (tidak lumat)
  • 200 ml santan pekat 
  • 3/4 cawan minyak
  • gula melaka / gula pasir secukupnya
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 2 batang serai - ambil isinya yang putih
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Cuci bersih sotong kering yang direndam semalaman. Bilas 3-4 kali dan kemudian rendam dengan air bersih selama 30 minit. Bilas lagi, dan kemudian toskan. Tujuan banyak kali bilas supaya kurangkan bau dan kesan air sotong / air abu. Didihkan air, dan celur sotong seketika. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan gula melaka / gula pasir dan asam gelugur.
  4. Seterusnya masukkan sotong dan kacang tanah.
  5. Kacau rata dan kemudian masukkan santan pekat.
  6. Perlahankan api dapur. Kacau selalu supaya tidak berkerak di bahagian bawahnya.
  7. Setelah terbit minyak, taburkan garam / bahan perasa secukupnya.
  8. Masak seketika sambil kacau sekali-sekala.
  9. Padamkan api dapur.

Selain juadah ketupat dan sambal sotong, Amie sediakan mi goreng mamak. Tiga hari sebelumnya Amie masak mi goreng mamak tapi tak puas makan :MI GORENG MAMAK RESIPI CHEF HUSSIN KHAN MEMANG SEDAP! Amie goreng mi dengan daging. Mi Goreng Mamak memang sedap makan dengan sambal sotong!
Anak buah bukan sahaja hulur ketupat tapi dikirimkannya juga semangkuk bubur kacang. Lengkaplah juadah berbuka puasa kami.

Mi Goreng Mamak Daging.

Bubur Kacang Hijau

Lo Han Kuo Panas.

Firdaus sudah mula berselera makan. Dia hendak minum lo han kuo panas. Dua tiga cawan jugalah dia hirup. Mudah-mudahan Firdaus kembali sihat setelah seminggu tidak bersekolah. Berat badannya turun beberapa kilogram. Sebelum bulan puasa, lebih kurang 34 kilogram. Apabila dibawa ke klinik dan ditimbang, beratnya turun menjadi 30 kilogram. Hari ini, mengikut timbangan di rumah, beratnya naik sedikit.

6 comments

  1. Saya tak pernah lagi makan sambal kacang sotong kembang. Memang unik ni.

    BalasPadam
  2. Sotong kering ni sama ke dengan sotong kembang?

    BalasPadam
  3. kak kat sana murah x sotong kembang ni? teringin pula nk buat juadah ms raya nnt

    BalasPadam
  4. Hari raya nanti sedap jugak kan kalau masukkan sotong kembang dalam sambal kacang makan dengan ketupat.

    BalasPadam
  5. mula-mula ingat akak guna sotong kembang,.... rupanya mmg sotong kering ya

    BalasPadam
  6. Minggu nak beli sotong kembang, SA nak buat sambal di pagi raya..sebabnya En Tunang mintak buatkan...kalau guna sotong kering tu x pandai nak masak especially nak bagi dia betul2 lembut dan kembang

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe