Mencari Masakan Tradisional Sabah di HOUSIA (Funky Farm Food Court Kepayan)

11:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Dari DBP yang terletak di Likas, kami terus menuju ke Funky Food Court di Kepayan. Sudah berhari-hari membayangkan dapat menikmati masakan tradisi Sabah di kiosk HOUSIA. Sampai di sini, kebanyakan gerai baru dibuka. Pekerja di HOUSIA beritahu, kena tunggu lebih kurang 20 minit untuk menu yang kami minta. Oleh kerana datang dari jauh, tungguh 20 minit tidak jadi masalah. Cuma satu menu sahajalah boleh dihidangkan. Kami hendak menu nasi dalam buluh dan sayap ayam goreng. Katanya, sayap ayam masih beku, dan ambil masa untuk diperap pula.

Jadi, buat kenangan kita tepekkan sajalah gambar menu yang sepatutnya kita hendak rasa. Mungkin kalau hendak makan banyak jenis, datang pada waktu petang atau malam.

Masakan Tradisional Sabah di HOUSIA.

Harap lain kali bolehlah makan lagi di sini.


Sementara itu layan selera Firdaus dengan kentang goreng dari kiosk sebelah.

Sedap dim sum udang ini. 

Tiga jenis minuman.
Jus Nanas. Air Mata Kucing. Seven Up

Jus nanas tanpa gula. Harum bau nanas sewaktu dikisar.

Air Mata Kucing.

Makanan dari HOUSIA sudah sampai. 
Panjangnya buluh!

Nasi beras kampung dengan telur masin.

Sayur Lokio
Jeruk Bambangan
Jeruk Tuhau
Hinava


Hinava
Ikan Basung Goreng


Tak lama kemudian, ramailah pelanggan datang makan di Funky Farm Food Court ini. Banyak gerai sudah dibuka. Gerai makanan pantai timur (Kelantan) pun ada. Selepas makan di sini, kami terus balik ke Penampang. Hendak rehatkan badan sahaja. Malas hendak masak untuk makan malam. Kita nak ajak Fairuz makan di luar.

16 comments

  1. Besarnya buluh bekas makanan tu.
    Setakat ni buluh paling besar yang saya pernah tengok ialag pokok buluh kat Poring Hot Spring.
    Kat semenanjung tak pasti ada ke tidak spesis tu sebab tak pernah jumpa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Besar dan panjang. Agaknya itulah orang Borneo khususnya di Sarawak selalu buat pansuh manuk.

      Padam
  2. Housia ni macam gerai di food court ya. Lain kali kot la tersesat ke sanun, kena singgah sini, menarik hidangannya tu, Kak Amie.

    BalasPadam
  3. Menarik rupanya. Macamana makan nasi dalam buluh tu Kak Amie? Gaul semuanya ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makan macam nasi biasa, ambil lauk bawa ke nasi, terus masuk mulut hihihi.

      Padam
  4. Menariknya hidangan dalam buluh tu..

    BalasPadam
  5. Ikan goreng tu pun tak kurang menariknya. teringin juga nak try

    BalasPadam
  6. Nampak menarik bila dihidang begitu.. dok fikir tak tumpah ke nasi tu sebab buluh kan kecil sahaja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bawah bamboo tu siap dipasang kuda-kuda. Lagi pun bamboo tu saiz besar. Kedudukannya kukuh dan memang tak bergerak-gerak kalau sudah diletak atas meja.

      Padam
  7. SA terfikir, diorang x bagi extra plate ke atau memang car amakan terus dari buluh tu..nampak menarik..tp risau buluh x balance

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada dua pasang kuda-kuda di bawah bamboo tu SA. Memang tak bergerak. Cara tradisinya memang makan terus dari buluh.

      Padam
  8. Mungkin rezeki di lain kali dapat makan makanan yang diinginkan. Kena datang lagi nampaknya tu. Unik hidang dalam buluh. Porsi besar juga nasi yang dihidangkan tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe