Buka Puasa dengan Mantou Goreng Sambal Kacang Daging

11:49 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah, walaupun tak berapa sihat, dan tertidur sampai ke petang tapi gagahkan diri juga untuk sediakan juadah berbuaka puasa di dapur. Teringat ada mantou frozen dan sambal kacang daging. Kita pun goreng mantou. Memang kita suka makan mantou. Cara goreng mantou frozen ini kena tunggu minyak betul-betul panas tapi dalam nyalaan sederhana. Sama seperti kita goreng karipap atau goreng popia. Setelah kita masukkan mantou, biarkan sahaja sehingga kuning keemasan, barulah terbalikkan sisi sebelahnya.

Oleh kerana sebelum digoreng memang sudah ada kesan rekahan pada mantou frozen, maka beginilah hasil kejadiannya. Mantou frozen ini kaedahnya dikukus atau dipanggang dalam oven, tapi Amie cuba goreng sebab memang biasa makan yang bergoreng.

Mantou Goreng Sambal Kacang Daging

Sempat goreng bihun. Tambah telur dan udang. Tak ada sayurnya.

Encik Suami sediakan air kelapa. Banyak juga airnya daripada tiga biji kelapa muda. Tapi bukan kelapa pandan. Kelapa biasa saja, pemberian bekas pekerjanya.

Masih ada baki Air Teh Bunga Longan Khairul Aming, minuman berbuka puasa kelmarin.

Tak sabar hendak makan Mantuo Goreng Sambal Kacang Daging! Makan sebiji cicah sambal kacang daging yang sangatlah sedap, perut sudah kenyang. Apa tidaknya! Minum dua gelas Air Teh Bunga Longan dan dua gelas air kelapa muda! Terus pengsan! Sahur nanti hendak sambung makan mantou.


7 comments

  1. Saya tak pernah makan mantou. Kalau pau, saya tau. Sedap tengok bihun goreng, feveret saya tu.

    BalasPadam
  2. Sedapnya mantao goreng.Saya selalu makan yg kukus sahaja.Tapi bila try mantao goreng cicah sos bolgnese daging kat Soru..masyaa Allah sedapnya.Kena cari juga ni .tergoda mantao kuah kacang daging

    BalasPadam
  3. Menarik juga mantou goreng tu.. pernah makan yang dikukus je.

    BalasPadam
  4. sedapnya kak, dana lum berkesempatan cuba air KA lagi...

    BalasPadam
  5. saya belajar makan mantou di chinese restaurant sedap rupanya

    BalasPadam
  6. selalu begitulah, berbuka lagi banyak minum air dari makan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe