Teh Bunga Longan Khairul Aming

10:32 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari kesebelas berpuasa, teringin cuba minum Teh Bunga Longan Khairul Aming yang viral sepanjang Ramadan ini. Walaupun cuaca mendung dan sejuk, tapi nak minum sejuk-sejuk juga.

Teh Bunga Longan


Bahan Teh Bunga Longan:
  • 1 kotak besar teh bunga 
  • 1 tin longan
  • 15 biji asam boi
  • 12 biji limau kasturi - belah dua
  • ais batu secukupnya
Cara:
  1. Sediakan sebuah bekas air / jug besar.
  2. Tuangkan air teh bunga.
  3. Tuangkan air longan bersama isinya.
  4. Masukkan asam boi.
  5. Perah separuh (6 biji) limau kasturi dan masukkan jusnya serta kulitnya ke dalam bekas / jug. Masukkan baki limau kasturi juga.
  6. Tambahkan ais batu.

Ahhhh....nyaman bah!

Yang belum terjebak dengan minuman viral Khairul Aming tu, marilah ramai-ramai menjebakkan diri! Siapa tak cuba, dia rugi sebab minuman ini sangat sedap!

Tak bahan bahan digunakan. Cuma ini sahaja.
Terima kasih Khairul Aming.


Kami buka buasa dengan Mi Goreng Mamak,

9 comments

  1. Hahaha...nak kata kimia lagi ke macamana ni Cikgu..
    Saya semalamnya buat Air Teh Bunga KA ni vs Kue Teow Goreng.🤭

    BalasPadam
  2. Kita rasa, Mee Goreng Kak Amie bila digandingkan dengan Teh Bunga Longan KA, mantul!

    BalasPadam
  3. sama la...MA pun buat air ni weekend lepas..sedappp

    BalasPadam
  4. Aduh.. menggoda sungguh.. Nak kena buat juga ini.. hehehe..

    BalasPadam
  5. Alamak..terus rasa nak buat macam ni jugak la..hari tu buat teh lemon laici je..mee goreng mamak tu nampak sedap la...

    BalasPadam
  6. Pagi2 baca pun rasa terliur nengok air ni.

    BalasPadam
  7. Saya pun dah terjebak. Tak syak lagi, memang sedap! refreshing drink. Rugi tak cuba. hehe...

    BalasPadam
  8. hari tu pun kitrg buat gak air ni...mmg laku keras gitu hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe