Buka Puasa Makan Nasi Lauk Ikan Tenggiri Masak Tempoyak

11:07 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang tadi, dalam perjalanan dari balik menoreh, singgah beli ikan. Kononnya hendak beli ikan tenggiri. Rupanya ikan tenggiri hanya tinggal sepotong pada bahagian leher. Eh, ikan ada keher ke? Maksudnya bahagian yang hampir dengan kepala... ahaks! Kita beli jugalah sebab teringin hendak makan buat lauk makan nasi untuk berbuka puasa.

Kita masak yang mudah dan ringkas sahaja iaitu rebus dengan tempoyak dn bubuh bunga kantan.

Encik Suami kata, malam ini malam pasung. Tak perlulah masak banyak, sebab dia akan solat terawih di kampung dan ada majlis makan selepas solat terawih. Baliknya pula, memang banyaklah makanan yang dibawa termasuk kuih pasung, roti jala dan pelbagai kuih lain.

Ikan Tenggiri Masak Tempoyak.

Selain Ikan Tenggiri Masak Tempoyak, kita tambahkan sayur tumis peria. Kita tumis dengan biji sawi, daun kari dan sedikit serbuk kari.

Ini telur udang. Teringat masakan telur dan udang di restoran baba nyonya sewaktu berkunjung ke Melaka, kita pun buatlah ikut gaya sendiri. Kalau sudah namanya udang, memang masak apa pun tetap sedap!

Firdaus pesan awal-awal supaya gorengkan kentang untuknya.

Encik Suami sediakan jus tembikai.


Resipi Ikan Tenggiri Masak Tempoyak
Bahan-bahan:
  • sekeping ikan tenggiri seberat 250 gram
  • 3 sudu besar tempoyak
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 4
  • 10 tangkai cili padi
  • 3 cm kunyit hidup
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1/2 batang timun - belah 2 - potong ikut saiz yang disukai
  • 600 ml air - kalau hendak kuah pekat kurangkan kuantiti air
  • garam / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Tumbuk dalam lesung cili padi, kunyit hidup dan tempoyak.
  2. Masukkan air ke dalam periuk bersama serai dan bahan tumbuk.
  3. Kemudian masukkan timun. Masak sehingga mendidih.
  4. Seterusnya masukkan ikan bersama asam keping dan bunga kantan.
  5. Biarkan kuah mendidih sekali lagi dan ikan masak.
  6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
  7. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

15 comments

  1. Tudia....sedap-sedapnya lauk.
    Saya punya zoom in nak tengok "telur udang" sambil membayangkan bebiji halus berwarna oren di bawah perut udang.Sekali,baca lagi slow-slow...
    Ooo,ok telur + udang la🤣.
    Saya terkenang zaman kanak-kanak tangkap udang sawah penuh telur bawah perutnya..Cucuk berderet pada lidi kelapa dan bakar atas bara api tepi periuk nasi.🦐🦐🦐

    BalasPadam
  2. Sedapnya ikan tenggiri masak tempoyak. 😋

    BalasPadam
  3. Menarik telur udang tu, telur dadar campur udang ke kak amie?

    BalasPadam
  4. sedap nya ikan tu kak, sedap hirup kuahnya tu.... telur dadar udang tu memang menggoda, udang masuk dalam apa je pun sudah tentu sedap kan.

    BalasPadam
  5. saya kalau lauk asam rebus macam ni makan nasi kuah mesti nak banjir...surrrpp dengan sudu nikmatnya kak

    BalasPadam
  6. Terkesip-kesip lidah kita menonton tayangan gambar dari sanun.

    BalasPadam
  7. masak asam rebus tempoyak ikan tenggiri sdap yakmat tu

    BalasPadam
  8. Sedap-sedap semuanya kak amie..terliur pulak tengok tenggiri masak tempoyak tu...tapi tempoyak mcam susah sangat nak jumpa sekarang ni..bukan musim agaknya

    BalasPadam
  9. Sedap plak tengok asam rebus ikan tenggiri..rasanya ada lagi baki ikan tenggiri kat rumah...boleh buat ni...

    BalasPadam
  10. fuhhh sedapnyaaaa masak tempoyakkkkk

    BalasPadam
  11. Mujurlah sy baca 2x, telur udang tu Kak Amie... Ingatkan telur udang mcm telur sotong tu, jenuh pikir macamana dapat telur udang sebanyak tu 🤣

    BalasPadam
  12. unik juga masak tempoyak bubuh bunga kantan

    BalasPadam
  13. Gulai tenggiri tempoyak nampak sedap,saya jarang sekali makan tempoyak,pernah coba,asam manis tapi segar yaa,kepala ikan itu favorit saya😀

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe