Makan Malam di Penampang

7:59 PTG

Sehari sebelum bertolak ke Kota Kinabalu dari Lahad Datu, kita dengar khabar Fairuz rindu masakan kita. Khabar itu disampaikan oleh anak buah Encik Suami yang balik ke Lahad Datu. Kata Encik Suami, nanti sampai Kota Kinabalu suaplah budak tu makan supaya hilang rindunya. Alhamdulillah. Sekarang kami dalam perjalanan menuju ke Penampang, tempat tinggal anak buah bersama Fairuz. Setibanya di sana, Fairuz dan abang sepupunya serta seorang pekerja belum pulang dari menghantar ikan ke Keningau. Sementara menunggu mereka sampai, kami pun makanlah kudap-kudapan yang disediakan.

Kudapan Tahun Baru Cina



Terpikat pula dengan air kopi yang dihidangkan malam itu. Hidangan air kopi (kopi kasar tidak ditapis) mengembalikan kenangan zaman lampau kita. Terimbau sewaktu pergi menoreh getah membawa bekal lempeng ubi dengan air kopi. Serbuk kopinya pula ditumbuk dengan tangan, dan bukannya menggunakan mesin pengisar.


Sempat mencicipi sebiji dua kuih siput.


Makan buah tembikai dan limau Mandarin.
Dan tidak lama kemudian pulanglah semua 'penjual' ikan.
Kami pun menikmati hidangan yang disediakan.

Sayur Taugeh.

Terima kasih Ery, Rini dan Lina yang masak di dapur.

Udang.


Sambal kicap disediakan oleh Rini. Pedasnya ya ampun!!! Orang Cocos bilang key ghacun (racun). Kalau SK Tanah Jauhar makan sambal kicap ni sudah tentu akan kata: PEDAS NAMATEY! 


Kita meratah lauk saja malam itu. Pedas pun pedaslah walaupun rasa NAMATEY juga! Kita menambah lagi sesudu sambal kicap! Akibatnya, malam itu 3 kali masuk toilet. Tak lena sampai pagi rupanya.


Terima kasih Abang Aznan atas jemputan makan malam bersama.

7 comments

  1. Alhamdulillah..rindu masakan mommy, mommy datang terus suapkan makan. Meriah lauk pauknya. Kesian kak Amie keluar masuk toilet. Perut tak biasa pedas sangat tu.

    BalasPadam
  2. meriahnya menu mkn malam..

    aduh, penatnya ulang alik ke tandas tu..penangan mkn pedas..

    BalasPadam
  3. Alahai kesiannya dia rindu Mommy. Alhamdulillah dapat bersua

    BalasPadam
  4. Banyak makanan sedap dan banyak nostalgia turut terimbau bersama makanannya..Nampaknya Encik Majid hatinya mudah cair dengan anak-anak.Mungkin sebab semua lelaki kot..lebih dekat dengan anak lelaki.Tapi untungnya cikgu menjadi satu-satunya bunga diantara kumbang...Pasti menjadi ratu hati...

    BalasPadam
  5. Alamak...kicap cili tu...seram plak tengok...sedap2 makanan semua..sesekali gathering macam ni dinner memang best kan

    BalasPadam
  6. Mesti menyesal makan sambal key ghacun kan. Hehe.

    BalasPadam
  7. nampak fresh semua seafood tu... udang tu alahai geramnya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe