Makan Coto Makassar di Telupid

3:20 PTG

Firdaus cuti sekolah selama seminggu. Demam dan batuk. Kita pula selepas suntikan booster 3 terpaksa ambil cuti sehari sebab demam. Badan rasa panas sejuk saja selama beberapa hari. Menjelang cuti CNY, Encik Suami ajak jalan-jalan. Oleh kerana perjalanan tidak dirancang lebih awal, agak kalut jugalah buat persiapan.

Pagi Sabtu, 29 Januari 2022 kami tinggalkan rumah. Kami hantar dahulu kura-kura peliharaan Firdaus  ke rumah adik ipar di kampung. Begitu begini, pukul 8:30 barulah kami bertolak dari Lahad Datu. Seperti yang diduga, jalan yang dilalui tidaklah seindah yang dibayangkan. Ada masanya terpaksa melalui jalan berlubang, lopak dan sebagainya. Encik Suami bawa kereta perlahan saja. Melihat beberapa buah kereta yang rosak di tepi jalan kerana terlanggar lubang, hati menjadi bimbang. Ada yang pecah tayar! Biarlah pandu lambat asalkan selamat sepanjang jalan.

Perut mula pedih sebab belum beralas. Kami hanya bawa air mineral dan biskut sahaja.  Cadangnya hendak bersarapan di Restoran Saiful di pekan Telupid. Akhirnya pukul 12:30 barulah tiba di situ!

Alhamdulillah. Coto Makassar idaman kita masih ada! Walaupun sudah tengahari tetapi kami tidak berhasrat untuk makan berat. Cukuplah alas perut dengan hidangan panas berkuah.

Coto Makassar

Restoran Saiful 

Bakso Campur

Encik Suami makan bakso campur. Nampak ada hirisan ayam, perut dan juga pentolan.

Mihun Sup Ayam

Firdaus makan mihun sup ayam. Sama seperti mihun sup di gerai Kundasang, ada hirisan sawi manis yang rangup ditabur di atasnya.

Coto Makassar

Kita nak makan Coto Makassar.
Nampak pekat kuahnya dan masih panas berasap.


Alhamdulillah. Dapat juga merasa Coto Makassar yang sedap. Beberapa tahun yang lalu kita pernah singgah sini juga dan makan coto yang sama.

Selepas makan, kami teruskan perjalanan menghala ke Ranau.

13 comments

  1. Balasan
    1. Kan... coto memang berbeza dengan soto yang kita biasa makan tu.

      Padam
  2. Alhamdulillah dapat rasa coto kegemaran. Kalau saya dah 12.30 memang cari makanan berat dah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaaa... betul tu. Tapi Kak Amie kena temankan driver, katanya mengantuk ketika memandu setelah makan berat.

      Padam
  3. sedap nampak bakso campur dia.
    syu pernah mkn coto makassar, tp x berapa minat sgt sbb kuah dia pekat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Syu, kalau pekat sangat memang mengganggu selera. Setakat ini Kak Amie boleh layan kuahnya.

      Padam
  4. Pekat betul kuah coto tu. Rezeki Kak Amie dapat merasa coto masih ada lagi. Sedap nampak bakso campur tu. Lama bertahan kedai ni ramai pelanggan suka jadi pilihan ramai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang ni susah sikit nak cari coto yang ori. Kalau ada pun kedekut isi dan kuahnya kurang sempurna rasanya. Bila dapat jumpa yang begini memang puas hati sungguhlah.

      Padam
  5. Sedap nampaknya Coto tu.. Makan panas panas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap makan panas-panas, perah jus limau kasturi dan tambah sambal.... pergghhhh!

      Padam
  6. Antara menu yang teringin sangat nak rasa tapi belum jumpa kat sini.Cikgu dah sertakan resipi tapi belum ada kerajinan dan keyakinan 🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun kalau nak masak coto Makassar ni kena tunggu makan keluarga, buat sekali harung banyak-banyak. Setakat nak makan semangkuk, kenalah rajin cari di warung.

      Padam
  7. memang nampak pekat cotto makassar tu ye kak... dahla lapar dapat pulak makanan yang diidamkan memang bahagia lah kan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe