Al-Madina Halal Foods

9:23 PTG

Hari pertama kami berada di Kathmandu, belum berpeluang menikmati masakan tempatan. Bagaimanapun kami dapat menikmati hidangan India dan Arab di sebuah restoran halal di Opposite Dolphin Guest House Behind, Thamel Masjid, Gaa Hiti Rd, 44600, Nepal. Untuk sampai ke restoran ini, kami hanya berjalan kaki sahaja dari hotel.

Banyak pilihan hidangan yang boleh dinikmati. Masakan di masak di dapur yang berasingan dengan restoran (terletak di bangunan lain berhadapan dengan restoran).

 Antara menu yang ditawarkan.

Jejak dan tinggalan kenangan dari para pengunjung restoran.

 Nano buka 'puasa' dengan air mangga.

Seronok melihat pelbagai menu yang dipesan kawan-kawan. Hidangan di atas ialah butter naan, ayam masak kari dan buff (buffaloo) kima (keema / kheema). Haaa... dapat merasa daging kerbau cincang di sini!

 Buff kima dan kari ayam ini boleh dimakan bersama roti naan dan juga nasi putih.

Ini pula aloo ghobi masala, sejenis masakan popular masyarakat India yang terdiri daripada kentang dan kubis bunga, dimasak bersama bawang, tomato dan rempah. Di bawah ini ialah dhal masala, boleh dimakan bersama roti naan dan sebagainya.


Nampaknya pelbagai menu yang dipesan termasuk ayam goreng, dan boleh dimakan bersama nasi putih dan juga roti.

 Meriahkan?

 Kami memesan menu Chicken Biryani dan Lamb Biryani.
Nano kongsi dengan Kam, sebab portion besar dan takut tak habis makan seorang.


Kita nak rasa Lamb Biryani.
Minta maaf bagi yang tak minat dengan lamb ye!

Kita makan sendiri jew... Jom kita selak timbunan nasi ini.

Bismillah.
Rasanya?
Sedap!
Alhamdulillah.

Entri berkaitan travelogue Nepal:

2 comments

  1. wah macam2 hidangannya. yummy

    beriyani dia rasa macam kat malaysia ke rasa lain sikit. mesti rempah dia lagi umph kut

    BalasPadam
  2. Notie,
    nasi beryani kat sini sedap, tak rasa berempah sangat, nampak ringkas sahaja bahan yang digunakan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe